Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Česká firma vyveze zbraně a vozidla za stovky milionů korun. Na Ukrajinu

Autor: ČTK, ula - 
3. května 2018
07:57

Desítky obrněných vozidel a samohybných houfnic dodá česká firma Excalibur Army ukrajinské armádě. Hodnota zakázky je v řádu stovek milionů korun. Uvedl to ve čtvrtek deník E15 na základě vyjádření skupiny Czechoslovak Group, do které firma patří. Na dodávce spolupracuje česká firma s polskou společností Wtorplast.

Součástí dodávky jsou bojová vozidla pěchoty BVP-1, vyráběná v Československu do roku 1989, po generální opravě a ruské houfnice 2S1 Gvozdika, které se vyráběly i v Polsku a byly ve výzbroji české armády. Technika se vyváží na Ukrajinu přes Polsko se souhlasem českého licenčního orgánu, řekl deníku mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek. Přesný počet a hodnotu objednaných vozidel nechtěla skupina zveřejnit.

Články v ukrajinských a ruských médiích zakázku interpretují jako příklad korupce při utajených obchodech se zbraněmi, které se prý staly zlatým dolem pro vysoce postavené hodnostáře. Podezření podle médií vyšetřuje ukrajinský národní protikorupční úřad NABU a tajná služba SBU.

Dotčení - Wtorplast, státní zbrojní koncern Ukroboronprom a předseda branného výboru ukrajinského parlamentu Serhij Pašinskyj - mezitím zažalovali pro pomluvu časopis Novoje vremja, který s podezřením minulý měsíc jako první přišel.

Cena za šrot bez podvozku

Podle něj Wtorplast kupoval od Excaliburu vyřazená BVP v ceně 20.000 až 25.000 eur (asi 512.000 až 640.000 Kč) za kus, „tedy za cenu šrotu“, aby je rozebral, přesněji oddělil věž od podvozku. Obé vyvezl na Ukrajinu, už v ceně 66.000 dolarů (asi 1,4 milionu Kč) za věž a 99.000 dolarů (asi 2,1 milionu Kč) za podvozek, píše Novoje vremja. Následně BVP „opravil“ podnik v Žitomiru, kde podle časopisu jen namontovali věž zpátky na podvozek, a to za 40.000 dolarů (asi 850.000 Kč) za kus.

„Ve výsledku BVP za 20.000 eur vyšlo ukrajinský obranný rozpočet na 205.000 dolarů (asi 4,4 milionu Kč),“ napsalo Novoje vremja a tvrdilo, že podle anonymních zdrojů zisk šel do kapsy Pašinskému. Článek následně převzala například vojenská příloha ruského vládního listu Rossijskaja gazeta pod titulkem „Ukrajina koupila stará BVP za cenu tanků“.

Video  Ukrajina invaze  - Reuters
Video se připravuje ...

„Zveřejněná informace neodpovídá skutečnosti, protože ministerstvo obrany koupilo BVP po 169.000 dolarech za kus, zatímco v časopise jsem se dočetl o 205.000,“ řekl stanici BBC ministr obrany Stepan Poltorak, podle kterého je obtížné domlouvat dodávky zbraní pro Ukrajinu kvůli ustavičnému ruskému tlaku na partnery, aby nic neprodávali. Momentálně Kyjev kupuje zbraně přes prostředníky, ministerstvo obrany ale usiluje o to, aby tyto obchody mohlo uzavírat přímo, což by podle Poltoraka bylo efektivnější i levnější.

Je to nesmysl 

Informace „mající původ v ruských či proruských médiích" označil Čírtek za naprostý nesmysl. „Vyváží se vozidla po generální opravě, která svým stavem odpovídají vozidlu nově vyrobenému,“ řekl ČTK. Cena vozidla BVP-1 po generální opravě se podle Čírtka na světovém trhu pohybuje v řádu několika milionů korun za kus, což odpovídá nákladům generální opravy.

„Ta zahrnuje v zásadě úplné rozebrání vozidla, diagnostiku součástek, nahrazení opotřebovaných novými, opětovnou montáž vozidla a pak zkoušky funkčnosti jeho systémů. Nejedná se tedy o vývoz šrotu,“ doplnil.

Průmyslový a zbrojařský holding Czechoslovak Group, který se v minulosti jmenoval Excalibur Group, zastřešuje zhruba dvě desítky společností. Firma Excalibur Army obchoduje s vojenským materiálem. V minulosti například dodala raketomety indonéské armádě a poskytuje materiál i služby české armádě.

Video  Ukrajinský vládní konvoj ohrožoval ostatní účastníky provozu  - YouTube
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 3. května 2018 11:57 )

Doufám, že to dělají jako Amíci a vyzbrojujeme obě strany. Špatné je, že dobré české kanony vyvezeme, ale musíme dovézt US šmejdy.

Antonin Blaha ( 3. května 2018 10:37 )

 Janadruhou uz jsem se nemohl dockat Vaseho fundovaneho komentare,opet to stoji za to🙋😂

snehulak ( 3. května 2018 09:45 )

Ono to té Kyjevské "demokratické" vládě k vraždění rusky mluvících spoluobčanů stejně nepomůže. Otázka je, čím našim zbrojařům bez skurpulí zaplatí. I ti Amíci to už pochopili.

98ab ( 3. května 2018 08:57 )

Takže už otevřeně podporujeme fašisty i zbraněmi.

gladio ( 3. května 2018 08:54 )

takže zrůdná zločinecká země čr ,vyváží zbraně fašistické juntě kyjeva ,která prokazatelně vraždí opoziční politiky, novináře, své vlastní obyvatelstvo, porušuje lidská práve, mezinárodní právo a každý rok oslavuje hitlera banderu nacistické vrahouny je to hnus tento stát ,odporná pro banderovská země

Zobrazit celou diskusi