Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Podomnímu prodeji zvoní hrana. Ministr Hüner začal hon na šmejdy kolem energií

Autor: Jakub Kopřiva, Jakub Tomek - 
27. května 2018
06:10

Noví šmejdi obráží Česko. Zazvoní u dveří, nabídnou výhodnou smlouvu na odběr elektřiny. A než se nadějete, platíte jako mourovatí. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (58, za ANO) pro Blesk připustil, že variantou boje proti nim je i úplný zákaz podomního prodeje.

Ministerstvo rozjelo boj proti energetickým šmejdům. Co je hlavní problém?

Je jím množství nekalých praktik, které šmejdi používají. Snaží se navázat kontakt se spotřebitelem a uzavřít smlouvu, která není ku prospěchu zákazníka. Bohužel těmto praktikám podléhají lidé, kteří jsou lovnou zvěří. Jedná se hlavně o starší občany, kteří nátlaku podlehnou.

Pokud mi zazvoní někdo u dveří, jak poznám, že je to šmejd?

Když mi někdo zazvoní na dveře, musí se představit, prokázat se nějakým dokladem. Tam to mnohdy začíná, protože lidé se nezeptají na základní věci. Když už musí komunikovat, tak ať jsou připraveni. Tím de facto obnaží toho, kdo jim přišel něco nabízet. V rámci zákona by mohlo pomoct, aby obce a města, kde vědí o podobných praktikách, zakázaly tento způsob prodeje (pokud vám někdo i přes zákaz zazvoní u dveří s nabídkou, můžete se obrátit na policii, pozn. red.).

Jak chcete upravit legislativu?

Nejprve jsou to kroky, které mají vést k jasné formulaci smlouvy. Aby v ní byly způsoby jejího vypovězení a zákazník nebyl dlouhodobě vlečen kvůli vypověditelnosti. Ono totiž dochází k automatickému obnovování smluv a zákazník není schopný z ní vystoupit bez sankcí. Dalším bodem by pak mohl být zákaz podomního prodeje.

Energičtí šmejdi se začali objevovat až teď, nebo je to dlouhodobější boj?

Nedovedu úplně posoudit, jestli je to novinka posledních dní. Ale faktem je, že se poslední dobou zvýšil počet, v jakém se tyto případy objevují. Musím říct, že snad ani šmejdi nebyli tak agresivní. A kdyby se s tím nic nedělalo, tak bychom se dočkali tisíců případů.

První na případ upozornil ČEZ, nemělo ministerstvo zareagovat dřív?

Vždycky můžeme s odstupem času říct, že věci šly dělat jinak, lépe a radostněji. Souhlasím s tím, že kdybychom odhadli míru agresivity a chuti zneužívat tuto komoditu ke šmejdování, tak se to dalo pohlídat lépe. Lumpové ale mají vždycky náskok před zákony, na tom mají založený byznys.

Je to problém jenom ČEZ, nebo i ostatních prodejců energií?

ČEZ je největším prodejcem elektřiny i plynu. U nich byl problém největší a nejrychleji přišli na ty praktiky, protože se jim v konkurenci začali šmejdi objevovat. Ale není to problém jen ČEZ, ale i dalších společností.

Když už patřím mezi napálené, jak mám postupovat dál, na koho se mám obrátit?

Pokud se jedná o spotřebitelský problém, tak na Českou obchodní inspekci. Pokud na vás byly použity metody, které nejsou v souladu se zákonem. Jde o praktiky v energetice, kde má hlavní slovo Energetický regulační úřad. Je potřeba, aby ti napálení, nebo i ti, kdo jsou pod nátlakem, věděli, na kterou instituci se obrátit. A pak je tu problematika takzvaných dárků.

Tím dárkem se myslí co?

Ledkové žárovky podle výkonu mohou mít hodnotu 500, 600 nebo 800 korun. Lidé, i když nechtějí uzavřít smlouvu, takovou žárovku dostanou. Pokud jim byl »dárek« předán, jsou potom atakováni a požaduje se po nich až dvoutisícová náhrada za tento kontakt, což je naprosto nehorázné. I takové případy řeší obchodní inspekce.

Byl jste už na vládě s návrhem změn? A kdy bychom se jich mohli dočkat?

Novela energetického zákona není primárně tlačena šmejdy, ale aplikací záležitostí spjatých s evropskou legislativou. Přitom se dá zabojovat se šmejdy a využít, že se zákon otevírá, a vtělit to tam. Zákon bychom mohli během několika měsíců dát vládě k projednání a pak by měl projít legislativním procesem.

Video: Nová taktika ŠMEJDŮ: Podvedeným lidem vrátíme peníze!

Video  Nová taktika šmejdů: Podvedeným lidem vrátíme peníze!  - Zuzana Brzáková, Jaroslav Bouda
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi