Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

V Praze jsem se zasekl na 20 let, říká Kurt, který pracuje pro Hollywood

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
20. května 2018
07:30

Když byl Kurt malý, rád si hrál na Luka Skywalkera ze slavné ságy Star Wars a jako světelný meč mu posloužila obyčejná tyč. Netušil, že za pár let bude na pracovat vedle slavných režisérů na pokračování svých milovaných filmů. Původně vystudoval konzervatoř, ale profesní vyhlídky ho nijak nelákaly. Navíc klavír zanedbával kvůli kreslení. Rozhodl se tedy vycestovat do Evropy - a volba padla na Prahu.

„Myslel jsem, že tu budu maximálně půl roku, ale nějak jsem se tu zasekl,“  řekl Kanaďan Blesk Zprávám s úsměvem, navíc česky. Žije tu už totiž s přestávkami skoro 20 let.

Kurt pracuje ve filmovém průmyslu jako kreslíř storyboardů. Vizuálně ztvárňuje představy režiséra nebo už hotový scénář. Storyboardy jsou pak důležité pro celý štáb, někdy se prezentují i producentům a investorům, když se shánějí pro film peníze.

Původně mohl Kurt ve své rodné zemi skončit jako učitel hudby na klavír, on se ale rozhodl vydat se do Evropy, kde chtěl učit angličtinu. Sehnal si práci na Barrandově a chvíli trvalo, než se odvážil někomu ukázat své kresby. Pak už stačilo jen štěstí a první hollywoodské zakázky byly na cestě.

Pokud zrovna není Kurt v Praze, pracuje s hollywoodskými režiséry zvučných jmen, na kontě má filmy jako Assassin’s Creed, Atlas Mraků a hlavně pokračování Star Wars: Síla se probouzí a Poslední z Jediů. Kromě filmů se podílel na vzniku celé řady seriálů, hudebních videoklipů nebo i koncertních turné, pracoval např. s Janet Jackson nebo s Madonnou.

Tyč místo světelného meče

„Nepamatuju si, kdy jsem viděl Star Wars poprvé. Ale hračky Star Wars jsem dostal, když mi byly tři roky,“ řekl Kurt Blesk Zprávy a dodal, že se oblékal jako hlavní hrdina Luke Skywalker a jako světelný meč mu sloužila tyč.

K možnosti podílet se na vysněném filmu se dostal náhodou. Někdo ho prý doporučil a on dodnes neví kdo. Pracoval tak na filmu Síla se probouzí s režisérem J. J. Abramsem a pak i na Posledním z Jediů s Rianem Johnsonem. Práce s Abramsem trvala tři měsíce. Storyboardista musí být podle Kurta velmi dobrý kreslíř a hlavně rychlý.

Inspirativní Praha a pivo

Kurt si potichu žije v Praze už bezmála 20 let a o hlavním městě říká, že je velmi inspirativní. Občas si odskočí do zahraničí k filmu, jinak umění kreslit storyboardy v Česku vyučuje.

Pokud řeknete jeho jméno před fanoušky Star Wars, zřejmě nebudou tušit, o koho se jedná. Přesto si našli a pozvali ho na 4. května, na který připadají oslavy Star Wars, na velkou akci, aby o své práci promluvil. Vidět někoho, kdo se podílel na jejich oblíbeném filmu, byl pro mnohé velký zážitek a na podpis od něj se stála fronta.

Kurt se ale rozhodně jako celebrita necítí. „Já jsem byl jen jeden malý člověk z mnoha, co se na tom filmu podílel. Já jsem taky fanoušek,“ říká skromně Kurt o své práci na Star Wars.

Jak se pracuje se známými režiséry? Jaký Star Wars film se Kurtovi líbil víc? Podívejte se na rozhovor:

Prahou prošel průvod fanoušků Star Wars v kostýmech:

Video  Prahou prošel průvod fanoušků Star Wars. I letos se jich sešlo mnoho, nálada byla skvělá.  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...