Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojáci se vrací od spalniček zpět do kasáren. Očkování nově čeká 500 zdravotníků

Autor: base, ČTK - 
4. května 2018
14:00

V pátek skončila několikadenní spolupráce mezi pražskou zdravotnickou záchrannou službou (ZZS) a armádou, kterou si záchranáři povolali na pomoc kvůli výskytu spalniček. Deset vojáků bylo od 25. dubna v pohotovosti připraveno zastoupit záchranáře, kteří byli kvůli spalničkám v izolaci. Jejich pomoc záchranáři za celou dobu nevyužili. ČTK to řekla mluvčí pražské ZZS Jana Poštová. V Česku bylo zatím letos zaznamenáno 103 případů spalniček, z toho 70 v Praze.

Kvůli spalničkám bylo mimo službu 23 pražských záchranářů. „K dnešnímu a zítřejšímu dni se poměrná část těchto lidí vrací zpět do provozu, právě proto ta spolupráce dále pokračovat nebude,“ řekla Poštová. ZZS, která oslovila armádu z preventivních důvodů, další spolupráci s vojáky v tuto chvíli neplánuje. Armáda je nasazována jen ve výjimečných situacích.

Deset vojáků bylo 25. dubna proškoleno o chodu pražské ZZS pro případ, že by se v Praze výrazně zvýšil výskyt spalniček, potažmo zaměstnanců záchranné služby v izolaci. Posily z řad polní nemocnice byly v pohotovosti, aby v případě nutnosti posílily počet výjezdních jednotek. „Byli připraveni do dnešního dne nastoupit, ale to se nekonalo, my jsme to zajistili vlastními silami a prostředky,“ dodala Poštová.

Hygienici nyní nařídili v Praze očkování proti spalničkám pro dalších 508 zdravotníků z centrálních příjmů a příjmových ambulancí nemocnic. ČTK o tom v pátek informoval mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík. V poslední době už bylo mimořádně naočkováno přes 250 pražských zdravotníků. Kvůli spalničkám byl před dvěma týdny omezen provoz urgentního příjmu ve Fakultní nemocnici v Motole, znovu se otevře v pondělí. Zdravotnická záchranná služba zatím vozí pacienty do jiných nemocnic. 

Loni bylo za celý rok v zemi 146 případů a v letech 2015 a 2016 pouze jednotky. Letos už bylo zaznamenáno 103 případů, z toho 73 v Praze. Počty případů spalniček stoupají po celé Evropě.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé i v době, než se u pacientů projeví jejich první příznaky, kterými jsou horečka, rýma, kašel, slzící oči, bělavé tečky se zarudlým okolím na sliznici tváří a vyrážka. Je potřeba hlídat jakýkoli chřipkový pocit spojený s vyrážkou. Všichni lidé, kteří volají na tísňovou linku, kteří jsou kvůli tomuto onemocnění v izolaci, by tuto skutečnost měli oznámit při hovoru s dispečerkou nebo nejpozději posádkám při příjezdu.

 

 

 

Zobrazit celou diskusi