Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nádory, nemoci srdce a jater. „Předávkování“ zdravými potravinami ohrožuje zdraví

  • Autor: ula - 
    23. 5. 2018
    06:10

    Zdravého stravování jsou plné časopisy i televizní pořady. Jenže i zdravé potraviny mohou způsobit lidem komplikace. Někdy jsou zanedbatelné, například konzumace mrkve a dýní může mít za následek dočasné zbarvení pleti, které odezní, když se jimi přestaneme „ládovat“. Nicméně například přehnaný příjem vitaminu A z potravinových doplňků může naopak poškodit játra, oslabit kosti a způsobit vrozené vady plodu. Na co si tedy dávat pozor?

  • 1.Proteiny zatěžují ledviny

    „Proteiny získáváme z masa, ryb, drůbeže, vajec, luštěnin, tofu, ořechů a mléčných výrobků, ale i z proteinových prášků, nápojů a tyčinek. Při nadměrném příjmu proteinů jsou zatěžovány ledviny (zejména ty nemocné) a odvápňovány kosti. K předávkování proteiny může dojít nejsnáze přílišnou konzumací proteinových tyčinek a nápojů,“ uvádí spotřebitelský časopis dTest.

    Jaké je správné množství? Dospělý člověk potřebuje zhruba 0,9 g proteinů na kilogram tělesné váhy denně. K prevenci oslabení svalů po šedesátce se toto množství zvyšuje na 1,8-1,9 gramu. Snažíte-li se zhubnout, pomůže vám podle některých studií 1,5 gramu. Svaly proteiny potřebují, aby zvládaly cvičení, ale nejste-li profesionální sportovec, nepotřebujete specializované výrobky tohoto typu. Dejte si raději krůtí sendvič nebo jablko s polévkovou lžící arašídového másla.

    Proteinová tyčinka Proteinová tyčinka | Shutterstock

  • 2.Nebezpečný kofein

    Kávu pijeme na mnoho různých způsobů. Předávkování kofeinem mívá za následek nervozitu, zrychlený tep a problémy se spánkem. Časem mohou problémy přerůst v nespavost a stavy vyčerpání. Kofein může způsobit i závislost a měly by se mu spíše vyhýbat těhotné ženy a osoby trpící kardiovaskulárními chorobami a hypertenzí.

    Jaké je bezpečné množství? Studie spojují pravidelné pití kávy se zlepšením mozkových funkcí, snížení rizika kardiovaskulárních chorob a dokonce prodloužením života. Podle amerického ministerstva zemědělství je horní bezpečná hranice denního příjmu kofeinu 400 mg, tedy 2-4 čtvrtlitrové hrnky kávy. Optimální je pozorovat reakce svého těla – jste-li nervózní, nesoustředění a spíte méně než obvykle, měli byste nejspíše množství kávy omezit.

    Káva Káva | Shutterstock.com

  • 3.Z vlákniny průjem

    Vlákninu přijímáme z ovoce, zeleniny, ořechů, fazolí, luštěnin, vloček, celozrnných výrobků i z potravinových doplňků. Vláknina je důležitá pro naše zažívání, ale její přehnaná konzumace může tělu bránit zpracovávat železo, zinek, hořčík nebo vápník. Může způsobit nadýmání nebo průjem. K zvýšení obsahu vlákniny v potravinách se často používá inulin (vláknina z cikorky), který vyvolává více žaludečních problémů než přírodní vláknina.

    „Bezpečné množství je 25-30 g denně. Potřebujete-li více vlákniny, soustřeďte se na její přírodní zdroje, jelikož obsahují různé druhy vlákniny i další živiny. Doposud nebylo prokázáno, zda výrobky s přidanou vlákninou prospívají našemu zdraví stejně jako vláknina přírodní,“ radí časopis dTest.

    Müsli je plné vlákniny Müsli je plné vlákniny | SHUTTERSTOCK.COM

  • 4.Hnědá rýže způsobuje nádory

    Hnědou rýži konzumujeme vařenou nebo v snídaňových cereáliích pro děti i dospělé, v tyčinkách nebo ve výrobcích s obsahem rýžové mouky. Problémem hnědé rýže je vysoký obsah neorganického arzénu, o 80 procent vyšší než v ostatních druzích rýže. Arzén v pravidelných malých dávkách může být potenciálně karcinogenní, zvyšuje riziko vzniku nádorů močového měchýře, plic a kůže, ale i nemocí srdce a cukrovky druhého typu.

    Nevyřazujte ji ze svého jídelníčku úplně, protože je prospěšnější než bílá rýže, protože každé zpracování přírodní surovinu zákonitě ochuzuje. Obsahuje mangan, vlákninu, vitaminy B1 a B3. Hnědou rýži prostřídejte například s amarantem, ječmenem, pohankou, bulgurem apod. Jen u malých dětí je vhodné vyhnout se rýžovým cereáliím.

    Rýže Rýže | Shutterstock.com

  • 5.Ryby obsahují rtuť

    Některé ryby skýtají také jistá rizika, například královská makrela, žralok, mečoun nebo tuňák. Mohou obsahovat vysoké množství toxické rtuti, nebezpečné pro těhotné ženy a malé děti a působící problémy se sluchem, koordinací pohybů a učením. U dospělých může poškodit nervy, srdce a imunitní systém.

    Nahraďte zmíněné druhy mušlemi, ústřicemi, tmavou treskou, divokým lososem, sardinkami, krevetami nebo tilapií, které vám dodají dostatečné množství omega-3 mastných kyselin a rtuť neobsahují.

    Losos Losos | istock.com

  • 6.Sušeným ovocem ke kazům

    Sušené ovoce vypadá neškodně. Pokud se jím však přejíme, dostaneme do svého těla koncentrované množství vlákniny a fruktózy, což je cukr obsažený právě v sušeném ovoci. Obojí způsobuje plyny a nadýmání. Sladké kousky se lepí na zuby a mohou být příčinou kazů, ale konzumujeme s nimi i mnoho cukrů a kalorií.

    „Dávkujte s rozmyslem a po částech. Dvě polévkové lžíce rozinek nebo sušených borůvek, 1,5 sušeného fíku nebo tři datle obsahuje 70 kalorií. Po konzumaci sušených plodů si vyčistěte zuby nebo se alespoň napijte vody,“ radí odborníci z dTestu.

    Sušené ovoce Sušené ovoce | Shutterstock.com

  • 7.Po ořechách se tloustne

    Ořechy nejíme jen celé, ale i v nejrůznějších výrobcích včetně cereálií, sušenek, krekrů nebo zmrzliny. Když to přeženeme, můžeme přibrat. Dobrou zprávou je, že ořechy nejsou tak kalorické, jak se předpokládalo dříve, a že tuky a energii, které obsahují, lidské tělo zčásti vyloučí bez zpracování. I tak však obsahuje například hromádka 20-25 mandlí 129 kalorií.

    Odměřujte množství hrnkem – čtvrtina hrnku ořechů vám k svačině bohatě stačí. Když je opražíte nebo umelete před přidáním do jídla, uvolní se jejich aroma a uspokojí vás menší množství.

    Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová  - David Budai, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 23. května 2018 12:37 )

No a co. Na něco se chcípnout musí a je lepší zajít na dobré jídlo, než na rozčilování z debilů ve vládě.

Antonin Blaha ( 23. května 2018 11:24 )

 Ktery blbec to psal?😕

doktormediciny ( 23. května 2018 09:50 )

 Takze dvece mandli je 129 kakorii.Byl by dobry prepocet na kilojouly, to je dneska aktuelni

Zobrazit celou diskusi