Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šarlatáni brali statisíce z EU. Centrum „vykadění rakoviny“ podpořil i Brusel

  • Autor: Tomáš Belica,Jakub Kopřiva - 
    25. 5. 2018
    05:02

    To máte: energo-informační kapičky, vyšetření na Kardivaru i s hadicí e-Lybrou. A také konzultace se specialisty a nezbytné doplňky stravy. Než se nadějete, odcházíte z centra alternativní medicíny Aktip o několik tisícovek lehčí. Přesto, že se pražský institut »léčí« na svých zoufalých klientech, přilepšil si podle zjištění Blesku statisíci z dotací Evropské unie.

  • 1.Aktip se informaci o dotaci brání

    Na první pohled to vypadá, že se šarlatáni z pražského Aktip musí topit v penězích. „Člověk si koupí přívěšek na krk, do kterého prý on každé dva až tři měsíce posílá léčebnou energii. Dobití stojí 600 korun. Takže on si takhle vyrobí pacienty a co dva tři měsíce je dobije za 600 korun,“ popsala fiktivní klientka Ivana Lokajová zákrok doktora Michaela Kučery s pomocí přístroje e-Lybra. Například za 80minutové posezení s psycholožkou Lenkou Krutilovou dáte dva tisíce. Za to se třeba dozvíte, že nádor se dá jednoduše vykadit…

    Jenže při pohledu do účetnictví firmy to žádná sláva není. Z účetních závěrek Aktip totiž vyplývá, že minimálně od roku 2009 do 2014 byla firma pravidelně v minusu. A to i přesto, že tržby za prodej předražených doplňků a pochybných služeb v těch lepších letech vynášely přes milion. Zřejmě proto si firma zažádala o dotaci Evropské unie a v roce 2014 celkem 473 tisíc skutečně získala.

    To byl také poslední rok, kdy odkryla karty. Podle odborníka na účetnictví mohou soudy za zatajování účetnictví firmu poslat do likvidace. „Pro všechny firmy, malé nebo obří korporace, platí stejná pravidla – dodávat účetní závěrku. Pokud je to ale na pražském soudě, tak ten je tak zahlcen, že na vyzývání nedbá,“ uvedl expert, který si nepřál být jmenován.

    Společnost Progressive consulting v.o.s., jak je Aktip zapsán u Městského soudu v Praze, odmítá, že by kdy dotaci z EU získala. „My?! My jsme v životě žádné dotace nečerpali. My jsme nikdy nejeli na žádný jiný peníze než vlastní zdroje. Nikdy,“ řekla Blesku Jarmila Klímová, která je v rejstříku vedena jako společník. Na otázku, zda společnost ještě s někým vlastní, chvíli váhala: „Ne! Já jsem… S manželem. Ondřej Klíma je můj manžel.“ Klíma je zároveň výkonným ředitelem institutu. V tom případě ale ona nemluví pravdu nebo je záhadná chyba v příloze k účetní závěrce za rok 2014. Protože ta mluví jednoznačně.

  • 2.Ministr: Léčitele zkrotí nový zákon

    Už v úterý ministerstvo zdravotnictví sdělilo Blesku, že podá kvůli „velmi závažným skutečnostem“ podnět na pražský magistrát, lékařskou komoru a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ve středu se k případu vyjádřil i ministr Adam Vojtěch (31, za ANO). „V souvislosti s touto kauzou připravujeme několik podnětů na prošetření daných praktik, které jsou nejen v rozporu s dobrými mravy, ale velmi pravděpodobně i se zákonem. Chystáme také nový zákon o léčitelství, který bude cílit právě na regulaci těchto praktik,“ napsal Blesku Vojtěch.

  • 3.Komora: Změňte zákon, zasáhneme!

    Mluvčí České lékařské komory Michal Sojka tvrdí, že komora má momentálně svázané ruce. „Nemůžeme posuzovat zdravotnická zařízení, nám to zákon neumožňuje. Žádali jsme opakovaně politiky, aby nám to umožnili, třeba v případech kontroly personálního vybavení nemocnic lékaři, ale politici se toho bojí. Jestli chtějí, abychom kontrolovali kvalitu, tak ať změní zákon,“ říká Sojka.

    Komora také může prošetřovat jen své členy, a to pouze pokud na ně je stížnost. Tu by ideálně měli podat dotčení klienti Aktip, policie či reportéři České televize, kteří o »léčitelích« natáčeli.

  • 4.Magistrát: Dosud měli čistý štít

    Hlavní město Praha může na základě získaných informací provést kontrolu. Je totiž zodpovědná za to, jak se zdravotnické subjekty na jejím území k pacientům chovají. Zjistí-li provinění, může pak firmě napařit pokutu, případně zalarmovat živnostenský úřad i policii. „V subjektu Aktip dosud kontrola provedena nebyla, neboť jsme neměli žádný podnět a ani informace z vlastní činnosti, že by mělo existovat podezření z porušování právních předpisů,“ uvedl mluvčí Prahy Vít Hofman.

  • 5.Inspekce: Prozkoumáme, co vlastně provádějí

    Česká obchodní inspekce tvrdí, že primárně by měly zasáhnout zdravotnické kontrolní orgány a pražský magistrát. „Pokud slibují léčbu či řešení zdravotních problémů, jde to mimo inspekci … Nicméně potřebujeme ještě čas na podrobné prozkoumání toho, čemu všemu se vlastně věnují, jestli něco z toho spadá vůbec do dozorové kompetence ČOI. Zatím však na Aktip, resp. na firmu Progressive consulting v.o.s., žádná podání spotřebitelů neevidujeme,“ sdělil mluvčí Jiří Frölich.

  • 6.Právnička: Může to být podvod

    Když se pacient i přes varování odborníků svěří do rukou léčitelů a jeho zdravotní stav se zhorší, na koho pak padá vina? Podle Evy Radové z advokátní kanceláře Rada & Partner může mít léčitel na krku několik paragrafů, například těžké ublížení na zdraví z nedbalosti.

    „V případě, že je pacient léčitelem uveden v omyl nebo léčitel omylu pacienta využije nebo mu zatají podstatné skutečnosti, a způsobí tak pacientovi škodu vyšší než 5000 Kč (např. náklady vynaložené na služby léčitele), mohl by se léčitel dopustit trestného činu podvodu,“ vysvětluje advokátka Radová.

    Potkalo to i vás? Setkali jste se s podobnými „léčiteli“, kteří si na nemoci a zoufalství postavili své podnikání? Připravili vás o peníze? Ozvěte se Blesku na telefon 724 249 000 nebo na e-mail tip@blesk.cz

    Vše o dokumentu Infiltrace: Obchod se zdravím najdete zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Plesk2 ( 28. května 2018 08:59 )

Můžeš upřesnit, který subjekt jsi našel a v jakém dokumentu (odkaz)? Uvedená částka i r. 2017 neodpovídá tomu, co se píše v článku

Plesk2 ( 25. května 2018 16:01 )

Zkuste tu firmu najít tady: http://www.strukturalni-fondy.cz/cs/Evropske-fondy-v-CR/Programove-obdobi-2007-2013/Cerpani-v-obdobi -2007-2013. Tak co? Já ji tam nenašel. Blesk lže

Prazanda1990 ( 25. května 2018 15:30 )

 Ona bohužel Evropská unie za podvodníky z Čech jaksi nemůže. A navíc kontrolní orgán, který EU doporučil je z Čech. Chtělo by to napsat panu Buresovi, ten by mohl vyprávět jak se to dělá. Treba ve Švýcarsku podání ruky je takový zavazek, že smlouvy netřeba. Ale u nás v Čechách všichni číhají jak nekoho dojebat. Fakt hnusný národ. Jsme tím pověstni.

Aronka ( 25. května 2018 14:18 )

Z tohoto je mi fakt nablití,léčím se s rakovinou již po třetí ,mám paliativní léčbu a nevím jak dlouho tady budu se svojí rodinou a vnoučátky.A tihle hajzlové si z toho dělají byznys ... očividně žádný úřad neví co za jejich zády tyto zrůdy dělají a jak okrádají lidi ,kteří věří ve vyléčení zavřít na hodně dlouho takovýhle krysy ,přeji jim aby zažili co je to být opravdu nemocný a aby jim udělal někdo to samé jako oni

6010 ( 25. května 2018 13:16 )

A jak nás prosím Vás ta EU chrání? Naopak, bez EU a těch jejich dotací (jen někomu) bychom si tu žili jako v ráji.Ať si to nechají, já z nich nemmám vůbec nic, jen to, že mi leží v žaludku.

Zobrazit celou diskusi