Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Přijdete o Novu a Primu.“ Šmejdi lžou o televizní digitalizaci a balamutí lidi

Autor: bud - 
26. května 2018
06:40

Pod hrozbou ztráty oblíbených televizních programů z rodiny Novy a Primy nutí někteří poskytovatelé lidem služby, které nepotřebují. Zaštiťují se chystanou novou vlnou digitalizace vysílání „na anténu“, DVB-T2, která v Česku probíhá a dotkne se přibližně dvou třetin domácností. Jenže na přípravu je zatím dostatek času a navíc existují alternativy bez nutnosti vázat se na konkrétní kabelovou nebo satelitní službu. Český telekomunikační úřad dokonce hovoří o nekalých praktikách.

„Jestli nechcete přijít o stanice Novy a Primy, měli byste přejít na naše služby, které vám zajistí všechny kanály i po digitalizaci. Digitalizace je povinná, a když se nepřipravíte, zůstanou vám jen kanály České televize.“

Podobné telefonáty si mohla v uplynulých týdnech vyslechnout řada Čechů. Kontaktovali je zástupci a prodejci kabelových nebo satelitních televizních služeb s tím, že kvůli chystané digitalizaci je nutné si co nejdříve zajistit vhodný způsob vysílání. V opačném případě prý hrozí, že přestanou fungovat soukromé televize.

Prodejce kontaktoval také redaktora Blesk Zpráv a nabízel mu zřízení satelitní televize. Argumentoval především tím, že bez těchto nových služeb přestanou kvůli digitalizaci fungovat všechny programy dvou největších soukromých televizí. A také nabídl internet za „zvýhodněnou“ cenu.

Stačí ověřit podporu standardu DVB-T

Takzvaná druhá vlna digitalizace „pozemního“ vysílání skutečně probíhá, přechod na standard DVB-T2 byl už schválen zákonodárci. Rozhodně ale není nutné panikařit nebo narychlo shánět služby nebo přístroje pro jeho příjem. Vysílání v DVB-T2 už sice odstartovalo a některé televize už ho dokonce zahájily, definitivní ukončení vysílání ve starém standardu je však plánováno až na rok 2021. Lidé tedy mají na přípravu dostatek času a navíc se nemusí vázat na konkretní paušální služby.

Existuje totiž hned několik alternativ. Domácnosti mohou zkusit přeladit na jiný vysílač pro regionální sítě, pořídit si přijímač pro s podporou standardu DVB-T2 nebo přejít na satelitní nebo kabelové vysílání. Přijímat DVB-T2 vysílání je možné například prostřednictvím televizoru, který má tento přijímač, případně přes set top box, který se k němu připojí.

Televize klidní vášně: O kanály nepřijdete

Vášně klidní také samotná televize. „Nikdo z diváků terestrické platformy se nemusí obávat, že by přišel o své oblíbené programy televize Prima,“ uvedla pro Blesk Zprávy Gabriela Semová z tiskového oddělení Primy. Dodala, že konkrétní termíny přechodu na DVB-T2 se diváci dozvědí s dostatečným předstihem v našem televizním vysílaní i na našich webech.

Televize Nova na zaslané otázky neodpověděla. Podle dostupných informací nicméně ani v tomto případě náhlý konec dostupnosti kanálů této televize nehrozí.

Matení diváků a vnucování konkrétních nabídek pod záštitou digitalizace by podle Českého telekomunikačního úřadu mohlo být dokonce považováno za nekalou obchodní praktiku. „Pokud by se jich skutečně dopustil poskytovatel služeb elektronických komunikací, šlo by o přestupek proti zákonu o ochraně spotřebitele, konkrétně o porušení zákazu nekalých obchodních praktik,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí úřadu Martin Drtina.

Digitální pozemní vysílání využívá 60 procent domácností

Standard DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Přechod na nový standard je nutný, protože Česko musí na základě mezinárodních dohod i rozhodnutí EU uvolnit nynější pásmo 700 MHz pro novou generaci rychlého mobilního internetu.

Pozemní digitální vysílání v současnosti využívá kolem 60 procent domácností. Televizní přijímač nebo set top box pro DVB-T2 nyní vlastní zhruba pětina domácností. V současnosti je na trhu 1500 certifikovaných televizí a set top boxů, které DVB-T2 podporují. Digitální zemské televizní vysílání v novém standardu dnes sleduje už více než pětina Čechů.

Pokud přijímáte televizi na anténu, týká se vás jen koncesionářský poplatek 135 korun měsíčně České televizi. V případě příjmu televize přes kabel, satelit nebo internet (IPTV) si připlácíte měsíčně ještě další částku, která je většinou závislá na velikosti programové nabídky. Můžete ale tak získat další služby navíc – například přehrání pořadů týden zpětně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stegosaurus ( 25. září 2018 22:44 )

Do DVB-T2 h 265 hevc bych nikdy nešel s elektro obchodem alza.cz který má televizní reklamy tak mizerné že stojí úplně na draka a nedá se na ně dívat a u nás je lidi přepínají na jiné televizní programy kde ten zelenej šmejd vůbec není

Miro Jose ( 26. května 2018 14:04 )

No kdyby nebyla Nova,tak by bylo na světě trochu veseleji. Tv tak jako tak nesleduji a co se mi líbí stáhnu z netu.

agfor ( 26. května 2018 11:51 )

Tahají lidem peníze z kapes pod záminkou kvalitnějšího obrazu. Měli by se spíš zamyslet nad obsahem. Podle toho, co se vysílá, by stačily 3 stanice a nemusel by se jeden film pro pamětníky vysílat 5x za rok a o stále stejných idiotských reklamách ani nemluvím.

krtekub ( 26. května 2018 10:23 )

Za vším jsou peníze. Při přechodu na DBV-T u nás se vědělo, že přijde DBV-T2. Tento systém se ji používal na zpd od nás. Ale ten kdo o tom rozhodoval, zvolil starší systém, aby fabriky na západě vyprázdnily sklady a aby ještě mohly využít staré montážní linky. To je jako s mýtným na našich dálnicích. Však spotřebitel (ovčan) to zaplatí.

krtek. ( 26. května 2018 10:08 )

budte rad ze ty dva serialy jeste od sebe rozeznate, jsou taci kteri uz ani nevedi zda koukaj na ulici, ruzovou zahradu, ci jinej podobnej škvár

Zobrazit celou diskusi