Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„Je to historický úspěch.“ Petici za manželství pro lesby a gaye podepsalo 68 tisíc lidí

Autor: Matěj Hynek - 
14. května 2018
18:19

LGBT komunita slaví historický úspěch. Petici za férové manželství, tedy za to, aby manželství mohly uzavírat i páry stejného pohlaví, podepsalo skoro 70 tisíc lidí. Podle aktivistů jde o vítězství občanské společnosti jako takové. Dalším krokem je podle nich Sněmovna.

„Je to velký úspěch – nejenom LGBT komunity, ale občanské společnosti, tolerance, svobody – zdá se, že česká veřejnost je připravená na změnu, že opravdu patříme na Západ,“ komentoval počet podpisů Czeslaw Walek, šéf kampaně Jsme fér, která petici organizovala. Původně měli v plánu do 1. máje posbírat 50 tisíc podpisů. Petici nakonec podepsalo 68 tisíc lidí.

Jen pro srovnání, největší loňskou petici, která žádala zákaz chovu kožešinových zvířat, podepsalo necelých 47 tisíc lidí. A 68 tisíc podpisů představuje součet podpisů ze všech petic, které do Sněmovny dorazily v prvním pololetí roku 2017.

„Důležité je, že jde o papírovou petici – ty elektronické jsou často úspěšnější, protože se šíří rychleji, stačí pár kliknutí a je vyplněno. Papírová petice vyžaduje skutečné odhodlání – a to mnoho Čechů a Češek mělo,“ upozornil Walek.

Petici ve velkém podepisovali i heterosexuálové, těší organizátory

Těší ho i to, že nešlo jen o hlasy ze samotné LGBT komunity, ale petici podepsala i celá řada heterosexuálů. „Nejde o hlas gay a lesbické komunity, ale o hlas lidí, kteří vnímají práva pro jakoukoli menšinu za důležitá, chápou, že svým podpisem dávají najevo svůj občanský postoj,“ dodává. Podpora přitom byla znát i z průvodních dopisů, které do kanceláře kampaně přicházely společně s petičními archy z přibližně 220 petičních míst napříč republikou.

Z mnoha dopisů je navíc vidět, že řada lidí se snažila pomoci alespoň archem s podpisy přátel. „Vážená koalice za manželství, zde vám zasílám svých sedm podpisů, které jsem sehnala. Tak nějak jsem doufala, že zaplním arch celý, ale zklamaná rozhodně nejsem,“ napsala například žena z Moravských Budějovic s tím, že ona, stejně jako většina jejích přátel, petici podepsala ještě předtím, než si vytiskla vlastní arch.

„Tuto petici podpořilo asi 60 procent mojí školy, jak studenti, tak většinově i pedagogický sbor,“ napsal do kanceláře Jsme fér Leoš, který tak přispěl 324 podpisy. Podobných dopisů dorazila podle organizátorů celá řada a občas se prý u sčítání jen těžko bránili slzám.

Podepsané archy nosili lidé na poslední chvíli i osobně

Společně s podpisovými archy přišla do kanceláře kampaně Jsme fér i řada dopisů se slovy podpory. Společně s podpisovými archy přišla do kanceláře kampaně Jsme fér i řada dopisů se slovy podpory. | Jsme fér

Pro Czeslawa Walka bylo zvlášť dojemné poslední dubnové pondělí, kdy do kanceláře přicházeli i lidé z Prahy, kteří se báli, že by petiční archy již nestihli poslat poštou. „Zvonila paní, která měla petici s šesti podpisy za celou rodinu, mladý muž, který v Praze studuje, přivezl z Ostravy dvacet podepsaných archů, psali nám lidé, jestli mají své drahocenně nasbírané podpisy posílat jako cenné psaní, aby je náhodou pošta neztratila,“ vzpomíná Walek na hektické období prvních dnů sčítání.

Dodal, že i kvůli tomu je on, i ostatní lidé z kampaně Jsme fér, vděčný za každý jeden podpis. Mnoho lidí podle něj mělo „jednoduchou“ práci, když petici předložili podobně smýšlejícím lidem ve svém okolí. „Na druhou stranu jsou jednotlivé podpisy, kterým předcházela dlouhá diskuse třeba v rodině nebo mezi kamarády, zjišťování informací, skutečný zájem o problém – a i když váha jednoho a druhého podpisu je stejná, úsilí, které za nimi je, je nesrovnatelné,“ myslí si Walek.

Petici podpořily i známé osobnosti

Podpora a gratulace navíc dorazila i od známých lidí. Jedním z nich byl i Marek Hilšer, prezidentský kandidát, který si sám vyzkoušel, jak složité je sehnat 50 tisíc podpisů. „Snahu o zrovnoprávnění vztahů mezi lidmi stejné sexuální orientace vnímám jako přirozenou lidskou touhu po spravedlnosti. Tu nelze nikdy zahubit,“ vzkázal týmu Jsme fér.

Dodal, že rovné zacházení si dříve nebo později najde svou cestu a že on sám nevidí důvod, proč by se mělo gayům a lesbám bránit v plnoprávné úpravě svých vztahů. „Vždyť jde přeci v konečném důsledku o to, aby nebyli diskriminovaní ve snaze projevovat si vzájemnou lásku, úctu a věrnost v časech dobrých i zlých,“ dodal na závěr své gratulace.

Dalším cílem je nyní Sněmovna, do které by aktivisté rádi dostali novelu zákona o manželství, která by svazek umožnila i párům stejného pohlaví. „V celé západní Evropě (včetně katolického Španělska) manželství pro gay a lesbické páry už platí,“ upozorňuje Walek. I tak by ovšem mohlo mít Česko jedno prvenství. Mohli bychom totiž být první postkomunistickou zemí, která by měla manželství pro všechny. „I když cesta, kterou máme před sebou, je ještě dlouhá,“ připouští šéf Jsme fér.

Rovnému manželství fandí tři čtvrtiny Čechů

„V každém případě musíme přesvědčit zákonodárce a zákonodárkyně, veřejnost už na naší straně je,“ dodává. To kromě petice dokazují i poslední výzkumy veřejného mínění. Podle toho posledního je pro rovnost podmínek manželství dokonce 75 procent obyvatel Česka.

Walek dodává, že se není čeho obávat, v žádné zemi, kde bylo manželství pro všechny uzákoněno, totiž nedošlo k žádným problémům. „Naopak Británie dokonce hlásila pokles počtu sebevražednosti mladých lidí, což někteří sociologové dávali do souvislosti právě s uzákoněním manželství a se zvýšením tolerance vůči LGBT menšině, která s tou diskusí o manželství šla ruku v ruce,“ upozornil.

Ve Sněmovně sedí 82 férových poslanců, aktivisté věří, že přesvědčí i další

K vyjednání podpory změny zákona ovšem mohou mít aktivisté blízko. Už před volbami do Poslanecké sněmovny totiž kampaň Jsme fér zjišťovala, jak se k problematice práv gayů a leseb staví jednotlivé politické strany a jejich kandidáti. Ve výsledku do poslaneckých lavic usedlo 82 férových poslanců.

„Stává se, a není to úplně výjimka, že se setkáme s poslancem nebo poslankyní, kteří jsou nejprve proti manželství, ale přesto nás přijmou a poslechnou si nás – a diví se, jak to je na Západě, upřímně litují problémů, které musí gayové a lesby denně řešit, teprve v konverzaci s námi jim dochází, jak je zákon o registrovaném partnerství nedostatečný,“ dodává Walek. Podle něj jsou právě toto momenty, kdy jeho tým nejvíce vidí smysl své práce.

Společně s podpisovými archy přišla do kanceláře kampaně Jsme fér i řada dopisů se slovy podpory. Společně s podpisovými archy přišla do kanceláře kampaně Jsme fér i řada dopisů se slovy podpory. | Jsme fér

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině