Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kde se pospíchá a kde chvátá? Češi se koukají, Moravané hledí, ukázala data

Autor: Reflex.cz, Martina Waclawičová, nkov - 
25. května 2018
19:00

Některá slova patří do nářečí nebo jsou pevně spojená s určitým regionem. Třeba šufánek (naběračka), zapackovat (klopýtnout), švidravý (šilhavý) a podobně. Co ale třeba slova jako koukat se, dívat se a hledět nebo pospíchat, chvátat a spěchat? Máte pocit, že je jen tak volně zaměňujeme nebo volíme třeba podle formálnosti situace? Ve skutečnosti byla nebo jsou všechna tato slova regionálně vázaná.

Neznamená to sice, že by se v určité oblasti používalo výhradně jen jedno z nich, ale jsou oblasti, ve kterých je znatelná tendence volit některé z nich častěji.

U trojice slov koukat, dívat, hledět je současná situace podobná té původní nářeční. V Čechách i na Moravě se díváme, ale v Čechách se navíc často i koukáme. Na střední a východní Moravě a v části Slezska navíc i hledíme. Rozdíly se zachovávají i v ustálených spojeních kouká jako vyvoraná myš nebo hledí jak žaba z kyšky.

Jazykové mapy ukazují, jak se liší slovní zásoba v různých regionech. Jazykové mapy ukazují, jak se liší slovní zásoba v různých regionech. | Český jazykový atlas, Ústav pro jazyk český AV ČR 2012

Pospíchat, nebo chvátat?

Co děláme, když nás tlačí čas? V severní polovině Čech a také v části Moravy se pospíchá, kdežto v jihozápadní části Čech se častěji chvátá. Na východě Čech se spěchá, což dříve plynule přecházelo ve středomoravské spíchá, které ale dnes slyšíme už jen výjimečně.

Celý článek čtěte na webu Reflex.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi