Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lukáš pomohl Václavovi přežít. Dárců kostní dřeně ale stále není dost

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
2. května 2018
06:10

Lukáš se rozhodl, že se zapíše do registru dárců kostní dřeně. Inspiroval ho k tomu starší bratr a také profesor na učilišti. Pedagog pravidelně nabádal své studenty, aby se do registru zapsali. Mladý muž se záhy ukázal jako vhodný dárce. A nakonec dostal možnost setkat se s Václavem, kterému pomohl. Podle vedoucího lékaře Pavla Jindry dárců v registru přibývá. Problém je ovšem najít vhodného dárce pro určité pacienty.

Václav měl štěstí a nemusel čekat dlouho. Poté, co se dozvěděl, že je nemocný a že jediná jeho šance je transplantace kostní dřeně, uběhly dva měsíce. Pak už mu lékaři řekli, že byl nalezen vhodný dárce, Lukáš. Ten s pomocí neváhal.

Muži jeden o druhém nevěděli vůbec nic. Václav podstoupil transplantaci, která se zdařila. Do Českého národního registru dárců dřeně, který u nás funguje už 21 let, se pak zapsala i Václavova starší dcera.

Dárce se daří najít pro 90 procent pacientů

Podle Pavel Jindry, vedoucího lékař registru dárců kostní dřeně, se povědomí o možnosti darovat kostní dřeň šíří. Ročně se do registru zapíše pět až šest tisíc lidí. Rekordní byl rok 2015, kdy se jich zapsalo devět tisíc. V roce 2016 se v jediný den zapsalo 291 dárců, z nichž 271 bylo ze stavební fakulty ČVUT.

„Problém není sehnat dárce, problém je sehnat konkrétního dárce pro konkrétního pacienta,“ přiznal pro Blesk zprávy Jindra a dodal: „Situace už je ale jiná než před deseti lety. Nyní se nám podaří najít dárce až pro 90 % pacientů.“

I tak by bylo lepší, kdyby dárců bylo co nejvíce. Zvyšuje se tím naděje, že se najde vhodný dárce rychleji, protože jde skutečně o čas. Mezi šťastnými byl i Václav, kterému tedy Lukáš zachránil život. Jak se říká v registru „zapsal se mu do života“.

Setkání dárce s příjemcem po pěti letech 

Václav a Tomáš dostali možnost se po pěti letech setkat. Není to standardní situace a musí při ní být splněna celá řada přísných podmínek. „Dárce a příjemce musí souhlasit. Příjemce musí být v dobrém stavu a nemoc musí být definitivně zažehnána,“ řekl Blesk Zprávy vedoucí lékař registru dárců kostní dřeně.

Proč je důležité darovat kostní dřeň? Odpovídá vedoucí lékař Pavel Jindra:

Lukáš a Václav nakonec se setkáním souhlasili. Jak to celé dopadlo?

Zajímavosti z registru dárců:

  • Rozložení dárců podle pohlaví: 49 procent muži a 51 procent ženy
  • průměrný věk dárců je 27 let, přičemž darovat krev můžete do 35 let
  • nejvíce zapsaných dárců je ze Zlínského kraje
  • V 18 letech se zapsalo 356 dárců, z toho 30 dárců v den svých 18. narozenin
  • V roce 2005 darovalo kostní dřeň nejvíce dárců – 58 (z toho 34 do ČR, 24 do zahraničí)
  • Argentina je nejvzdálenější zemí, kam putovaly buňky dárce ČNRDD
  • 19 let a 8 měsíců  - takový byl věk nejmladšího dárce v době odběru
  • V roce 2002 dárce do Plzně k odběru ujížděl před povodňovou vlnou z Ústí nad Labem

marcelinka007 ( 2. května 2018 06:54 )

Do registru by se měl zapsat každý. Odběr je jen z krve - nebolí a když se podaří zachránit byť, jen jediný lidský život a pomoci člověku přežít, tak to za to stojí. Můj manžel to štěstí neměl...bohužel na celém světě nebyl v registru vhodný dárce, tak přesně rok a půl od propuknutí MDS zemřel. Nejhorší je ta bezmoc. Prosím, registrujte se.

Zobrazit celou diskusi