Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Očkování proti pneumokoku může zachránit život. Kde je podle odpůrců problém?

Autor: Zuzana Zelenková - 
15. května 2018
17:56

Expertka promluvila o biomatkách. Měly by prý méně spoléhat na internet, doporučila by jim více věřit pediatrům. Dětská lékařka Alena Šebková tvrdí, že si maminky nakonec obvykle nechají domluvit. Těch „zatvrzelých“ je ale víc než dřív. Homeopat a předseda společnosti Poočkování.cz upozornil na rizika, která nese očkování dětí. Mezi ohrožené pneumokokem ale nepatří jenom děti, jsou to i senioři nad 65 let. Svoje o tom ví Zuzana D. Její partner Josef (56) přede dvěma lety pneumokokovou infekcí onemocněl.

Lékaři se v úterý sešli, aby promluvili o očkování a o tom, jak klesá proočkovanost jednotlivých dětských nemocí. Podle dětské lékařky Aleny Šebkové je důležité zachovat určitou hranici proočkovanosti, aby nezačaly vznikat epidemie. U jednotlivých nemocí ale toto procento klesá. Spalničky byly jednoduše první, které propukly v plné síle, další dětské nemoce mohou následovat.

Podle lékařky by bylo fajn, kdyby rodiče začali věřit lékařům a přestali uctívat informace na internetu.

„To se netýká jenom očkování. Od toho má každé dítě a každý člověk svého praktika. Podstatou praktické a primární medicíny by měl být důvěrný vztah mezi rodičem a lékařem. Tím pádem by to mělo být nastaveno, že pokud mě v dané oblasti něco zajímá, měl bych se prvoplánově obrátit na lékaře, než lovit někdy populistická vyjádření, ve kterých se ti lidé neumějí ani orientovat, na internetu,“ popsala pro Blesk Zprávy Šebková a s tím, že internet nesmíme zatracovat, ale když už nějakou informaci vyhledáme, je zapotřebí nad ní kriticky popřemýšlet a nechytat se hned krajní, obvykle nejhorší varianty.

Komunikace s biomatkou? „Velmi obtížná“

Šebková kriticky pohovořila také o biomatkách. „S biomatkou se pracuje velmi těžce. I pro nás jako pro dětské praktiky se situace do určité míry oproti dřívějšku změnila. Když dříve rodiče dostali pozvánku na očkování, tak přišli, o ničem nediskutovali, nepolemizovali. Já se diskusi nebráním, ale musí být smysluplná a konstruktivní. Rodiče si musejí srovnat se svým svědomím, jestli dítěti neublížili,“ popsala Šebková a dodala, že přestože rodiče někdy apriori odmítají očkování, nechají si nakonec rozumnými argumenty vysvětlit jeho výhody. Těch opravdu zatvrzelých prý sice přibylo, ale jejich množství není zas tak dramatické.

Podle Václava Hrabáka, který je předsedou Poočkování.cz, organizace zabývající se následky očkování, jsou změny v očkovacích kalendářích, které přinesl letošní rok, špatné. Očkování se posouvá do ranějšího věku a navíc se prý nedá odlišit, které očkování dítěti škodí.

„Oproti hexavakcíně je to alespoň monovakcína. Neřekl bych, že je to samo o sobě nebezpečnější než hexavakcína. Jde hlavně o kumulaci. Lékaři očkují často i současně víc vakcín najednou, přitom je prokázané, že to zvyšuje riziko nežádoucích účinků. To je bod, na který upozorňujeme. Spousta pediatrů říká, že nevadí očkovat více vakcín najednou. Ale pokud se něco závažnějšího stane, tak pak nejde oddělit, která vakcína dělá větší problém,“ popsal pro Blesk Zprávy Hrabák.

Muže našla o Velikonocích na zemi v bezvědomí

Podle odborníků ovšem pneumokoková onemocnění nehrozí jen dětem. Další ohroženou skupinou jsou lidé na 65 let. Svoje o tom ví pan Josef s partnerkou Zuzanou. Josefovi bylo sice teprve 54, když pneumokok zaútočil, ale jeho ataka se zvrtla v boj o holý život.

Zuzana s Josefem si vyrazili o Velikonocích na chatu. Jednoho dne našla Zuzana svého partnera ležet na zemi v bezvědomí. Najednou začal boj o život a později i o místo pod sluncem, protože se žena musela o svého partnera začít starat. To znamenalo mimo jiné na rok opustit zaměstnání.

„Je to situace, kdy vám to otočí život, najednou jste s člověkem, o kterého se musíte starat. Zabezpečení je v dnešní době katastrofa, protože my, pokud bychom neměli našetřeno, tak bychom nepřežili. Nechápu, jak to dělají lidé, kteří nemají zálohu. Dostali jsme příspěvek 4400, ale pořád člověk platí. Já jsem OSVČ, takže zdravotní, sociální a tak dále. Tahle částka převyšuje tu částku základní. Legitku ZTP jsme měli schválenou 1.6. a dostali jsme příspěvek až na konci prosince,“ popsala pro Blesk Zprávy Zuzana. Josefa prý vždycky musela z auta vyložit někde na lavičce  a jet hledat místo k parkování. A tak vypadal každý „výlet“ na rehabilitaci.

O očkování tenkrát nevěděli - dneska by neváhali. „Když si vezmeme následky, tak jsem rok nepracovala, druhý rok jsem pracovala na 30 až 50 procent. Teď se snažím najet zpátky na to, co jsem dělala. Někdy je to onemocnění lepší, někdy horší, nedá se to dopředu odhadnout. Očkováním předejdete spoustě problémů, které mohou nastat,“ dodala Zuzana.

Svoje zkušenosti s nemocí, které by se dalo očkováním předejít, má také bývalá tanečnice Libuška Rohlíčková, která je sama maminkou dvou dětí.

Problém v očkování proti pneumokoku?

„Je to nepříjemná věc, která se mi v životě stala, prodělala jsem zánět mozkových blan a musím říct, že je to opravdu strašné. Paralyzující bolest hlavy, čas strávený v nemocnici, čekání, jak to dopadne, jestli budou následky, nebo ne. Naštěstí jsme vyvázla bez následků, ale donutilo mě to se přeočkovat. Nechala jsem naočkovat tehdy i svého syna. Tohoto onemocnění se bojím a apeluji na to, aby se lidé očkovali,“ uvedla Libuška a vyzvala matky, aby nemudrovaly v internetových diskusích, ale aby šly za svým pediatrem.

Podle lékařky Jany Kozákové mělo loni pneumokokové onemocnění 444 lidí. 79 z toho jich zemřelo. V roce 2016 mělo toto onemocnění 323 lidí a zemřelo jich 66. Pro letošní rok se také trochu změnil očkovací kalendář. Mezi jednotlivými vakcínami jsou nově větší časové rozestupy.

„Očkování proti pneumokoku je problémové v tom, že se očkuje další věc k těm jiným. Od nového roku se nově očkování posouvají do ranějšího věku. To je pro neurologický vývoj další riziko. Očkování hexavakcíny posunuli na ranější věk, přitom i řada neurologů říká, že očkovat z hlediska neurologického vývoje je dobré, až když dítě už vykazuje dobrý neurologický vývoj. Tedy alespoň tak ve třičvrtě roce,“ oponuje Hrabák.

Očkování proti pneumokoku sice dítě ochrání, odborníkovi se ale nelíbí to, že v kombinaci s dřívějším očkováním může narušit imunitu a přivodit tak jiné nepříjemnosti.

Zobrazit celou diskusi