Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Skladatel, knihovník i postižený: 350 tisíc Čechů nikdo nechce vzít do práce

Autor: bud - 
26. dubna 2018
05:00

Když se chce člověk v Česku živit jako ekolog, hudební skladatel, režisér nebo třeba tlumočník, může mít i při rekordně nízké nezaměstnanosti velké potíže najít práci. U některých profesí je totiž mnohem více zájemců než volných míst. A další desítky tisíc lidí zůstávají bez práce, protože jim firmy neumí nabídnout vhodné pracovní úvazky nebo zázemí. Místo toho, aby vzali maminku s dítětem, raději sáhnou po cizinci.

Česko má nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii a firmy mají problémy se sháněním pracovníků. Přesto jsou v Česku desítky tisíc lidí, kteří nemohou práci najít, i když by pracovali velice rádi. Problém je v tom, že o ně zaměstnavatelé nestojí, případně jim nedokážou nabídnout vhodné podmínky. Jde například o rodiče s dětmi nebo lidi, kteří pečují o nemocné blízké.

„Nemohou si dovolit plný pracovní úvazek a české firmy, typicky ve výrobním prostředí, neumí obvykle pracovat s jiným rozvržením práce, než je běžný směnný provoz,“ řekl pro Blesk Zprávy Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LCM, která provozuje například pracovní portály Jobs.cz nebo Prace.cz.

Podle Dombrovského v Česku dramaticky chybí částečné úvazky, sdílená pracovní místa nebo takzvané konto pracovní doby, které umožňuje flexibilnější rozvržení pracovní doby. „Všichni tvrdí, že to nejde, že je to nákladné. Ale já tvrdím, že to jde, spíše jsou zaměstnavatelé nepřizpůsobiví. A raději ta místa chtějí obsadit cizinci,“ myslí si expert.

Velké problémy lidí nad 50 let

V evidenci úřadu práce je momentálně 263 tisíc nezaměstnaných lidí. Až 100 tisíc z nich by ovšem podle analytiků mohlo reálně pracovat a často také pracovat chtějí, jen o ně firmy nestojí. „Je tady také skupina lidí úplně vytlačených mimo pracovní trh, kteří jsou ekonomicky neaktivní a nejsou vedeni v evidenci úřadu práce. Ti by tuze rádi pracovali, ale v Česku pro ně moc příležitostí není,“ říká Dobrovský. Podle něj jde o dalších 200 až 250 tisíc lidí.

Práci si obtížně hledají lidé starší 50 let, lidé pečující o děti nebo nemocné a také postižení lidé. V evidenci úřadu práce je momentálně třeba 44 tisíc nezaměstnaných zdravotně postižených lidí (OZP), ale počet dostupných míst je výrazně menší.

Václav Krása z Národní rady osob se zdravotním postižením si myslí, že firmy nejsou k zaměstnávání OZP motivovaní a v zemi chybí i propagace těchto možností. „Je to největší dluh. Další problém je u státních a veřejných organizací. Ty neplní povinné procento, tedy čtyři procenta osob se zdravotním postižením,“ uvedl Krása pro Blesk Zprávy.

Trenéři, kadeřníci a knihovníci bez práce

Čísla úřadu práce ukazují, že v některých profesích je výrazný mnohonásobný nadbytek uchazečů nad volnými místy, často až čtyřnásobný nebo pětinásobný. Typické je to hlavně v tvůrčích profesích, práci marně hledá například 85 herců, 231 režisérů, nebo dramaturgů, 320 fotografů nebo 99 hudebníků a skladatelů. Z těch „masovějších profesí“ jde především o základní administrativní práce, o které se uchází více než 14 tisíc lidí, jenže volných míst je jen necelých 1600.

Problém s hledáním práce mají také knihovníci (272 zájemců, 4 volná místa), ekologové (102 zájemců, 3 místa), trenéři (340 zájemců, 70 míst), restaurátoři (81 zájemců, 11 míst), kadeřníci (1179 zájemců, 372 míst) nebo třeba překladatelé a tlumočníci (491 zájemců, 100 míst).

Paradoxně je v evidenci úřadů také 29 nejvyšších státních úředníků a velký „převis“ je rovněž u pracovníků ostrahy (trojnásobek zájemců) nebo řidičů osobních automobilů (osminásobek zájemců).

Z hlediska profese „neperspektivní“ pracovníky se snaží úřad práce přeškolovat v rekvalifikacích. Jen letos už jich na rekvalifikaci vyrazilo více než 800. „Mezi klienty je značný zájem o kurzy zaměřené na základní počítačové dovednosti, kurzy pro získání řidičských a profesních průkazů, svářečské kurzy a kurzy účetnictví,“ říká mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

Lidé chtějí práci „za rohem“

Práci hůře shánějí také lidé, kteří se nechtějí stěhovat za prací. Nabídka volných pracovních míst i nezaměstnanost se totiž může výrazně lišit i mezi sousedícími okresy. Například na severu Moravy dosahuje v okrese Karviná nezaměstnanost 7,6 procent, zatímco v nedalekém okrese Frýdek-Místek jen 3,5 procent. Mnoha lidem, kteří v místě svého bydliště nemohou najít práci, by tak stačilo poohlédnout se v blízkém okolí.

Jenže Češi patří mezi pracovníky, kteří za prací příliš dojíždět nechtějí. Podle nedávného průzkumu personální agentury Grafton Recruitment považují lidé za ideální dobu pro dojíždění ideálně nejvýše 30 minut. A až 65 procent Čechů k přestěhování nepřiměla ani zajímavá pracovní nabídka nebo lepší platové podmínky. Jen v menší míře je dokáže motivovat třeba příspěvek, za dva roky od doby, kdy začal být vyplácen, o něj požádalo celkem 6775 zájemců.

Video  Expert: Nastal ideální čas ohlédnout se po lépe placené práci  - David Budai, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Tarpedivan ( 17. června 2019 01:46 )

Tak to je velmi zajímavé. No, já si ještě moc dobře pamatuji dobu, kdy byl problém sehnat práci i se sebelepší kvalifikací. V té době jsem měl totiž se sháněním adekvátního zaměstnání velký problém i ja. Nakonec jsem to tedy s hledáním práce vzdal a rozhodl se, že pro mě bude mnohem lepší když začnu podnikat. Přes http­s://ww­w.iof­fsho­re.cz/ jsem si tedy rozjel svoji vlastní offshore firmu a musím říct, že teď jsem mnohem spokojenější, než v jakémkoliv ze svých předešlých zaměstnání.

miro 49 ( 14. května 2018 06:49 )

Celé je to jaksi mimo realitu. Lidé se nechtějí stěhovat za prací? Ale jak? Mají-li prodat byt v oblasti, kde není práce, nedostanou za něj víc, než pár set tisíc, zatímco v oblastech s prací jsou byty desetkrát dražší. U nájmů je to totéž.Proto raději zůstávají, kde jsou.A že nikdo nechce zaměstnávat lidi určitých profesí? No nedivte se, takový herec za volantem kombajnu určitě moc práce nenadělá.Spousta lidí studovala, nebo se vyučila v oboru, který jim byl koníčkem,nebo jsou dobře hodnoceny, jako např. manažeři, avšak potřeby společnosti jsou zřejmě jiné.Některé profese jsou blokovány nesmyslnými unijními předpisy, jako např,profesní osvědčení, které je zbytečně předražené a proto máme málo řidičů, zatímco zde jezdí spousta lidí bez osvědčení, protože nejsou z EU.Opravdový problém je u lidí nad 50 let, přesto že mají v oboru zkušenosti, jsou spolehliví a firmě by mohli ještě po dlouhou dobu prospívat, ale podle dvacetiletých manažerů jsou příliš staří.

Mamba ( 26. dubna 2018 10:58 )

Jsou profese který v dnešní době asi nemá smysl vykonávat protože se díky nim nachází hůř uplatnění,což znamená že studovat na skladatele neni moc dobrá volba asi.S čím je velký problém,najít práci ve vyšším věku,leckoho nezajíá že máte zkušenosti,místo vás radši vemou mladou blbou ženskou nebo chlapa. .Ale zrovna o postižených bych neříkala že nemohou najít práci. Je hodně případů kdy u určitých pozic upřednostní práce postižený prtoože z nich maj prachy,což by měli i ze zdravých,jen zažádat a zaměstnávat cca půl roku..A navíc,krom platu maj postižený i duchod,takže stěžovat si nebo říkat že nemohou pracovat? Sou na tom pak líp než zdraví lidé a duchodci dohromady. !!!! Navíc,leckteří mají v práci i určitý výhody,a to jiným rozhodně na ok náaldě nepřidá. Je prostě hodně zaměstnavatelů,kteří zneužívají situaci,( leckde i zaměstnanců)

baronessa ( 26. dubna 2018 09:55 )

To určitě nikdo nechce. Ale za stejnou práci stejný plat. Proč, když totéž děláte ve zmiňovaném Německu, dostanete daleko víc a koupíte si za ty peníze kvalitnější zboží (tam)? Vystrkovat Severní Koreu je demagogie, to samé by se dalo říct o Venezuele nebo Somálsku.

malejavelkej ( 26. dubna 2018 09:51 )

Tady je nepoměr - pracovat máme do 70ti let, ale v 50 letech vám práci nikdo nedá. Moje sestra byla zkušená personalistka, odešla v 51 letech ze zaměstnání, protože ji šikanoval nový šéf. Každou práci, kterou si našla, ji zhatil (protože po něm chtěli hodnocení, tak jí to osladil). ÚP ji nabízel jedinou možnost - vybalovaní zeleniny v marketu. Nakonec dělá na živnosťák... Kolik že bylo senátorovi Čubovi a dalším letitým politikům?

Zobrazit celou diskusi