Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Poslední cesta kardinála Berana: Po 50 letech spočinul v katedrále sv. Víta

Autor: diz - 
21. dubna 2018
10:00

Bezmála padesát let. Tak dlouhá doba uplynula, než mohlo být vyplněno poslední přání kardinála Josefa Berana vrátit se do vlasti. Za svého života se toho kvůli zvůli totalitního režimu nedočkal. Dnes konečně najdou jeho ostatky definitivní místo posledního odpočinku. Jeho rakev, která byla do Praha převezena v pátek z Vatikánu, bude v pondělí uložena v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman tou dobou řečnil na sjezdu komunistické strany, kvůli ktré si kardinál mnohé vytrpěl

Ostatky bývalého pražského arcibiskupa Josefa Berana jsou už od pátečního odpoledne v České republice. Než doputovaly na Pražský hrad, kde budou přes víkend vystaveny v chrámu sv. Víta veřejnosti, navštívily ještě Strahovský klášter, kde kardinál naposledy kázal předtím, než byl uvězněn komunisty.

Na poslední cestě

Ve čtvrtek okolo páté hodiny byly ostatky Josefa Berana vyzdviženy z hrobky zpod svatopetrské baziliky ve Vatikánu, odkud byly letecky přepraveny do Prahy. V sobotu od 10 hodin ráno ze Strahova na Pražský hrad povede procesí, které ostatky uloží v chrámu sv. Víta.

Veřejnosti bude k uctění vystaven až do pondělka, kdy je svátek Vojtěcha, Beranova předchůdce na pražském biskupském stolci. Tehdy bude natrvalo uložen do nového hrobu ve svatovítském chrámu, kde si před svou smrtí přál spočinout.

Kardinál žehnal svému předchůdci

Slavnostního „přivítání” bývalého českého kardinála se zúčastnil i ten současný. Dominik Duka při té příležitosti odsloužil svatovojtěšskou mši, při které ostatky Josefa Berana uvítal slovy: „Buď vítán, Ty, který jsi v rozhodnou chvíli nemlčel, neboť jsi mlčet nesměl.”

Duka zároveň upozornil na neblahou politickou situaci, při níž se komunisté v současné době vehementně hlásí k moci. Paradoxně ve stejný den, kdy Česká republika vítala hrdinu vzdoru proti komunismu, vystoupil prezident Miloš Zeman na sjezdu KSČM.

Život novodobého „mučedníka“

Josef Beran se stal symbolem vzdoru diktátorským i totalitním ideologiím. Narozen 29. 12. 1888 se potýkal jak s nacismem, tak i s komunismem, a během stinných kapitol českých dějin byl i těmito režimy vězněn. Svému přesvědčení zůstal věrný i za cenu vlastního utrpení. „Nikdy neuzavřu dohodu, která by porušovala práva církve a jejích biskupů,“ zaznělo z jeho úst.

V roce 1946 byl jmenován pražským arcibiskupem, po čtyřech létech v koncentračním táboře. S obavami sledoval vzrůstající komunistické tendence ve společnosti, před kterými oprávněně varoval. V roce 1949 byl příslušníky StB doslova odvlečen ze svatovítské katedrály, a do roku 1963 byl vězněn, poté vykázán mimo Prahu.

Když byl roku 1965 jmenován kardinálem, tehdejší vláda mu umožnila vycestovat do Vatikánu, ovšem za podmínky, že se nevrátí zpět. I ze zahraničí nadále podporoval svobodu jednotlivce a přes výhrady vyzdvihl i čin Jana Palacha, který se na protest proti komunistům upálil. Když Josef Beran v roce 1969 zemřel, byl pochován v bazilice sv. Petra v Římě po bok papežů. Až do nynějších dnů, kdy se vrací „domů“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Marcela Pelikanova ( 21. dubna 2018 17:19 )

 Ach jooo....tolik slavy pro jednoho papalase a jeho kosti....njn

majojo ( 21. dubna 2018 16:53 )

To bude hčezké, až bude Duka sloužit slavně slavnou mši s metálem od Zemana na ornátě....

santikxauz ( 21. dubna 2018 15:00 )

Doufám,že se všechno platí z církevních restitucí,nebo se snad budou sbírat víčka.

vasounek ( 21. dubna 2018 14:20 )

Tu maškarádu platíme my a radujeme se,aby jsme mohli sbírat víčka na nemocné děti,jestli ti to nedošlo.

arne100 ( 21. dubna 2018 13:21 )

Já myslím že jemu je to už jedno kde se jeho kosti nacházejí.To jenom Duka chce aby to bylo jako v Polsku nebo na Slovensku aby měla církev hlavní slovo u nás. To se zase svíčkový dědci či babky z toho podělají.Katolcká církev je zločinecká organizace.Předvedla to za 2 světové války i po válce.Nechala zločince uprchnout s falešnými pasy do jižní Ameriky.Přesto se zde najdou ještě osoby které té zločinecké organizaci lezou do zádele hamba jim.

Zobrazit celou diskusi