Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Doktorka Kateřina z maloměsta: Ordinační dobu neznám. A papírování nás ubíjí

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
15. května 2018
05:00

Kateřina Javorská pracuje v Novém Městě nad Metují jako praktická lékařka. Svoji ordinaci sdílí se svým manželem, se kterým v necelém desetitisícovém městě vychovávají čtyři děti. Spolu objíždějí i okolní vesnice a jak sama přiznává, ordinační hodiny pro lékaře z malých měst a vesnic prakticky neexistují. Kateřina si na svou práci nestěžuje, vadí jí ale papírování, kterého je stále více a lékařka se tak nemůže plně věnovat pacientům a hlavně sebevzdělávání. Co by Kateřině udělalo největší radost?

Kateřina je jednou z mála lékařek, která se vydala pracovat z velkého města do malého. Pracoval tu totiž její manžel, původně záchranář, se kterým se nyní dělí o ordinaci. Po promoci ordinovala jako praktická lékařka v Praze, tak může porovnávat.

„Pražští pacienti mají určitě ten přístup k péči jednodušší – mohou být delegováni do sekundární péče mnohem jednodušeji. Lékař v malém městě nebo na vesnici musí mít ke svým pacientům blíž, pokud je třeba, tak za nimi vyjet do přirozeného prostředí,“ řekla Kateřina pro Blesk Zprávy.

Podle předsedy Pracovní skupiny venkovského lékařství Společnosti všeobecného lékařství Davida Halaty se příliš mladých lékařů na vesnice a malá města nehrne. Bohužel hrozí, že za pár let nebudou na vesnicích žádní lékaři. 17 procent lékařů je starších 65 let a většina z nich ordinuje právě na vesnicích,“ uvedl David Halata, který sám ordinuje v malé obci na Valašsku.

Pacienty nemůžete poslat k šípku“

Kateřina přiznává, že nové pacienty momentálně nepřijímá. A co pracovní doba?

„V momentě, kdy jsem ve městě a okolí, tak já pracuju pořád, takže nemohu přesně definovat pracovní dobu, protože potkáváte své pacienty běžně – ve svém okolí, v krámu a oni se na vás obrací, a vy je nemůžete poslat ‚k šípku‘, protože oni ve vás vidí autoritu a někoho, na koho se můžou obrátit v každé situaci, a s tím počítám, uvádí lékařka, která musí práci skloubit s péčí o čtyři děti.

Ubíjející papírování a tajné přání

Podle Kateřiny neustále narůstá objem administrativy, kterou musí lékaři zvládat. „Strašně bych si přála sekretářku, která by mi např. objednala nějaký zdravotnický materiál,“ vyslovila Kateřina přání.

Proč nedělá administrativu zdravotní sestra? Proč by podle ní neměli být lékaři zavaleni papírováním? Podívejte se na rozhovor:

Kateřina: Mladí lékaři by se k nám měli přijet podívat

Kateřina si myslí, že by se mladí lékaři, kterým se do malých měst nechce, měli podívat, jak vypadá její pracovní den. „A mělo by se jasněji definovat, co obnáší práce praktického lékaře na venkově. Je to práce velmi pestrá, jde si ji užít a zamilovat,“ uzavírá Kateřina.

Kateřina se kromě své práce věnuje i lékařské osvětě pro malé děti. Poslechněte si, co pro ně pravidelně organizuje:

Mladé lékaře peníze nemotivují?

Podle slov ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) si je ministerstvo vědomo, že na vesnicích chybí lékaři, a snaží se problém řešit.

„Ministerstvo vytvořilo několik dotačních programů, praktikům nabízíme až 500 tisíc korun, aby otevřeli ordinace právě v těch odlehlých oblastech,“ řekl pro Blesk Zprávy ministr Vojtěch.

Jenže podle lékaře Davida Halaty peníze lékaře příliš nemotivují. Hraje v tom roli totiž celá řada dalších faktorů. Jaké to jsou? I to zjistíte ve videu: