Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Češi k moři létají už i v květnu nebo říjnu. Láká je Egypt, Emiráty a Kanáry

Autor: mah, ČTK - 
27. května 2018
17:10

Češi prodlužují dobu, kdy jezdí často na dovolenou. Čím dál častěji vyrážejí už v květnu, nebo naopak až v říjnu. Na jaře a na podzim jezdí zpravidla především senioři a mladé páry. Ceny dovolených jsou v tomto období totiž nižší. V destinacích je zároveň méně turistů, teploty jsou příjemnější a klienti, kteří volí z last minute nabídky, mají větší výběr. Čeští cestovatelé se tak svými zvyky začínají blížit svým německým protějškům.

Podle údajů portálu eTravel stoupl v květnu zájem o dovolenou meziročně o 67 procent, v říjnu o 80 procent. „Nejoblíbenější destinací je Egypt. Výhodou cestování v tomto období je příjemnější klima, které v destinaci panuje, a klid. Pláže jsou poloprázdné,“ uvedla Simona Fischerová z portálu eTravel.

„Prázdninové kapacity začínají být velmi rychle přebrány a vyprodány. Češi si tak - dobrovolně a částečně i z donucení - stále více prodlužují období pro hlavní dovolenou, takže začínají jezdit už v březnu a končí až v říjnu,“ dodal manažer marketingu ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký. Pojišťovna letos registruje o 14 procent meziročně více cestovních pojistek sjednaných na září.

Emiráty se cenově přibližují Egyptu

Podle Jana Bezděka z CK Fischer mezi nejoblíbenější destinace v těchto termínech patří Egypt, Spojené arabské emiráty, Kanárské ostrovy a Madeira. „Momentálně patří mezi nevyhledávanější destinace Spojené arabské emiráty, které se cenově dostávají téměř na úroveň dovolené v Egyptě,“ dodal.

Český trh se tak podle marketingového ředitele Exim tours Stanislava Zímy trendem prodlužování letní sezóny přibližuje trhům západní Evropy, především německému.

Cestovní kanceláře očekávají, že letošní letní sezona bude rekordní. Loni Češi vyjeli na rekordních 4,9 milionu cest do zahraničí. Kratších výletů, do tří přenocování, bylo 1,3 milionu.

Video  Krachu cestovky se neobávejte. Spíše si dejte pozor na podvodníky  - Blesk TV
Video se připravuje ...

isabela.krasna ( 18. června 2018 22:32 )

Zdravím, je pravda, že my už také vybíráme dovolenou na říjen. Už nebude sezóna a všude tolik lidí. Zatím jsem koukali na Egypt sem: https://www.etravel.cz/egypt. Jaké místo doporučujete?

AliceNovakova3 ( 27. května 2018 19:44 )

Přesně tak. Kdo chce vidět přirozenou přírodu a poznat danou destinaci, nepojede do továrny na turisty.

naidka ( 27. května 2018 19:05 )

Kamoška se odtud včera vrátila, ukazovala fotky a videa. Kdo má rád mrakodrapy a umělé bazény na každém kroku, je to něco pro něj. Kdo má rád krásné modré moře, ať jede raději jinam, v Řecku je moře 1000x krásnější.

iFender ( 27. května 2018 17:59 )

Arabie mam lepsi destinace a nemusim podporovat barbary.

Zobrazit celou diskusi