Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Teplo vyláká superagresivní klíšťata. Nechoďte z cest a prohlížejte se nazí

Autor: bud - 
5. května 2018
07:38

Slunečný a teplý víkend naláká mnoho lidí do přírody. Jenže vše mohou znepříjemnit klíšťata, která budou až do pondělí extrémně aktivní a agresivní. Podle meteorologů je nyní v Česku nejvyšší stupeň klíšťové aktivity, tedy 10. z celkem 10 stupňů. Experti dokonce lidem doporučují, aby se úplně vyhýbali nezpevněným cestám. Chytnout klíště je totiž možné i ve městě na trávě nebo v parku.

Účinný repelent by měl být na nadcházející tři dny naprostou samozřejmostí, jsou přesvědčení experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Na nadcházející dny očekávají maximální aktivitu klíšťat. To znamená, že riziko přisátí a tedy i nakažení encefalitidou nebo boreliózou je výrazně vyšší než v jiné dny.

Volné procházky by proto Češi o tomto víkendu měli omezit. „Nevstupujte volně do listnatých a smíšených lesů, pohybujte se pouze po zpevněných cestách. Večer a ráno je důležitá prohlídka těla, případně odstranění klíšťat,“ uvádí ČHMÚ na webu. Varování platí až do pondělí.

Rekordmani v encefalitidě

Riziko hrozí především těm, kteří nejsou očkovaní, což je v Česku většina. Očkován je jen přibližně jeden z pěti obyvatel, což je čtyřikrát méně než třeba v Rakousku. I proto je Česko zemí, kde je rekordní výskyt případů klíšťové encefalitidy. Jen loni jich bylo 687, což je nejvíce za posledních pět let. Naproti tomu ve zmíněném Rakousku se nakazí jen minimum obyvatel.

Klíšťová encefalitida v Česku Klíšťová encefalitida v Česku | Archiv CNC

A to se nelíbí hlavní hygieničce Evě Gottwaldové, podle které by se Češi neměli očkování bát. „Česko je endemickou oblastí, tedy kde se klíšťata běžně vyskytují v hojném počtu, to zejména v jižních Čechách. A proto bychom se měli chránit a počítat s tím,“ uvedla pro Blesk Zprávy. Encefalitida totiž může způlsobit trvalé následky jako ochrnutí končetin, deprese, poruchy spánku nebo soustředění.

Klíšťata v lese i ve městě

„Čím příhodnější počasí, tím více klíšťat,“ říká Gottwaldová s tím, že nejde jen o volnou přírodu, ale třeba i městské parky nebo louky. Klíšťata se často vyskytují také na zahradách, neudržovaných pastvinách a v posledních letech dokonce i na horách.

Video  Nákaza od klíštěte ze sýra? Ano, je to možné, říká epidemiolog  - Andrea Ulagová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktivitu klíšťat v Česku je nově možné sledovat v mobilní aplikaci, kterou tento týden vydal hydrometeorologický ústav. Kromě předpovědi počasí nebo různých výstrah zahrnuje také podrobný monitoring aktivity klíšťat. Díky aplikaci se lidé dozví kdy, kde a jak silně budou klíšťata „útočit“.

Aplikaci s názvem ČHMÚ je možné bezplatně stáhnout pro systémy Android a do budoucna se počítá také s platformou iOS. Její vývoj trval čtyři roky a společně s další aplikací pro odborníky stál její vývoj sedm milionů korun. Od pondělí, kdy byla aplikace vydána, si ji stáhlo více než 15 tisíc lidí. „Za velký úspěch bychom považovali, kdyby celkově dosáhly 100 tisíc stažení,“ řekl ředitel ústavu Mark Rieder s tím, že funkcí bude do budoucna přibývat.

Zdena32 ( 9. května 2018 21:08 )

Též jsme u OZP a toto očkování jsme podstoupila celá rodina, velmi často cestujeme a chodíme na túry,tak jsme pro klid na očkování šli je celé hrazeno, tak proč taky ne.

caramelicius ( 7. května 2018 10:15 )

My jsme se nechali celá rodina oočkovat jako každý rok, jsme u oborové z.p., která proplácí a tak nás to stálo pouze chvíli času a hlavně máme klid.

Zobrazit celou diskusi