Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zemřela Češka, kvůli níž světově uznávaný armádní radiolokátor nese jméno Věra

Autor: ČTK - 
4. června 2018
17:40

Česká armáda přišla o významnou osobnost její historie. Ve věku nedožitých 87 zemřela Věra Perlingerová, po níž byl pojmenován pasivní sledovací systém Věra. Sama se na vývoji radiolokátoru podílela. Na svých webových stránkách o tom informovala armáda.

Perlingerová celý život pracovala podle armády v letectví a věnovala se řízení letového provozu. „Plukovnice Perlingerová velkou měrou přispěla k rozvoji vzdušných sil a bezpečnosti letového provozu,“ uvedl velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek. Již v 50. letech podle něj upozorňovala na nutnost integrace civilního a vojenského leteckého provozu. „Tento náročný projekt se stal v roce 2014 skutečností. Životní příběh plukovnice Perlingerové je inspirující a motivující. Upřímnou soustrast rodině, kamarádům a kolegům,“ dodal velitel českého vojenského letectva.

Perlingerová se narodila v roce 1931. V roce 1950 maturovala na Obchodní akademii v Praze, poté absolvovala Vojenské učiliště pro ženy v Žamberku. Po škole nastoupila jako letecká navigátorka. Na různých postech v řízení leteckého provozu pracovala podle armády mnoho let.

Systém používá i USA

Radiolokátor Věra poskytuje informaci o trajektorii cílů, jejich výšce a parametrech palubních radiolokačních prostředků. Přijímá elektromagnetickou energii z okolí a žádné signály nevysílá, proto ho žádný radar nemůže odhalit. Dokáže sledovat až 200 letounů a díky bohaté databázi určit jejich typ. Kromě české armády ho ve výzbroji mají i další státy včetně USA.

Věra je přímým následovníkem legendární a velmi robustní Tamary. Je ovšem mnohonásobně menší a efektivnější: v přesnosti, v množství vedených cílů, detekci elektromagnetických pulsů, ale i paměti. Věra si totiž pamatuje, že se s konkrétním typem letadla, či dokonce pilotem v minulosti už střetla, takže má jejich schopnosti „přečtené“ a může informovat operátora, co lze od sledovaného cíle očekávat.


Perlingerová ČTK před pěti lety řekla, že pojmenování po ní byla odměna za její průkopnickou roli v oblasti vývoje řízení letového provozu. Pohřeb se koná v pátek 8. června v 09:20 v malé obřadní síni krematoria v Praze Strašnicích.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi