Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dukovi je dnes 75 let. K narozeninám musel podepsat rezignaci

Autor: ČTK - 
26. dubna 2018
14:50

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka se 26. dubna dožívá 75 let. Po tomto termínu musí podle kanonického práva podat demisi do rukou papeže, což také ve čtvrtek učinil.  Papež může demisi přijmout, může se ale také rozhodnout arcibiskupovi mandát prodloužit. Duka má pro své setrvání ve funkci podporovatele včetně prezidenta Miloše Zemana, část českých katolíků by raději viděla nového pražského arcibiskupa.

Za jak dlouho bude papežovo rozhodnutí známé, také není zřejmé. Bývá zvykem, že se zveřejňuje u příležitosti některého církevního svátku. V českém případě by tak mohlo být třeba na svátek slovanských věrozvěstů (červenec) či na sv. Václava (září). Jestli chce odstoupit, či zůstat ve funkci, Duka neřekl. Kardinál je podle mluvčího pražského arcibiskupství Stanislava Zemana pokorně připraven na obě varianty. Zásadní rozhodnutí a strategické koncepční změny ale již v poslední době nečinil.

V rozhovorech uvádí, že mnohé věci, které měl na starosti, považuje za uzavřené, některé by ale rád dotáhl do konce. Mezi ty druhé patří postavení nových varhan pro katedrálu sv. Víta, ty by měly být hotové za rok. Za velmi důležité považuje dořešení vztahu státu a církve. Radost má z obnovy liturgického života v pražské katedrále, ale lituje toho, že se nepodařilo dotáhnout působení církevního školství.

Pražský arcibiskup provedl i svěcení sochy. Pražský arcibiskup provedl i svěcení sochy. | David Malík

Jak rozhodne papež František, není zřejmé. Odborníci upozorňují na to, že František reprezentuje liberálně levicový proud, který úplně nekoresponduje s Dukovým hodnotovým zakotvením. Duka občas sklízí kritiku zejména od mladších věřících za podle nich příliš velký příklon k některým politickým představitelům. Měl blízko k exprezidentovi Václavu Klausovi, dlouhodobě dobré vztahy má i s prezidentem Zemanem, nedávno mu jako jeden z mála představitelů české katolické církve blahopřál ke znovuzvolení.

Zeman zase v březnu napsal papeži Františkovi dopis s žádostí, aby mandát Dukovi prodloužil. Reagoval tak na protesty několika katolíků, kteří hlavu katolické církve žádali, aby se pražským arcibiskupem už stal někdo jiný. Křesťanským aktivistům vadí údajný příklon Duky k nacionalismu a krajní pravici.

Naopak za kardinála se mimo jiné postavilo několik českých politiků a také Konfederace politických vězňů ČR. Další petici s 3000 podpisy na Dukovu podporu předali její iniciátoři kardinálovi v neděli po mši v katedrále sv. Víta, kterou Duka sloužil u příležitosti repatriace ostatků kardinála Josefa Berana.

Biskupové ale často přesluhují i po 75. roce věku. Dukovu předchůdci kardinálu Miloslavu Vlkovi papež Benedikt XVI. mandát v roce 2007 prodloužil o dva roky a kardinál František Tomášek byl ve funkci do svých téměř 92 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zdeněk Kopečný ( 26. dubna 2018 13:43 )

Arcibiskup by měl pečovat o církev a o duše svých oveček a nenavážet se do politiky . Jsme země, kde je oddělení církve od státu. Jmenování vlády má jednoznačně přednost. Jinak v té demisi jednou asi skončíme všichni .

zlomirek ( 26. dubna 2018 09:27 )

Demokratický stát Vatikán je schopen "vymodlit" ještě horšího...

zlomirek ( 26. dubna 2018 09:23 )

a vykynutej !

kukuku ( 26. dubna 2018 08:29 )

Ten článek je asi o nějakém jiném Dukovi. Zeman se s ním neměl paktovat. V článku chybí zmínka o Dukových kydech proti účasti Zemana na sjezdu strany potřebné pro jmenování vlády.

Zobrazit celou diskusi