Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děti unikají očkování proti spalničkám vymyšlenými problémy, míní epidemiolog

Autor: ČTK, ula - 
28. dubna 2018
06:00

Spalničky se dál šíří Českem. Ze Středočeského kraje hlásí lékaři od začátku roku 13 případů, v Praze je nemocných už 70. A jsou mezi nimi i děti, některé nebyly očkovány, ačkoliv je vakcína povinná. Podle epidemiologa Rastislava Maďara rodiče neděsí pokuta, která jim v případě neočkování jejich potomků hrozí. Leckdy si rovnou vymýšlejí důvody, proč jejich dítě nemůže být očkováno, řekl. Roste také průměrný věk nemocných, aktuálně je na 31,2 roku. V době začátku zvýšeného výskytu spalniček byl 15,7 roku.

V Praze nebylo ze 70 nemocných očkováno 18 nemocných dětí. „Pět dětí nedosáhlo věku třinácti měsíců potřebného k očkování. U třinácti dalších rodiče očkování odložili nebo zcela odmítli. Dalších pět dětí bylo očkováno na Ukrajině,“ uvedl mluvčí Hygienické stanice Hlavního města Prahy Zbyněk Boublík.

Očkování proti spalničkám je přitom povinné. V Česku jsou povinné vakcíny jen dvě: MMR, to je trojvakcína chránící proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím, a hexavakcína (záškrt, tetanus, černý kašel, dětská obrna, virová hepatitida B a bakterie Hib). U dětí bez kontraindikace očkování, kterou může být oslabená imunita, by se první dávka vakcíny proti spalničkám měla podat ve věku 13 až 18 měsíců.

Epidemiolog: Hrozba pokuty pro rodiče není argument

„Někteří rodiče se rozhodnou posunout očkování na později a hrozba nevysoké pokuty v kontextu jejich příjmů pro ně není dostatečným argumentem. Větší motivací je pro některé maminky skutečnost, že dítě nevezmou do školky. I tady je ale výjimka. Do posledního povinného roku předškolní docházky je musí vzít i bez očkování, stejně jako do školy,“ řekl pro Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar.

Podle odborníka si někteří rodiče i vymýšlí zdravotní problémy u dětí vždy těsně před termínem vakcinace. „Pediatr sice žádné potíže u dítěte nevidí, ale když mu matka nahlásí večer předtím vysokou horečku, očkovat pro jistotu nebude. Může jen tušit, že to není pravda, když se to opakuje několikrát,“ prohlásil Maďar.

Epidemiolog dokonce zmínil, že se najdou lékaři, kteří jsou schopni vystavit potvrzení o očkování a vakcínu vůbec nepíchnou. „K nim se potom rodiče-odpůrci očkování přehlásí a daný lékař má tak více pacientů a více plateb od zdravotní pojišťovny. Někteří rodiče jsou dokonce kvůli tomu ochotní přestěhovat se do jiného města. Tuto věc je těžké prokázat, vyplývá to však z určitých náznaků a diskuzí matek na uzavřených internetových fórech,“ uvedl Maďar.

Imunita třicátníků a čtyřicátníků slábne

Nemocných je v metropoli 46 dospělých a 24 dětí. Průměrný věk nemocných roste, aktuálně je na 31,2 roku. V době začátku zvýšeného výskytu spalniček byl 15,7 roku. Státní zdravotní ústav uvedl, že v letech 2014 a 2017 zaznamenal nárůst počtu případů, který podobně jako jinde v Evropě souvisí zejména s importem onemocnění z jiného území. Epidemie pak vznikají kvůli chybějícímu či neúplnému očkování nebo vyvanutí imunity z očkování v dospělosti.

„Situace se liší podle krajů, nejnižší je však proočkovanost právě v Praze. Přitom má hlavní město nejvyšší počet cestujících do zahraničí i nejvyšší počet návštěvníků z ciziny. Epidemie byla jen otázkou času a v budoucnu to může být ještě horší,“ obává se Maďar.

Podle lékaře stoupá věk nemocných kvůli tomu, že např. velká část čtyřicátníků byla v dětství očkována jen jednou dávkou vakcíny a jejich ochrana je teď minimální.

Ani očkování třicátníků dvěma dávkami před třemi dekádami jim absolutní záruku imunity po tak dlouhé době nedává. „Padesátníci a starší sice nebyli většinou očkovaní vůbec, mohli však spalničky prodělat. V době jejich dětství se vyskytovali rozsáhlé epidemie. Protilátky po prodělané nemoci poskytují doživotní imunitu, riskovat tuto nebezpečnou nákazu je však absolutně zbytečné riziko,“ uzavřel epidemiolog.

mak ( 19. října 2018 06:26 )

No to snad ani nemůžete myslet vážně.... U neockovanych je prubeh nemoci postaráme mirnejsi. Ze by to bylo tim ů, ze nemají nakbourabou imunitu vlivem ockovani, hm? To byste mel vedet, takový zaklad... Krom toho, když je ockcanibo tolik stetrnejsi nez prodelat nemoc, proc doktori neockuji prave ty slabší nemocné jedince? Hm? Ty by uz loc vysoké riziko na reakci na vakcínu? Vetsi nez na nemoc? Hmm?

rudne ( 28. dubna 2018 20:07 )

Řešil bych to úplně jednoduše:nedali jste dítě očkovat, onemocnělo tak si zaplaťte léčení z vlastní kapsy!!!! Ale všichni vědí, že to u nás nejde, takže jsou v klidu.

pp10 ( 28. dubna 2018 13:31 )

No to snad ani nemuzete myslet vazne ..... Take zalezi na tom jaky prubeh ma nemoc, u ockovanych mirnejsi, nez u neockovanych. To byste mel vedet, takovy zaklad......

Martin_N ( 28. dubna 2018 13:11 )

Přesně jak říká papik: ze 70 nemocných nebylo očkováno 18, tedy většina jich onemocněla, přestože očkovaná byla. Příčinou je tedy něco jiného, než absence očkování. A poučení z události je jiné, než nabízí epidemiolog - naopak tato kauza ukazuje, že očkování není tak důležité, jak se nám tvrdí.

papik ( 28. dubna 2018 12:11 )

Vzhledem k tomu, že ale většina nakažených očkovaných NAOPAK BYLA, tak asi absence očkování příčinou nebude, že?

Zobrazit celou diskusi