Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čeští lékaři hlásí revoluční objev. Dokážou určit, jestli žena porodí předčasně

Autor: Mii - 
4. června 2018
17:07

S novým výzkumem, který nemá obdoby nikde jinde na světě, přišli lékaři z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Zkoumali, jak imunita matky ovlivňuje život dítěte a celé těhotenství. Výsledkem bylo zjištění, že vztah je enormní a na základě imunity matky lze určit, zda těhotenství bude rizikové a žena porodí předčasně. To je přitom čím dál častější problém. Informoval o tom server iRozhlas.

Porodníci imunitu matky zkoumali v rámci výzkumu Pomáháme donošení, který se zabývá příčinami předčasných porodů. Analyzují u toho případy, jako byl ten Markéty Řehořové, jejíž syn měl při narození 660 gramů – porodila ho v šestém měsíci. Nic přitom v začátku těhotenství nenaznačovalo tomu, že by nějaký problém měl nastat.

„Většina těhotenských komplikací tkví pravděpodobně v samém úvodu, v samém počátku těhotenství. Zdá se, že to není tak, jak jsme si mysleli dříve, že ten problém nastává až v průběhu, ale už je prostě dán,“ říká Michal Koucký, vedoucí oddělení pro rizikové těhotenství z tamní nemocnice. 

Výsledky bádání jsou důležité proto, že pokud lékaři včas zjistí, že těhotenství je rizikové, mohou zahájit léčbu, která škody co nejdříve minimalizuje. Sice to nemusí vést až v úplnému donošení dítětě, ale jak říká neonatoložka Tereza Lamberská, každý týden v děloze je pro dítě zásadní.

Silný vliv imunity

Lékaři na základě dat od žen s rizikovým těhotenstvím zjistili, že důležité slovo při čekání potomka má imunita. A to i před početím. Téměř ve třiceti procentech případů předčasných porodů se totiž vyskytují nějaké chyby v imunitě, o kterých matka neví.

Pracovníci nemocnice tak mohou ženy testovat a tím je předem zbavit strachu. Jako u Markétiny sestry – díky lékařům už ví, že jí nehrozí ten samý problém. „Pokud se rodila miminka někomu v rodině dřív právě z nějakého důvodu, může tam být nějaký předpoklad. Protože stejné geny má moje sestra, tak by se něco podobného mohlo stát mojí sestře,“ popisovala žena pro iRozhlas.

Tým Kouckého nyní řeší, jak výzkum rozšířit. Chybí peníze, které lékaři čerpají převážně od neziskových organizací. Jakmile je ale seženou, je šance, že počet předčasně narozených děti bude možné v budoucnu výrazně zredukovat.

Zobrazit celou diskusi