Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Průzkum: 71 procentům Čechů zákaz kouření nevadí. Lidí v restauracích přibylo

Autor: ČTK, AKu - 
28. května 2018
11:29

Zhruba rok po začátku platnosti podporuje zákaz kouření v restauracích 71 procent Čechů. Proti je zbytek, rozhodně ho odmítá 12 procent lidí. Zjistil to květnový průzkum Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, který udělala ve spolupráci s agenturou Ipsos. Odpovídalo v něm 1080 lidí.

Podle průzkumu kouří v Česku přibližně čtvrtina lidí. V pondělí to zástupci těchto organizací uvedli na tiskové konferenci. V Poslanecké sněmovně je nyní návrh na zmírnění zákona, který umožnil zavedení kuřáren.

„Dvacet osm procent kuřáků je silně proti tomu, že se nesmí kouřit v restauracích,“ řekl ředitel Ipsos Central Europe Radek Jalůvka. Kuřáci si více podle průzkumu uvědomují, že zapálenou cigaretou omezují svobodu nekuřáků. Zatímco před šesti lety to přiznávalo 28 procent kuřáků, letos jejich podíl stoupl na 41 procent.

Pít pivo není pro mladé tak „sexy“

Za sníženou spotřebou čepovaného piva, na kterou upozorňují pivovary, podle průzkumu nestojí zákaz kouření, ale preference mladších spotřebitelů, kteří dávají přednost míchaným nápojům s tvrdým alkoholem. „Sedm procent lidí nám odpovědělo, že konzumuje piva trošku víc než před rokem,“ uvedl Jalůvka.

Více než čtyři pětiny respondentů pak odpověděly, že konzumuje stejné množství piva jako před rokem, 11 procent ho pak podle průzkumu konzumuje méně. Pivo také nahrazuje víno nebo nealkoholické nápoje. „Pro generaci Z není tak sexy pít pivo,“ dodal Jalůvka. Generací Z se označují lidé narození od druhé poloviny 90. let.

Lidé pak podle průzkumu chodí do restaurací častěji než před třemi roky. Návštěvnost se podle něj zvýšila hlavně kvůli zákazníkům, kteří chodili v minulosti do občerstvovacích zařízení výjimečně, z velké části jde o nekuřáky.

Lidem nejvíce v restauracích vadí nekvalitní obsluha a nekvalitní jídlo a pití. Zvýšila se nevole proti pachům z kuchyně, 44 procentům kuřáků vadí nemožnost si zapálit. Průzkum se nezaměřoval na rozdíl mezi podporou zákazu na vesnicích a ve velkých městech.

Agentura zpracovala i další studii pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR, ve které odpovídali provozovatelé 301 restaurací a barů. Z výsledků plyne, že 21 procent provozovatelů trápí zákaz kouření, osm procent uvedlo, že by jim zrušení zákazu pomohlo. Úplné výsledky chce agentura zveřejnit později.

Prosadí kuřárny?

Poslanecká předloha zmírnění zákazu kouření, za níž stojí Marek Benda z ODS, by přinesla možnost zřizování kuřáren v restauracích, divadlech, kinech a dalších kulturních zařízeních a na sportovištích včetně hal. Provozovatelé menších hospod nebo barů, v nichž se nepodává jídlo, by se mohli rozhodnout, zda bude podnik kuřácký, nebo nekuřácký.

Novela by dále zrušila odpovědnost hostinských za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek.

O zrušení úplného zákazu kouření v restauracích rozhodoval v dubnu z podnětu skupiny senátů Ústavní soud, ponechal jej v platnosti. Zrušil ale zákaz pití alkoholu u činností, při nichž by člověk mohl ohrozit sebe sama, a zúžil zákaz prodeje tabáku a alkoholu na akcích pro děti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dandova ( 28. května 2018 13:28 )

Haranti nepokrytě hulí všude po ulicích, mám pocit, že čím dál víc. Ale máme zákaz.

jonn ( 28. května 2018 12:32 )

Za málo lidí v hospodách můžou nenažraní majitelé hospod . Ať zlevní pivo o 10 kč a bude plno . Kuřáci můžou hulit doma .

sores ( 28. května 2018 12:20 )

Hurá,konečně lidi pochopí že cíga šíleně páchnou i dech a černají plíce!!! Doma ve svém ať si každý dělá co mu libo,třeba chodí po hlavě, ale vnucovat lidem jejich pohodlí že chtějí hulit všude a nebrat ohledy tím smradem na druhé je hnus!!

Nezadat ( 28. května 2018 12:09 )

Nezadat ( 28. května 2018 12:05 )

Kde dělali průzkum?V nekuřácké poradně?Sám jsem nekuřák,ale diskriminace kuřáků mě pořádně se.re.Dnes kuřáci a zítra kdokoliv jiný.Toto přeci není tolik proklamovaná demokracie,ale tvrdá diktatura ,kterou pár zmetků z Bruselu a pi.č v naši politice se snaží zavést.Dnes se nemůžete ani vychca.t aby vás velký bratr nešmíroval.

Zobrazit celou diskusi