Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Krnáčová má v práci Yodu i dračí vejce. A podpořila setkání fanoušků za miliony

Video se připravuje ...
Autor: ula, ČTK - 
4. května 2018
21:00

Na holešovickém Výstavišti v Praze se uskuteční první ročník popkulturní akce PragueCon. Setkání příznivců fantasy, sci-fi i herních nadšenců má termín na konci září. Češi se po vzoru podobných akcí ve světě dočkají herců z populárních filmů a seriálů, jako jsou například Strážci Galaxie nebo Hra o trůny. Záštitu nad akcí převzala primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která se netajila tím, že je velkou fanynkou fantasy, sci-fi a sleduje seriály, které jsou jí inspirací pro politickou kariéru.

Když organizátoři požádali Krnáčovou o záštitu, prý neváhala ani minutu. „Svět komiksů a fantasy je mi blízký, jsou to dospělé pohádky, díky kterým si člověk řeší některé problémy a zapomene na tu každodennost,“ svěřila se Blesk Zprávám primátorka se soškou mistra Yody na klíně, kterého má prý ve své pracovně na magistrátu.

Krnáčová je také velkou fanynkou seriálu Hra o trůny, vlastní například jeden ze symbolů příběhu, repliku dračího vejce. „Hra o trůny a House of Cards, to jsou seriály, ze kterých čerpám inspiraci pro politiku,“ řekla Krnáčová. Zatímco Hra o trůny je fantasy seriál, ve kterém bojují znepřátelené rody o vládu nad Sedmi královstvími, kde každý touží usednout na Železný trůn, House of Cards (v češtině Dům z karet) je politické drama, kde je v hlavní roli fiktivní a velmi ambiciózní politik Frank Underwood, který se při své cestě na vrchol ničeho neštítí. Toho si zahrál Kevin Spacey - než ho vyřadil sexuální skandál v reálném životě.

Setkání fanoušků za 43 milionů

PragueCon se uskuteční na Výstavišti v pražských Holešovicích poslední zářijový víkend. Organizátoři slibují, že se bude jednat o největší akci svého druhu ve střední Evropě.

„Záběr akce je opravdu rozsáhlý. Nejsme klasický ComicCon, který se soustředí primárně na komiksový svět, ale my chceme ukázat veškeré subkultury, které se se světem fantasy a sci-fi pojí. Další velkou součástí akce je pak mezinárodní eSport turnaj ve hře CounterStrike, který se bude v České republice v takovém rozsahu konat vůbec poprvé,“ uvedl Roman Bratislav Janečka, režisér akce a making of dokumentu PragueCon 2018.

Podle Jana Adámka, člena představenstva za Výstaviště Praha, bude akce stát odhadem 43 milionů korun. Pořadatelem je výhradně Výstaviště, magistrát akci nijak finančně nepodpořil. Pořadatelé počítají s tím, že akce bude zisková a dostaví se na ni až 70 tisíc lidí z celé Evropy. Podle Adámka bude finanční návratnost i při účasti 40 tisíc lidí.

Bez primátorky by nebyla „áčková celebrita“

Bez záštity primátorky by podle Adámka nešlo pozvat světové celebrity. „Pokud jsme chtěli přilákat nějaké „áčkové“ celebrity, tak se nás ptali, o co se jedná a zda máme podporu starosty či primátora. Proto jsme oslovili primátorku. V Londýně a v New Yorku je záštita podobné akce běžná a my díky tomu můžeme zvát kromě béčkových celebrit i ty áčkové,“ vysvětlil Adámek. Jaké to jsou, se dozvíme v následujících měsících.

Proč Adriana Krnáčová podpořila tuto akci? Zjistíte v rozhovoru:

Na akci zatím přijalo pozvání devět herců, mezi nimi jsou Dave Bautista a Michael Rooker ze Strážců galaxie, Clive Standen a Georgia Hirst z Vikingů a ze seriálu Hry o trůny Conleth Hill a Natalie Dormer. 

Na festivalu nebudou chybět ani komiksy. Pořadatelé chystají panely se světovými i domácími tvůrci a ilustrátory. Hostem programu bude kreslíř, spisovatel a vydavatel Jim Lee, který je spojen s vydavatelstvím Marvel a DC Comics, konkrétně s postavami Batmana, Supermana nebo X-manů.

Podpisy herců bez dalšího poplatku

Podobné akce probíhají ve světě i v Evropě běžně, nejznámější jsou ty, které nesou název ComicCon. Nejblíže ho mají Češi ve Vídni. Organizátoři PragueConu zdůrazňují, že se chtějí ale od světových a evropských ComicConů odlišit například tím, že podpisy herců nebudou zpoplatněny. Návštěvník si tak zaplatí pouze vstupné, které se pohybuje od 190 do 890 korun.

„Při jednání s herci jsme museli přistoupit na poměrně přísná pravidla těchto autogramiád, bude na ně vyhrazen speciální prostor a samozřejmě ne všichni budou mít možnost se dostat,“ přiznal Janečka. Pokud budete chtít vidět takzvaný diskuzní panel s herci, musíte se vejít do sálu, kde bude 1500 míst.

Podívejte se, co řekl Janečka o akci a v čem se liší např. od vídeňského ComicConu:

Zobrazit celou diskusi