Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výběr nemocnice dle vlastní volby? Zapomeňte. Lékaři chtějí návrat spádovosti

Autor: Mii - 
24. dubna 2018
15:20

V Česku existuje princip, v rámci kterého si každý občan může svobodně vybrat, v jaké nemocnici bude ošetřen. Pokud je z Prahy a bude si přát být operován v Brně, má na to právo. Tato praxe ale způsobuje, že velké vyhlášené nemocnice se potýkají s extrémním návalem lidí. Pacientů volících nemocnice vzdálené od svého bydliště navíc přibývá. Ředitelé nemocnic se shodují, že je to tikající bomba a chtějí trend zastavit. Informuje o tom úterní MF Dnes.

Že je stav vážný, potvrzuje například mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň Gabriela Levorová. „Počet pacientů z jiných okresů narostl za posledních deset let o 24 procent,“ řekla mluvčí MF Dnes. Výrazný nárůst v řádech kolem 20 procent zaznamenává také Fakultní nemocnice Ostrava.

Z tohoto důvodu vznikají situace jako ta, která se nedávno odehrála v Brně. Čtyři pacienti strávili pět hodin v sanitce, než je brněnští záchranáři byli schopni umístit do nějaké nemocnice.

Důvod? Všechny jihomoravské nemocnice hlásily přeplněnou kapacitu a jejich interní oddělení neměla ani jedno volné lůžko, protože na nich leželi lidé ze vzdálenějších regionů. Záchranáři tak museli brněnské pacienty dovézt až na Vysočinu a do Zlínského kraje, kde je nemocnice byly ochotné přijmout.

Zákon o svobodné volbě zdravotnického zařízení

„Situace je neúnosná. Jediným řešením je snad jen zrušení zákona o svobodné volbě zdravotnického zařízení. Nevím, jak lidi jinak přimět, aby s méně závažnými problémy chodili do krajských nemocnic,“ popisoval pro MF Dnes ředitel Fakultní nemocnice Brno a u sv. Anny Martin Pavlík.

Místní politici ale pochopení pro problém nemocnic nemají. „Odmítám lidem přikazovat, do které nemocnice mají jít. A už vůbec nesouhlasím s tím, aby obyvatelé Brna museli jezdit někam mimo město,“ sdělil náměstek brněnského primátora pro zdravotnictví Petr Hladík.

Právník Ondřej Dostál z advokátní kanceláře PwC Legal potvrzuje, že je třeba ctít zákon o svobodné volbě zdravotnického zařízení. „Jako občan Mělníka můžu s dítětem na operaci do nemocnice v Mělníce, ale i do Plzně, pražského Motola nebo do FN Ostrava. Žádná nemocnice mě nesmí odmítnout,“ uvádí. Pokud by podle něj došlo k obnovení spádovosti, občané by byli odkázáni na velkou regionální nerovnost v přístupu ke zdravotní péči.

Okresní péče se musí zlepšit

Ministerstvo zdravotnictví nicméně soucítí se stížnostmi ředitelů nemocnic. „Je třeba, aby nemocnice vyzývaly pacienty k dodržování spádovosti, aby nedocházelo ke kolapsům,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

I proto nemocnice začnou pacienty upozorňovat, že budou-li si přát vyšetřit v zařízení mimo jejich spádovou oblast, může to být problematické. Velké špitály se totiž také potýkají s problémem, že v okresních nemocnicích uzavírají některá lůžková oddělení. „Suplujeme nedostatečnou kapacitu péče okresních nemocnic, zejména ve Středočeském kraji, a také nedostatečnou péči na klinikách,“ říká Hana Vránová, mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Přitom velkým nemocnicím by výrazně pomohlo, kdyby pacienti s nezávažnými stavy šli do okresní nemocnice nebo k lékaři na poliklinice. „Jenže když v mnohých nemocnicích je kvalita a personální zajištění i z pohledu laika nedostatečné, nelze se divit, že pacient jede na chirurgii do specializovanější nemocnice i s vymknutým kotníkem,“ domnívá se Dostál. Spádovost je podle něj v dnešní době reálná jen pokud se státu podaří zajistit vysokou kvalitu zdravotní péče i v okresech.

Antonin Blaha ( 24. dubna 2018 18:32 )

 Na to zapomente vy ,ja platim,ja si vybiram a basta!😂😂

strejda777 ( 24. dubna 2018 17:41 )

Nevím, proč bych si nemohl vybrat nemocnici, když mám ve "spádové" nedobré zkušenosti s lékaři. Aspoň by se začali snažit ve všech nemocnicích věnovat se pacientům stejně dobře.

doktormediciny ( 24. dubna 2018 17:37 )

Posdlyste, snad byste tady nechtel bejt vecne.Driv se rikalo system Bonaparte. Budto bony, nebo parte...Tedy bony nejsou, tak nez to vykrystalisuuje, tak to potrva..

mnpv ( 24. dubna 2018 17:20 )

Návrat do reálného socialismu, nejdřív sehnat známého a pak balík peněz a budete ve špitále, ve kterém budete chtít být. Vrací se všechno zpět, tak i socialistické zdravotnictví...

flora ( 24. dubna 2018 16:43 )

Pan právník z advokátní kanceláře se hrubě mýlí, pokud tvrdí, že ho žádná nemocnice nesmí odmítnout. Tak jednoznačně věc nestojí. Pan právník by měl vědět, že má pouze, jako pacient , právo na volbu lékaře i zdr. zařízení. Ale tím to také končí. Jím zvolený lékař i nemocnice jej klidně mohou odmítnout, důvod se vždy, když se chce, najde .

Zobrazit celou diskusi