Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lidl šidil lidi akčními polskými konzervami bez masa. Bude vracet peníze

Autor: ČTK, nkov - 
27. dubna 2018
23:00

Další z maloobchodních řetězců, tentokrát Lidl, prodával masové konzervy s výrazně nižším podílem masa, než jaký byl uvedený na obalu. A navíc je nabízel v letákové akci. Před necelým měsícem zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stejný problém v Penny Marketu. I tentokrát jde o masové konzervy původem z Polska. Lidl je prodával pod svou privátní značkou Pikok, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Podle Lidlu jde o pochybení dodavatele, produkt stáhl z prodeje a lidem nabídl vrácení peněz.

Výrobcem je Pamapol z města Rusiec. Konkrétně šlo o Chalupářské vepřové maso v konzervě o hmotnosti 300 gramů. Masa v ní mělo být 89 procent, laboratorním rozborem se však potvrdil obsah masa pouze v podílu 67,5 procenta. U jiné šarže byl podíl 75 procent.

Konzerva o stejné hmotnosti s názvem Sedlácké vepřové maso měla obsahovat 76,7 procenta vepřového masa a deset procent vepřové kýty, celkově však bylo masa pouze 69 procent. U další šarže téhož výrobku byl obsah masa 72,3 procenta a u další 70 procent.

Dodavatel Pamapol vyjádřil nad situací politování. „Jsme překvapeni zjištěními Státní zemědělské a potravinářské inspekce, které byly zveřejněny dnes v souvislosti s výrobky Pikok Chalupářské maso a Pikok Sedlácké maso, prodávanými v České republice v obchodech Lidl, jakož i těmi, které byly uveřejněny 5. dubna v souvislosti s výrobky SÝPKA šlechtická, prodávanými v obchodech Penny Market,“ uvedla společnost s tím, že věc interně šetří. „Máme určitou hypotézu a jsme připraveni transparentně sdílet s veřejností konečné výsledky tohoto šetření,“ doplnil Pamapol. „Naším hlavním cílem je dodávat na trh kvalitní výrobky,“ uzavřel.

Lidl produkty stáhl z prodeje

Podle Lidlu se jednalo o kvalitativní pochybení, řeší ho s dodavatelem. „Z prodeje byly neprodleně staženy všechny šarže výrobků Pikok Sedlácké vepřové maso a Chalupářské vepřové maso (obojí 300 g). Nyní se by tedy tyto výrobky již neměly v prodeji nacházet,“ uvedla mluvčí Zuzana Holá. Výrobky mohou zákazníci vrátit v kterékoliv prodejně Lidlu a dostanou peníze zpět.

Prodejce se dopustil klamání zákazníka, inspekce tedy nařídila obchodníkovi neprodleně stáhnout veškeré konzervy z prodeje. Zároveň mu uložila, aby všechny další šarže těchto výrobků a výrobky podobného charakteru od stejného výrobce nechal před uvedením na trh na vlastní náklady analyzovat v akreditované laboratoři.

Zároveň musí prodejce nechat testovat všechny další šarže, které jsou již v prodeji. S Lidlem také inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty a vloží informaci do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS.

Podobný případ klamání zákazníka řešila inspekce před necelým měsícem i v dalším obchodním řetězci, tentokrát Penny Marketu. Stejně jako Lidl prodával obchod masové konzervy původem z Polska obsahující mnohem menší podíl masa, než uváděl obal výrobku. Šlo o potraviny značky SÝPKA, u kterých bylo laboratorními testy zjištěn podíl obsahu masa necelých 70 %, deklarovaný podíl na obale přitom uváděl 89 %.

Šéf potravinářů: Zoufalá kvalita akčního zboží z Polska

Podle ústředního ředitele SZPI Martina Klanici je nepřijatelné, aby prodejce dosahoval atraktivních cen pomocí falšování a pak ještě potraviny nabízel ve slevových akcích. Podle prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana je dlouhodobě zřejmé, že si řetězce objednávají do slevových akcí výrobky z Polska se zoufalou kvalitou.

Video  Podřadné jídlo na pultech obchodů skončí. „Chci pro lidi odškodné,“ zuří Jourová.  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

anna1234 ( 28. dubna 2018 11:20 )

.. ani Hamé už není česká firma, ale je součástí norské společnosti.

Shelby16 ( 28. dubna 2018 10:39 )

Nechci se zastávat Lidlu, ale kvalita potravin je tu různorodá stejně jako v Albertu a v jiných dalších řetězcích. Úplně stejné sračky nabízí v konzervách i čeští výrobci, např. od Hamé ! Viz. třeba ty jejich párky v plechovce, kde maso je max. z nějakého odpadu, kůžecího separátu promícháné s nějakými nahrážkami, prostě párky na poblití. Zatímco jednou se mi podařilo koupit párky z Německa, které opravdu výjimečně chutnaly jako párky. Je vidět, že pro německý trh jsou vždy lepší potraviny než pro nás a východní státy. Mají nás za prasata, kterým stačí druhořadá kvalita ? Já myslím, že velký podíl na tom mají čeští manažeři, kteří tento blivajz přímo objednávají, aby maximalizovali svoje zisky.

europa ( 28. dubna 2018 06:14 )

Jj, čínské vepřové bylo báječné. Jedl jsem ho na chlebu, mňamka. To maso bylo úplně jiné, takové delikátní. Zřejmě jiná prasátka, než se chovají u nás. Zajímalo by mě, proč už se k nám nedováží. Dneska si koupit vepřovou konzervu nemá smysl, jak pravil Boleček "nedá sa to žrat"

zeleny.ropak ( 28. dubna 2018 05:30 )

V této souvislosti nezbývá, než si nostalgicky zavzpomínat na Čínské masové konzervy, které se prodávaly za socializmu za deset korun Československých.To byla lahůdka, kterou stačilo na pánvi ohřát a s Novými brambory to bylo extra chutné jídlo. Jen jednou jsem koupil ze zvědavosti výrobek s podobným názvem a nebyl to produkt z Polska, ale od nějaké Jihočeské firmy a výsledkem bylo, že to nežral ani náš pes a konzerva skončila v popelnici. Od té doby se takovým výrobkům vyhýbám, ať je vyrábí kdokoliv. Pokud je na jakémkoliv masném výrobku uvedeno, že obsahuje méně , než 90% masa, tak kolem jen projdu. To si může sež rat jen paní Jourová.

binddy ( 28. dubna 2018 05:11 )

Normál do Lídlu nechodím, protože v místě bydliště máme jiný řetězec, ale tam kde máme chatu, je právě Lidl,takže tam chodím někdy také. Jelikož v médiích čtu, že polské zboží bývá i nekvalitní, tak ho prostě raději nekupuju, i když nevím, jak to vlastně je. Vy zmiňujete Německo, které má přísnější parametry a jeho zboží je kvalitní, to je , ale to neznamená, že ta kvalita se prodává i u nás. Vždyť se kolik let mluví o tom, že stejný výrobek vyrobený pro Němce a ten který expedují k nám, má rozdílnou kvalitu, k nám posílají horší složení potravin. Až nyní se to aktálně řeší, že už si to nenecháme líbit a budou nám muset posílat stejnou kvalitu výrobku, jakou mají Němci pro sebe. Je ale fakt, že Němci by do výrobku nepřimíchali nějakou nepřípustnou jeduvku, což se u Poláků stát může.

Zobrazit celou diskusi