Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Do 30 dnů vraťte dotace za Čapí hnízdo,“ urguje úřad. Co na to Agrofert?

Autor: ČTK, nkov - 
10. května 2018
15:08

Společnost Imoba by jako nástupnická společnost původního příjemce dotace na projekt Čapí hnízdo měla dobrovolně vrátit dotaci. Vyzval ji k tomu Úřad Regionální rady regionu Střední Čechy, který to dnes oznámil v tiskové zprávě. Výzvu k dobrovolnému vrácení sporné dotace poslal úřad 4. května. Peníze by Imoba z holdingu Agrofert měla poslat do 30 dní.

„Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy zaslal 4. května 2018 nástupnické společnosti původního příjemce dotace na realizaci projektu ‚Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo‘ výzvu k dobrovolnému vrácení dotace, uvedl úřad v tiskové zprávě. Jeho mluvčí Klára Fronková potvrdila, že výzva byla odeslána společnosti Imoba.

Mluvčí koncernu Agrofert Karel Hanzelka řekl, že společnost výzvu obdržela. „Zabývají se jí právníci a projedná ji představenstvo společnosti Imoba. Následně se k ní vyjádříme, uvedl mluvčí. Koncern však trvá na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem. „Což v minulosti potvrdilo i několik kontrol různých úřadů včetně ROP,“ uzavřel mluvčí.

Kvůli údajnému pokusu o dotační podvod v kauze Čapí hnízdo je stíháno sedm lidí. Je mezi nimi premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) i jeho manželka Monika Babišová, švagr Martin Herodes a jeho dvě dospělé děti. Babiš obvinění z podvodu opakovaně odmítá. Policie původně stíhala 11 lidí. Tři z nich ale uspěli se stížností proti stíhání.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele.

V létě 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert. Farmu Čapí hnízdo nyní vlastní společnost Imoba.

Agrofert potvrdil, že výzvu k vrácení dotace obdržel, vyjádří se k ní, až ji projedná vedení. Trvá na tom, že dotace byla čerpána v souladu se zákonem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 11. května 2018 13:10 )

Když to ta firma (ne Babiš) vrátí, tak to vypadá jako přiznání viny. I za to by to stálo, pokud se dá celý případ k ledu. Ale vrácení dotace nic takového nezajišťuje, je to jen takový výkřik do tmy. Poslal bych je do pr dele.

gabreta ( 10. května 2018 23:44 )

Mne? Tak to ani ve srandě synku. Mne nejvíc okradla ODS, ve spolupráci s chemikem!!

gabreta ( 10. května 2018 19:22 )

Doufám, že Andrej řekne nas*rat!!

marmat ( 10. května 2018 18:34 )

Místní profláklí trollové absolutně netuší, že Olaf NÁM doporučil vyšetřit to zde a v textu slovo PODVOD použil jen jako opakování samotného textu anonyma = udání !!! PODVODU !!!

marmat ( 10. května 2018 18:26 )

teqila1949:ok -NUTNO DODAT,že během 10 let bylo provedeno na této stavbě 8 auditů (i za Kalouska). Dnes na ČT24 opakovali, že vše odstartoval ANONYMNÍ PODNÉT .Že by se podeváté Kaldovi "rozsvítilo"? A tak se rozhodl konečně to nepříteli "vytmavit" ?!

Zobrazit celou diskusi