Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tvrdík vyrazí znovu do Číny. A pod J&T míří luxusní pražský hotel i Florentinum

Autor: ČTK, Mii - 
21. května 2018
12:40

Skupina J&T převzala vedení také v některých dceřiných firmách CEFC Europe. Jde například o projekt Florentinum, hotel Mandarin Oriental, budovu bývalé Živnobanky v ulici Na Příkopě nebo fond Tradiční čínské medicíny. Informují o tom pondělní Hospodářské noviny (HN). Odvolaný místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík přitom má podle Lidových novin vyrazit na další čínskou misi. Údajně z pověření prezidenta Miloše Zemana.

J&T ve čtvrtek odvolala představenstvo CEFC Europe kvůli tomu, že čínská společnost CITIC Group nezaplatila za CEFC Europe dluh 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč).

V krizovém managementu zasedli Dušan Palcr a Peter Kubík z J&T. Právě Palcr ve čtvrtek podepsal notářský zápis, kterým převzal řízení CEFC Europe. Poté zasáhl do dalších firem. Palcr, který je v čele dozorčí rady fotbalové Sparty Praha, se jmenoval do představenstva společnosti Stadion Eden, která provozuje stadion v Edenu. Změny ale neudělal ve firmě Eden Arena, jež stadion vlastní, ani v samotné fotbalové Slavii.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur. Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. J&T už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera. HN uvedly, že vyjednávací tým CITIC je v Praze a jednání pokračují.

Tvrdík na další čínské misi: Vysílá ho Zeman?

Spolumajitel J&T Patrik Tkáč v pátek na Twitteru napsal, že společnost je připravena okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a „odevzdat klíče“. Podle HN je problém v tom, aby případné splacení dluhu bylo v souladu se smlouvami a jeho budoucnu nikdo nenapadl. Tedy aby například při krachu mateřské CEFC v Číně žádný z věřitelů nechtěl zrušení plateb kvůli tomu, že byl upřednostněn jiný věřitel.

 

Dosavadní místopředseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík v pátek večer uvedl, že splacení dluhu zabránily kroky J&T. Prezident Miloš Zeman minulý týden podle Lidových novin (LN) Tvrdíka pověřil přípravou zasedání čínsko-českého centra pro spolupráci ve městě Yiwa, zářijovým investičním fórem v Praze a Zemanovou návštěvu Expa v Šanghaji v listopadu.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 21. května 2018 15:26 )

Že by luftjarda přivedl ke krachu další firmu ? Tak jede aspoň na jeden z posledních výletů. V Číně se s takovými moc nemazlí, třeba ho konečně postaví ke zdi.

bullshit ( 21. května 2018 14:13 )

Svatá pravda, nechápou jen ti s žádnou pamětí. Ještě bych přidal extra lháře Bureše.

Zobrazit celou diskusi