Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Státu chybí tisíce úředníků. Čechy „nezlanaří“ ani na volno navíc či vyšší nemocenskou

Autor: bud - 
23. dubna 2018
06:05

Podobně jako řada firem se i stát potýká s obrovským nedostatkem zájemců o práci. Na českých úřadech dnes pracuje přes 74 tisíc úředníků ve služebním poměru, ale dalších více než 8000 jich chybí. A přestože služební zákon před třemi lety zavedl vyšší nemocenskou, pět takzvaných „sick days“ i další dny osobního volna, zájem o úřednickou práci je mezi Čechy spíše vlažný. Důvodem je i rekordně nízká nezaměstnanost.  

Informační systém o státní službě v tuto chvíli nabízí 561 služebních pozic. Nabídka je velmi pestrá, hledají se například referenti na úřadu práce v platové třídě 10 (plat 18 200 korun) i ředitel odboru na úřadu vlády ve třídě 14 (plat 25 160 korun). Jde ale jen o zlomek všech poptávaných míst. Stovky jich stát hledá také přes úřad práce. V databázi, kromě řadových pracovníků v administrativě nebo za přepážkami, shání také 42 nejvyšších státních úředníků.

Celkem mají české úřady neobsazeno 8150 služebních míst, a to napříč celou republikou. Obsazeno je reálně jen 89 procent potřebných služebních míst. Nejvíce lidí chybí v Praze na centrálních úřadech, a to přibližně tři čtvrtiny z celkového počtu. Pokud jde o úřady v krajích, pak má největší neobsazenost služebních míst Karlovarský kraj (19 %) a Zlínský kraji (17 %). Naopak na Vysočině je to jen pět procent.

Chybí právníci i lidé pro IT

„Obtížně jsou obsazována zejména služební místa v oborech informačních technologií, legislativa a právo a rovněž v některých úzce specializovaných oborech,“ uvedl pro Blesk Zprávy Jiří Korbel z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Vedle úředníků ve státních úřadech chybí další tisíce zaměstnanců i na úrovni krajů a obcí. Například v loňském roce obce, které zaměstnávají přibližně 73 tisíc lidí, zaznamenaly pokles zaměstnanců o 1,7 procent. A kraje s více než 8300 zaměstnanými lidmi pocítily úbytek o 3,9 procenta.

Ministr: Mám ředitele a vedoucí bez podřízených

Některé úřady se potýkají až s dramatickým nedostatkem lidí. Například na ministerstvu zdravotnictví momentálně chybí víc než 150 úředníků, tedy až třetina potřebného počtu.

„Jsou odbory, které jsou klíčové a v zásadě nemají zaměstnance. Mají pouze ředitele, vedoucí oddělení, ale nemají řadové zaměstnance, kteří by tu práci prováděli,“ uvedl ministr v demisi Adam Vojtěch (ANO). Například odbor přímo řízených organizací, který spravuje 70 organizací včetně fakultních nemocnic, má podle něj pouze čtyři zaměstnance.

A brzy by mohlo být ještě hůře, protože přibližně každý pátý stávající úředník zároveň uvažuje o odchodu. Vyplynulo to alespoň z anonymního dotazníku, který ministr nedávno rozeslal. Zmínil také, že si zaměstnanci jeho úřadu často stěžují a jsou nespokojení.

Mohou vznikat průtahy pro běžné lidi

Chybějící úředníci mohou znamenat problém v podobě průtahů, lidé tak třeba na některé rozhodnutí mohou čekat mnohem déle, než je běžné. Dlouhodobě na problém nedostatečné personální obsazenosti některých úřadů upozorňuje také ombudsmanka Anna Šabatová.

„Některé úřady se potýkají s dramatickým nedostatkem pracovníků. Například na úřadu práce pro Prahu 4 byla jednu dobu pouze jedna úřednice, která dělala práci pro 10 až 12 osob. Na ministerstvu dopravy prakticky neměl kdo vyřizovat odvolání v přestupkové agendě,“ řekla pro Blesk Zprávy Šabatová.

Možné průtahy a zpoždění na úřadech nevylučuje ani ministerstvo vnitra. „Nemáme informace, že by byl zásadně ohrožen výkon některých správních činností. Pokud se problémy v praxi projeví, domníváme se, že se budou týkat zejména nedostatku potřebné personální kapacity a budou mít dopad do prodloužení doby vyřízení žádostí a na obtížnější plnění úkolů,“ uvedl mluvčí resortu Korbel.

Úředníci si finančně polepší

Na platy zaměstnanců státu by podle vládního návrhu rozpočtu mělo jít v příštím roce ze státního rozpočtu proti tomu letošnímu o 24,4 miliardy korun více, celkem tedy 186,4 miliardy korun. Průměrný plat zaměstnanců státu by tak měl vzrůst na 32 679 korun.

Jaké výhody má státní úředník?

  • Pět týdnů placené dovolené, dalších pět dnů placeného zdravotního volna (sick days), den volna na osobní záležitosti (například promoce) a dva dny volna pro otce při narození dítěte (nad rámec běžné otcovské dovolené)
  • Nemocenská ve výši 65 procent mzdy (oproti 60%, které mají běžní zaměstnanci)

 

salto ( 23. dubna 2018 18:47 )

Byl bych skvělý státní úředník. Pokud by mě napadla nějaká myšlenka - bleskem bych ji zahnal

Lotrando ( 23. dubna 2018 18:34 )

 Tady, v tehle bananove republice se vse hrouti , Dobre se tu maji kurvy fetaci a podnikatele s politikama.Takze sama pakaz. Neberu komedianty ty jsou kam vitr tam plast Komancove byli zlati lidi proti tomuhle ksindlovi co republiku rozkradl a zaprodal zadluzil Nikdo si to nechce pripustit ,ale takhle ro***anej stat nepamatuji

Desterz ( 23. dubna 2018 17:28 )

Ale berou. Jenže problém bude nejspíš jinde. Známá vzala místo na jedné úřadovně. Během čtvrt roku zjistila že třetina věcí je blbě nebo nedotažená, a protože to je rázná žena a nenechala si to pro sebe, byla pod hrozbou odejita. Poučení: žádný šéf si nevezme úředníka, který by ho mohl výhledově ohrozit! Výběrko něvýberko. No, známá se tomu směje. Je teď u soukromníka, má 2x tolik a ten by jí na rukou nosil, co všechno mu dokáže zařídit, takže příběh s dobrým koncem

debruska ( 23. dubna 2018 16:53 )

Nechybí úředníci, ale úřednice. Ta která musí všechno udělat a ještě za mnohem menší plat. Ve vedoucích funkcích bývají převážně muži. A pokud vedoucí neumí vytvořit podmínky a zajistit perzonál, pak tam nemá co dělat. Propustit a může si zkusit práci řadového úředníka. Vedoucí má 85 % pracovní doby leháro. A chlapi mívají ještě k ruce referentku. Pokud je vedoucí žena, ta ji většinou nemá. Mají také pravdu ti, kteří zde uvádějí, že se jim nelíbí každý, kdo by práci chtěl dělat i když schopnosti mají. Asi čekají na známé, příbuzné, jenže ti zase chtějí větší plat a méně práce. Tak potom odejdou.

Dalibor Skrivanek ( 23. dubna 2018 13:22 )

Domnívám se,že nechybí.Ti,kteří jsou ve "státním"je potřeba lépe zapřáhnout a zrušit práce dvojnásobně až trojnásobně vyžadované.No a jen se podívejte do obchodů kolem "státních" institucí.Tady je to třeba plný obchod od rána do 16 hodin.Pak se uvolní.

Zobrazit celou diskusi