Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slováky čeká povinné čipování všech psů už od září. Čechy až za dva roky

Autor: base, ČTK - 
25. května 2018
14:00

Na Slovensku bude od září povinné čipování psů, od kterého si úřady slibují úlevu přeplněným útulkům a omezení činnosti takzvaných množíren. Rozhodl o tom v pátek slovenský parlament, který zároveň pro veterináře stanovil cenový strop deset eur (258 Kč) za zavedení čipu. V České republice bude čipování psů povinné od roku 2020.

Majitelé psů na Slovensku budou povinni pod hrozbou pokuty nechat psa čipovat nejpozději do 12 týdnů od jeho narození nebo dříve, pokud ho chtějí prodat či darovat. Veterináři pak údaje o psech uloží do centrální evidence, stejně jako změnu vlastníka psa, a tyto údaje poskytnou příslušné obci.

Pro současné vlastníky psů bude až na výjimky platit přechodné období pro čipování zvířete do konce října příštího roku. Přísnější podmínky evidence předpokládá schválený zákon pro chovatele štěňat. Za sociálně slabé obyvatele uhradí náklady na čipování psů stát.

Plošné čipování psů, koček a fretek Slovensko původně zavedlo už dříve, po vlně kritiky ale opatření v roce 2013 zrušilo.

Veterinární inspektoři na Slovensku také dostanou silnější pravomoci, když například budou moci v případě podezření na týrání zvířat vstoupit na soukromý pozemek i bez přítomnosti policie.

Nevyhovující podmínky chovu štěňat

Odborníci dříve upozorňovali na případy, že psi za účelem chovu štěňat žijí v nevyhovujících podmínkách, bez veterinárního vyšetření a vhodné stravy. Několik podezřelých případů převozu štěňat ze Slovenska v minulosti vyšetřovali například policisté v Rakousku či v Itálii.

V České republice bude povinné čipování psů zavedeno v roce 2020. Příslušnou novelu veterinárního zákona loni schválily obě komory českého parlamentu a v září ji podepsal prezident Miloš Zeman. Povinně čipovat by se měli v Česku všichni psi v době prvního očkování proti vzteklině, tedy kolem půl roku věku zvířete. Také česká norma má zpřísnit podmínky pro chov psů a jejím cílem je omezit množírny.

pfoto1 ( 25. května 2018 14:26 )

Postupná příprava na čipování lidí...

Zobrazit celou diskusi