Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Už přes 125 obětí písečné bouře. A utrpení nekončí, smršť putuje dál

Autor: ČTK, nkov - 
4. května 2018
07:21

Nejméně 125 lidských životů si už vyžádala písečná bouře, která v noci na čtvrtek zasáhla sever Indie. Špatné počasí má podle meteorologů trvat i nadále. Silný vítr a blesky zdevastovaly mnoho vesnic a ničily domy. Kromě více než stovky mrtvých bylo mnoho lidí při bouři zraněno. Podle indických úřadů jde o nejtragičtější bilanci obětí při podobné události za posledních 20 let. 

V nadcházejících dnech může podle sdělení úřadů bilance obětí dále stoupat. A navíc se podle meteorologické služby bouře před víkendem rozšíří a zasáhne další oblasti.

Nejvíce zasaženy byly státy Uttarpradéš a Rádžasthán, kde padala elektrická vedení, byly zničeny domy a bouře rovněž zabíjela dobytek. Zasažen byl také stát Ándhrapradéš.

U mnoha domů, často postavených z nepálených cihel, se propadla střecha nebo se zřítily stěny, které pohřbily spící obyvatele. Některá obydlí zachvátily plameny poté, co do nich udeřil blesk.

Zkáza u proslulého Tádžmahálu

Rozsah zkázy je zvlášť velký ve městě Ágra, kde se nachází známá hrobka Tádžmahal z bílého mramoru, která je na seznamu kulturního dědictví UNESCO a denně přitahuje desítky tisíc turistů.

Škody, které písečná bouře napáchala u proslulé památky Tádžmahál Škody, které písečná bouře napáchala u proslulé památky Tádžmahál | ČTK

Lidé nebyli v Indii na bouři připraveni, protože začátek monzunové sezony se očekává až za zhruba šest týdnů. Vláda státu Uttarpradéš rozhodla, že rodiny obětí bouře dostanou 400 000 indických rupií (128 000 Kč).

 

mandat ( 4. května 2018 08:22 )

Indicka vlada se nestara o sve lidi a 125 lidi,to je nic na premnozeny kontinent.

Zobrazit celou diskusi