Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Letní dovolená je za dveřmi. Expertka řekla hrozbu větší než krach cestovky

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
26. května 2018
07:30

Úpadek v Česku hrozí 80 cestovním kancelářím, tvrdí analýza společnosti Bisnode. Proti tomuto závěru se ohradila ve studiu Blesk Zprávy ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tereza Picková. Podle ní legislativa opět zpřísnila a klient tak nemusí mít obavy, že by v případě krachu cestovky přišel o všechny své peníze. Více by se lidé měli obávat podvodníků, kteří jsou v oblasti cestovního ruchu stále aktivnější.

Mezi 833 pojištěnými cestovními kancelářemi je šest procent společností ohroženo úpadkem a do roka by měly zkrachovat, uvádí analýza Bisnode.

„Za naši asociaci musíme tyto závěry odmítnout. Z našeho pohledu závěry nereflektují vývoj v posledních letech a minimální počty úpadků, které jsme zaznamenali. Navíc aby tyto závěry byly relevantní, musely by vycházet z pojistných smluv, které uzavírá cestovní kancelář s pojišťovnou, a to jsou velmi citlivé informace. Zajímala by mě proto metodika, kterou byla tato analýza zpracována,“ řekla ve studiu Blesk Tereza Picková s tím, že do roka zkrachují maximálně tři cestovní kanceláře.

Nový fond nahraje nepoctivcům?

Legislativa je nyní opět přísnější a vychází vstříc klientům. Turisté mají garantováno, že v případě krachu cestovky se jim vrátí všechny peníze, které do zájezdu vložili. V Česku navíc vznikne garanční fond, který bude tvořen prostředky poctivých cestovních kanceláří a v případě, že by došlo k úpadku a pojistné plnění by nebylo dostatečně sjednáno, tak vše bude kryto z prostředků právě tohoto fondu.

„Bohužel my máme dojem, že to bude na úkor těch poctivých subjektů, protože pokud není dostatečně sjednán pojistný limit, tak se jedná o podvodné jednání a pokud by toto mělo být hrazeno z fondu, tak potom poctiví budou doplácet na nepoctivé,“ myslí si Picková.

Video  Krach zažili i klienti CK Marine Tour.  - Andrea Ulagová. Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Pozor na podvodníky“

Více než krachu cestovních kanceláří, které nejsou tak časté, by se lidé měli obávat podvodníků, kteří jsou stále aktivnější, tvrdí zástupkyně cestovních kanceláří.

„Mezi neoprávněné podnikání řadíme subjekty, které nějakým způsobem suplují činnosti cestovních kanceláří a agentur, nabízejí vám kombinaci služeb, často ale do destinací, kde bez pomoci cestovky pro vás nemusí být jednoduché se domluvit. Často to bývají různé kluby, sportovní spolky, autobusoví dopravci, kteří nabízejí zájezdy za podezřele nízké ceny,“ varovala Picková.

Jak rozpoznáte podvodníky od seriózní cestovní kanceláře? Jak a kde zjistit, zda je cestovka pojištěná proti úpadku? Nejen to zjistíte v rozhovoru:

Video  Krachu cestovky se neobávejte. Spíše si dejte pozor na podvodníky.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Xeen ( 27. května 2018 00:45 )

"EEEEEE" - Tak - "EEEEE" - my za naši asociaci tyto závěry musíme - "EEEEE" odmitnout - "EEEEE" - protože - "EEEEE" ty závěry průzkumu jsou - "EEEEEE" .... vývoj v posledních letech a - "EEEEE" .... počty úpadků, které - "EEEEEEE - EEEEEEEE" které v těch "EEEEEEEE" zaznamenali "AHHHHM" ... z našeho pohledu "EEEEEEE" toto tvrzení je "EEEEEEEEE" "EEEEEEEEE" neopodstatněné a "EEEEEEEEEEEEEEE" domnívám se, že "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" tyto závěry "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" by mohly vyplývat pouze vlastně aby byly relevantní "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" jenom "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" z těch smluv jako takových "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" Tolik k první "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" "EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE" minutě rozhovoru. Ta "EEEEEEEEEEEEEEE" paní je "EEEEEEEEEEEEEEEE" tragická. Pokud někdo takový je "EEEEEEEEEEEEEEE" ředitelkou asociace "EEEEEEEEEEEEE" cestovek, jsem rád že jejich služby "EEEEEEEEEEEEEE" už dvacet let nevyužívám. Stačí umět cizí jazyk a nebát se komunikovat, umět se pojistit a zjistit si bezpečnostní informace o místě, kam chci cestovat. A paní ředitelce poradím. Rozhovory natáčej v předstihu a prostříhej "EEEEE" - budou o polovinu kratší a ne tak trapné. Nebo posílej za sebe nějakou tiskovou mluvčí co se naučila mluvit. A nebo posílej ovci. Je jedno jestli ty říkáš "EEEEEEEEEE" nebo ona "bEEEEEEE" a ty jdi zatím k logopedce.

Zobrazit celou diskusi