Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kolegové Kuciaka (†27) ztrácí víru ve spravedlnost. Štve je i mobil zabavený policií

Autor: Zuzana Štíchová - 
22. května 2018
22:35

Kritikou na adresu policie nešetřili kolegové zavražděného investigativního novináře Jána Kuciaka (†27). Šlo jednak o protahování vyšetřování, a pak také o zabavený telefon české novinářky Pavly Holcové. Právě ona s Kuciakem spolupracovala na rozkrývání vazeb mezi mafií a nejvyššími představiteli slovenské politiky. Kuciakovi kolegové se sešli v úterý při vzpomínkové akci na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

„To, co je strašlivé, je, že ta spravedlnost nepřichází. Vidíme brzdění vyšetřování. Ta podobnost se Slovenskem začíná být v Čechách až zarážející. Necháváme se pomalu uspat, k tomu, abyste nebyli potrestáni, stačí, abyste byli i jen v demisi,“ okomentoval současný stav a přesah do Česka ředitel nadačního fondu nezávislé žurnalistiky Josef Šlerka.

Slovenská policie navíc v rámci vyšetřování zabavila mobil Kuciakově kolegyni a šéfce Centra investigativní žurnalistiky Pavle Holcové. V něm se přitom ukrývají citlivé informace i k jiným kauzám. Novináři mají ze zákona právo na ochranu svých zdrojů, pokud tím nekryjí závažné trestné činy. Právě odhalení svých zdrojů, kterým může poté jít i o život, se Holcová bojí.

„Slovenská policie mi odebrala náš jediný komunikační kanál. Jediný kontakt, který na mě měli, bylo telefonní číslo. A to mi vzali. Snažila jsem se policii oznámit, že mám slovenského právního zástupce, tak doufám, že se s ním třeba spojí,“ prohlásila napůl žertem k nečekanému kroku vyšetřovatelů minulý týden.

Tři vyšetřovatelé a osm hodin u výslechu

„Čekali mě tři vyšetřovatelé, kteří se následujících osm hodin nepřetržitě ptali. Vysvětlovala jsem jim, že jsem s Jánem spolupracovala pouze na kauzách, které měly mezinárodní rozměr, a že o slovenských podvodech na DPH a vazbách vlivných slovenských podnikatelů na politické špičky detaily nemám. Vyšetřovatel mi to odmítl věřit,“ popsala výslech z minulého týdne.

Telefon policistům nejprve odmítla vydat, ti jí ale údajně hrozili pokutou a soudním příkazem. „Nabídla jsem jim kopii konverzace s Jánem. To jim ale nestačilo, chtěli mít kopii veškerých mých konverzací, které se odehrály po vraždě,“ poukazuje Holcová na ošemetnou situaci. Návrat přístroje do svých rukou prý ale v blízké době neočekává.

„Pokud slovenskou policii skutečně zajímá vyřešení případu, požadujeme okamžitý návrat telefonu reportérce,“ napsala v prohlášení mezinárodní síť investigativních novinářů OCCRP, se kterou Holcová spolupracuje.

Video  Češka, kterou chrání po vraždě Kuciaka: Den před smrtí mi řekl, že našel spojení na politiky.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Policie nic nemá, míní Kuciakův šéf

Slovenská prokuratura 9. května informovala o „pozitivním posunu“ ve vyšetřování. Podle šéfredaktora Aktualit.sk, kde Kuciak pracoval, to ale není pravda. „Nemají nic. Je vidět jen pokračující válka mezi prokuraturou a policií. Změnilo se, že jsme si uvědomili, že novináře na Slovensku mohou zavraždit. Začali jsme se sharováním (sdílením - pozn. red.) informací s dalšími novináři. Je to částečně ochrana, nemohou nás zavraždit všechny,“ řekl během debaty Peter Bárdy.

Bárdy také připomněl, že stále není prokázán motiv dvojnásobné vraždy. Kuciak prý dělal i na věcech, které od něj „neměl schválené“, Bárdy o nich ale většinou věděl. Žádnou neoznačil za tak závažnou, že by měla stát Kuciaka život.

Ani kauza napojení italské mafie na nejvyšší patra slovenské politiky, ve které měla hrát velkou roli asistentka expremiéra Roberta Fica Mária Trošková, ale nepřipadala v únoru Holcové životu nebezpečná.

„Nemysleli jsme si, že jsme se dostali do té nebezpečné fáze. Ta nastává, když konfrontujete ty lidi a my se do té fáze nedostali,“ řekla s tím, že cesta za podnikatelem Vadalou, skrze kterého měla Trošková napojení právě na italskou ’Ndranghetu, už ale byla v plánu.

Video  Rozhovor s podnikatelem Vadalou: Odmítá obvinění, věří ve vyšetření Kuciakovy vraždy.  - tv Joj
Video se připravuje ...

„Na Slovensku je strašně těžké vymezit hranici mezi organizovaným zločinem a politikou. Nebude se jen tak jednoduše dát říct, že Kuciaka zavraždili lidé, co jsou z politiky,“ míní také. „Nevím, o co se opírá to prohlášení, že došlo k průlomu. Leda by spoléhali na to, že mi vezmou telefon a tam bude napsáno, kdo je vrah,“ glosovala šéfka Centra investigativní žurnalistiky prohlášení prokuratury.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

illyria ( 23. května 2018 00:40 )

Novináři jsou jako co? nějaká vyšší kasta? pro ně nemá platit příkaz od státního zástupce? Stále fňukají... Ta zrzavá nedávno "skrývala identitu" a už zas ten svuj xicht vystavuje...

Zobrazit celou diskusi