Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Pozor na podvodníky: Telekomunikační úřad varuje před novým operátorem

Autor: Mii - 
9. května 2018
14:52

„Chceš neomezený tarif bez smlouvy? Napiš nám ještě dnes!“ Na tuto a podobné nabídky láká společnost WoWmobil, která se prezentuje jako nový virtuální operátor na českém trhu. Ve všech reklamách zdůrazňuje jednoduchost a výhodnost svých služeb. Český telekomunikační úřad (ČTŮ) ale varuje, že subjekt není v tuzemsku registrován pro podnikání v tomto oboru a dost možná se jedná podvodnou firmu. Blesk.cz požádal WoWmobil o vyjádření, společnost však nekomunikuje.

„ČTÚ by chtěl spotřebitele důrazně varovat před subjektem, který vystupuje pod značkou WoWmobil. Nejedná se o poskytovatele služeb elektronických komunikací a pokud spotřebitelé využijí nabídky tohoto subjektu, není možné jim zaručit ochranu práv, která jim náleží podle zákona,“ stojí ve varování úřadu.

„Krom všech ostatních prohřešků proti zákonu, tento subjekt především není v České republice oznámen jako podnikatel v oblasti poskytování služeb elektronických komunikací, nemá zveřejněn návrh smlouvy a výslovně nezaručuje možnost ponechání si telefonního čísla,“ vysvětluje dále ČTÚ.

Upozorňuje také, že kontakt s firmou probíhá anonymně a tudíž lidé nemusí mít možnost reklamovat službu nebo vyúčtovat ceny. „Vzhledem ke skutečnosti, že je požadována platba předem (před poskytnutím služby), nelze vyloučit ani možnost, že se jedná o čistě podvodné jednání, jehož účelem je vylákání peněz bez toho, že by služba byla poskytnuta. Tento subjekt rovněž požaduje sdělení osobních údajů, jejich případným poskytnutím se spotřebitelé vystavují riziku jejich možného zneužití. Za sdílení v tomto případě velice děkujeme,“ uzavírá ČTÚ.

Sídlo v Amsterdamu

Kde se přesně vzala služba WoWmobil, nelze určit. Její facebooková stránka byla založena v březnu letošního roku. Při listování historií příspěvků bylo zřejmé, že ji nezakládal profesionál, fotografie byly ve špatném rozlišení, chyběl popis poskytovaných produktů. Dostupné nebyly ani kontaktní údaje, firma uváděla jen odkaz na web. Lidi, které nabídka zaujala, firma prosila o uvedení svého emailu nebo napsání zprávy skrze Facebook Messenger. Svůj vlastní email měla registrovaný na doméně gmail.com.

Ani web velké množství informací neposkytuje. Člověk se dozví, že provozovatelem WoWmobil je údajně společnost Central IT b.v se sídlem v Amsterodamu. Při pohledu na Google Mapy nelze určit, zda zde opravdu sídlí nebo ne. 

Web WoWmobil uvádí, že veškeré osobní informace, které člověk poskytne, může poskytnout jakémukoliv jinému subjektu. Na uvedené adrese v Amsterodamu mimo jiné sídlí marketingová firma, ale zda se službou WoWmobil souvisí, nelze potvrdit. Českou doménu WoWmobil.cz si nechal registrovat Vít Musílek. 

Mezi nabízené produkty WoWmobil patří neomezené tarify s předplacenkou, liší se jen množstvím dat. Člověk podle webu nemusí uzavírat smlouvu a nemusí nikam volat – objednání probíhá skrze webový formulář. WoWmobil na několika místech zdůrazňuje, že „neřeší žádné registry, exekuce a podobně“. Zároveň uvádí, že člověk si nemůže k využívání jejich služeb ponechat své stávající telefonní číslo.

Blesk.cz se pokusil společnost kontaktovat. Odeslala automatickou odpověď, že se ozve. Místo toho ale do několika minut smazala celou facebookovou stránku. Web zůstal aktivní, zmizela z něj informace o sídle v Amsterodamu. Na telefonický kontakt nereagovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Honzik41 ( 4. září 2018 08:34 )

 Funguje vam to i ted?

Honzik41 ( 4. září 2018 08:28 )

 Mam Wowmobil.Vse fungovalo.Ale jen do 30.8.2018.Kartu zablokovaly z duvodu neplaceni.Jenze ja to platil vse a vcas.A wowmobil ted nekomunikuje.Napsal pouze ze bude navracena castka.Do ted nic.

honza44332211 ( 9. května 2018 19:23 )

podvod to není - mám od nich tarif a vše funguje nechápu redaktory, že si to ani neověří prostě to funguje jako předplacená karta, zaplatí se měsíc dopředu a můžete volat Skvělá novinářská práce - děkujeme!!!

bullshit ( 9. května 2018 18:02 )

To seš ty Bureši ??

gallio ( 9. května 2018 15:53 )

holt nějak se ten předražený cenový kartel v čr musí prolomit.

Zobrazit celou diskusi