Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sladká pohroma: 500 tun českých jahod nechají shnít?!

Autor: Helena Lacinová - 
19. května 2018
05:14

Loni tu léto vítala pružná dívčí těla a košíky plné červených sladkých plodů. Teď jsou plantáže firmy Farm Fruit Czech, s. r. o., zarostlé plevelem. Stovky tun jahod tu zřejmě shnijí!

Zmíněná jahodářská firma se sídlem v Praze je totiž od začátku května v insolvenčním řízení. Správce majetku ve své zprávě píše, že dlužník prostředky investoval zejména právě do jahod. Zřejmě ale přecenil trh i své možnosti. „Tyto plodiny již nebude schopen dopěstovat a sklidit,“ uvádí zpráva doslova. Firma Farm Fruit Czech měla v pronájmu zhruba 100 hektarů, takže ke zkáze směřuje zhruba 500 tun jahod na zanedbaných polích!

Blesku se podařilo zjistit, že část úrody bude zachráněna – samosběr na 20 hektarech přebírá do pronájmu rodinná firma Sady Louny. Jde o plochy v Droužkovicích, Cítolibech, Havrani, Lišnici, Hudcově a Žiželicích. „Dnes odpoledne by mělo dojít k podpisu smlouvy,“ řekl včera Josef Šupík z této firmy. Pro samosběr už je ode dneška připraveno pole v Hudcově u Teplic. Příprava znamenala posekání řepky svrchu a položení slámy mezi keříky jahodníku. A cena plodů? Vlastníma rukama tady vyjde kilo na 69,90 Kč.

Video: Na samosběr jahod do brněnské Líšně vyrazily tento týden tisíce zájemců. Každý si natrhá do nádoby a za chvíli jeden zase domů.

Video  Na samosběr jahod do brněnské Líšně vyrazily tento týden tisíce zájemců. Každý si natrhá do nádoby a za chvíli jeden zase domů.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

arne100 ( 19. května 2018 15:23 )

Ožrala Zdenek jetu.Jaké to bylo včera v ístním pajzlu Zdenku.Kolik jsi vytáhl piv.Napiš to tady.

sores ( 19. května 2018 15:19 )

Vlastníma rukama za 69 Kč pěkně drahé!! Než aby prodávaly za dvacku samosběr každého. A bylo by po nich hnedka.

cocumysvole ( 19. května 2018 13:55 )

ivoadIIer: A co to má společnýho s jahodama? MAGORE!!!!!!!!!!!!

ivoadler ( 19. května 2018 13:09 )

Včera jsem ohrabával brambory (je to místo oborávky, zahrádka je malá) a překvapila mě mandelinka. Po desátém brouku už jsem to přestal počítat. Ale notně mě to nas ralo. A to některý už kopulovali. Verbež jedna imperialistická!

agfor ( 19. května 2018 11:35 )

Nevadí, že to shnije, hlavně, že dostanou dotace.

Zobrazit celou diskusi