Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Globus prodával chobotničky s toxickým kadmiem. Úlovek z Vietnamu stáhl

Autor: ČTK, nkov - 
25. května 2018
18:25

Kvůli zvýšenému limitu toxického kadmia nařídila Státní veterinární zpráva (SVS) stáhnout z trhu zmražené syrové baby chobotnice pocházející z Vietnamu. O přítomnosti kadmia informovaly německé dozorové orgány prostřednictvím systému rychlého varování RASFF ostatní členské země. SVS to uvedla v páteční tiskové zprávě.

„V případě vietnamských zmražených chobotnic byl limit překročen jen nepatrně, konkrétní hladina kadmia byla 1,34 mg/kg. Uvedené nedodržení stanovených limitů by nemělo přímo ohrozit zdraví lidí, nicméně takovéto potraviny nepatří do tržní sítě,“ uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

„Při otravě kadmiem, kdy by však musela být dávka několikanásobně vyšší, hrozí nevolnost, zvracení, bolest hlavy,“ dodal Vorlíček.

Jde o produkty s přidanou vodou s datem minimální trvanlivosti 7. března, 8. března a 9. března 2020. Celkové množství těchto zmražených syrových baby chobotnic činí 11,2 tuny, avšak na trh se dostala jen asi necelá tři procenta. Výrobek byl distribuován převážně do prodejen řetězce Globus.

Řetězec se omluvil zákazníkům, vrací peníze

Globus výrobky bez ohledu na šarži stáhl z prodeje. „Zákazníkům se velmi omlouváme, samozřejmě mají možnost výrobek vrátit a budou jim vráceny peníze. Jsme také v kontaktu s dodavatelem, se kterým celou záležitost a další opatření řešíme,“ uvedla mluvčí Pavla Hobíková.

Z celkových 1400 kartonů bylo distribuováno 33 kartonů a sedm jednotlivých balení. „Všechny výrobky jsou v současnosti již stahovány. Lidé, kteří si zmraženou baby chobotnici zakoupili, ji mohou vrátit v místě prodeje nebo i v jiné prodejně Globusu,“ dodal Vorlíček.

Jako výrobce je uvedena firma Tin Thinh Co., Ltd Cam Lam Khanh Hoa.

Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová.  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

al.bunda ( 25. května 2018 19:48 )

Pepo,jestli to dáš do huby,tak už ti v životě nedám pusu

Zobrazit celou diskusi