Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Test ledových káv vs. mýty: Odvodňuje, zvyšuje tlak, riziko pro těhotné

  • Autor: bau - 
    23. 5. 2018
    16:57

    Káva odvodňuje, není zdravá a zvyšuje krevní tlak. O kávě a její konzumaci se traduje spousta mýtů. Znáte ty nejrozšířenější?

  • 1.Mýtus I.: Káva odvodňuje

    Nejrozšířenější mýtus. Když se ale pije s mírou, je to právě naopak. Káva je totiž odborníky považována za významný příspěvek k celkovému dennímu pitnému režimu. Doporučené denní množství kofeinu představují zhruba 4 šálky kávy. Taková dávka nepůsobí silně močopudně. Nic se ale nesmí přehánět. Pokud se pije více než 6 šálků, káva odvodňuje a v takovém případě je potřeba doplňovat organismu vodu.

  • 2.Mýtus II: Zvyšuje krevní tlak

    V běžných dávkách si kávu mohou dovolit i lidé trpící vysokým krevním tlakem a potýkající se se srdečními onemocněními. U toho, kdo ji nepije pravidelně, může dojít k mírnému zvýšení krevního tlaku, ale na kofein si tělo rychle zvykne a tlak se vrátí na výchozí hodnotu.

  • 3.Mýtus III.: Těhotné a kojící ji nesmí pít

    Těhotné a kojící ženy se nemusí oblíbené kofeinové vzpruhy vzdávat. Mohou totiž pít malé množství kávy, aniž by to mělo vliv na vývoj plodu nebo na kojení. V těhotenství se povoluje do 150 mg kofeinu denně, což jsou 2 až 3 šálky kávy. Při kojení je denní dávka do 200 mg kofeinu.

  • 4.POZOR, už v pátek!

    V létě přijde vhod namísto horkého šálku kávy vychlazená varianta. Je ale vůbec v ledových kávách z obchodů nějaká káva? A kolik cukru do ní výrobci přidávají? Čtěte už tento pátek v testu Blesku!

Zobrazit celou diskusi