Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zpřístupní Beskydy! Remorkér jediný svého druhu na světě bude přístupný veřejnosti

Autor: Jana Ulrichová - 
15. června 2018
22:36

Zadokolesový remorkér Beskydy. To je unikátní plavidlo, jediné svého druhu na světě. Teď se stane dokonce turistickou atrakcí.

Ředitelství vodních cest, které jej vlastní, se teď remorkér společně s děčínským muzeem rozhodlo zpřístupnit veřejnosti. Plavidlo z roku 1956, které bylo v roce 2016 prohlášeno národní památkou, bude teď nově k vidění v Děčíně. Prohlídky na něm budou jednou za měsíc zajišťovat pracovníci tamního muzea. Poprvé si budou moci zájemci slavné plavidlo prohlédnout už v červnu, projdou se po horní palubě s kormidelnou a nahlédnou i do podpalubí, kde je strojovna.

Remorkér, který se stal už legendou, není ale jen pouhým exponátem. Zůstává totiž stále v aktivní službě. „Po mimořádné opravě pohonů je opět na vodě připraven poskytovat své služby přípřeže,“ uvedl mluvčí Ředitelství vodních cest Jan Bukovský.

Zachraňuje uvázlé

Remorkér díky kolesovému pohonu nepotřebuje tak hluboký ponor jako plavidla s lodním šroubem. Proto může jako jediný pomáhat lodím při nízkém stavu vody na Labi překonat úsek z Hřenska do Děčína nebo až do Ústí nad Labem. Nenahraditelný je remorkér také při vyprošťování uvázlých lodí. K nejznámějším patří případ vyproštění lodi Albis, která se v roce 2016 vzpříčila o pilíř jednoho z drážďanských mostů.

Je to legenda

Remorkér Beskydy byl postaven v roce 1956 v mělnickém závodě Českých loděnic Praha. Je posledním zachovalým zadokolesovým vlečným remorkérem z původní série 12 lodí. V současné době je jeho vlastníkem stát, provozuje jej Ředitelství vodních cest České republiky.

Video: Takhle spouštěli unikátní ledoborec na Labe.

Video  Takhle spouštěli unikátní ledoborec na Labe.  - Video - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi