Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Liberec s okolím si oddychl. Technoparty skončila, ztichly i poslední systémy

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
1. května 2018
22:30

Technoparty Czarotek Free Party u Liberce skončila. I poslední dva z původních 25 hudebních systémů umlkly, řekla večer krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Místo se podle ní vylidňuje a zbylí návštěvníci postupně odjíždějí. Policie ale ještě zůstala na místě i na příjezdových cestách a kontroluje řidiče. Akce, která pět dní obtěžovala hlukem obyvatele blízkého i vzdálené okolí, se podle odhadů policie zúčastnilo kolem 7000 lidí

„Kontrolujeme při odjezdu řidiče na alkohol a návykové látky, máme tam motorizované hlídky dopravních policistů, kteří korigují odjezd těch posledních účastníků,“ uvedla Suchánková.

Antikonfliktní tým návštěvníky party po celou dobu upozorňoval na nulovou toleranci alkoholu a drog za volantem. Stovky z nich využily podle mluvčí možnosti nechat se u policistů před odjezdem na alkohol a drogy otestovat.

Desítky přestupků a kauce u cizinců

Přesto jen přes noc řešili policisté bezmála dvě desítky přestupků, které se týkaly řízení pod vlivem alkoholu nebo návykových látek. „Řidičů, u kterých test prokázal v těle návykovou látku, bylo 14 a převažovali nad řidiči, kteří řídili pod vlivem alkoholu,“ konstatovala Suchánková. Řidičům za to hrozí pokuta až 20 tisíc korun. „U cizinců využívají policisté oprávnění vybrání kauce. K tomuto kroku přistoupili v pěti případech a výše doposud vybrané kauce přesáhla 100 tisíc korun,“ dodala policejní mluvčí.

Celkově policisté už řešili více než 50 přestupků v dopravě, kontroly ale pokračovaly i dnes po celý den. Konečná čísla budou ve středu. Policisté zkontrolovali stovky řidičů a vozidel. Spolu s nimi se do kontrol odjíždějících aut zapojili i čeští a němečtí celníci.

Celníci z Německa přivezli speciální přístroj

„Kolegové z Německa přivezli speciální přístroj - spektrometr, který vyhodnocuje jakoukoliv drogu, ať už ve vozidle nebo u člověka. Dokáže v řádu několika vteřin vyhodnotit, zda není ve vozidle převážena nějaká zakázaná látka a zda je ten člověk pod vlivem drog,“ doplnila mluvčí.

Dva zatčení kvůli drogám

Vážné delikty policisté řešit nemuseli. V policejní cele ale skončil cizinec (19), kterého zadrželi při kontrole celníci v blízkosti bývalého hraničního přechodu v Hrádku nad Nisou. Objevili u něj drogy a teď mu hrozí až pět let vězení.

V neděli skončil v policejní cele také Němec (33), kterého zastavila hlídka na cestě z Mníšku do Krásné Studánky v autě bez registračních značek. Muž nadýchal přes dvě promile a byl i pod vlivem drog. „Je podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky,“ uvedla policejní mluvčí.

 

zadnice ( 2. května 2018 10:50 )

Absolutně neschopný "stát" ochránit své občany!!!

strejda777 ( 2. května 2018 08:27 )

Takové "děti" klidně nechám vylískat......do růžova....!

SarkaFormanka ( 2. května 2018 02:09 )

Měli tam poslat ty plonkový hasiče z Prahé a spláchnout smažky do škarpy.

sigmae ( 1. května 2018 17:38 )

před pár lety policie zasáhla a byl z toho skandál...oni bijí naše děti...tak si to teď nelajznou

jonn ( 1. května 2018 16:33 )

No a co kdyby majitel pozemku dostal nakládačku . Prachy si musí zasloužit .

Zobrazit celou diskusi