Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaplaťte 6 miliard za OKD, hřímal žalobce u soudu. Padne obří dluh na úředníky a znalce?

Autor: ČTK, Mii - 
20. dubna 2018
14:35

Závěrečnou řečí státního zástupce Tomáše Černého pokračoval v pátek soud kvůli těžebnímu podniku OKD. Soudnímu znalci Rudolfu Douchovi za zpracování nepřesného posudku vedoucího k nevýhodné privatizaci navrhl tříletý podmíněný trest. Bývalí místopředsedové Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizace na starosti, by měli dostat podmínku 2,5 roku. Všichni tři muži by navíc měli podle Černého zaplatit škodu 5,7 miliardy korun, která při privatizaci vznikla. Obžalovaní vinu odmítají.

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Státní podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle Černého však byla tehdejší cena státního podílu nejméně 9,8 miliardy, státu tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Černý měl svoji závěrečnou řeč připravenou na 38 stranách, které v sedě předčítal přes tři hodiny. Podle něj posudky a další důkazy podpořily tvrzení obžaloby. Doucha podle něj musel vědět o tom, že vypracoval hrubě zkreslený posudek. „Posudek zcela ignoruje existenci dceřiných společností,“ zmínil Černý.

V rozsáhlé závěrečné řeči s odkazem na posudky prohlásil, že Douchova práce porušila „nejzákladnější základy“ pro oceňování. Podotkl také, že si Doucha nezajistil všechny potřebné podklady, aby mohl firmu objektivně ocenit. Za další podstatné chyby označil to, že se posudek nezaměřil na vývoj cen uhlí a vývoj trhu. Znalec podle něj výrazně ovlivnil ocenění OKD směrem dolů, jelikož do něj nezahrnul různé majetky firmy a hrubě podhodnotil cenu 40 000 bytů, které OKD vlastnila.

Zapomněli informovat o škodách

Pochybení Kuty a Škurka státní zástupce spatřuje v tom, že vycházeli ze špatného posudku, jehož objednání měli na starosti. Ministerstvu financí pak na základě posudku zaslali podklady, které obsahovaly chybný výpočet hodnoty OKD. Černý zdůraznil, že podle jeho názoru za všechno nesl odpovědnost FNM. Odmítl tak obhajobu Kuty a Škurka, podle kterých byla privatizace v rukou ministerstev financí a průmyslu a fond dělal pouze administrátora.

Video  Jak šel čas s OKD: Od chlebodárce pro 100 tisíc lidí ke krachu.  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Černý je přesvědčen, že měli ministry okamžitě informovat o tom, že mohou vzniknout nenávratné škody. „Byli to pouze tito obžalovaní, kteří uzavřeli smlouvu na zpracování posudku,“ řekl Černý.

Citování protizákonných spisů

Ministrem financí tehdy byl pozdější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který bývá kvůli prodeji OKD terčem kritiky. V trestní věci vystupoval jako svědek. Výtky odmítá, vláda podle něj společnost prodala za nejvyšší nabízenou cenu. Privatizací se nyní zabývá i sněmovní vyšetřovací komise.

Černý se při přednesu závěrečné řeči dostal do konfliktu s předsedkyní senátu Ivou Fialovou a některými advokáty, jelikož citoval z některých dokumentů, které před soudem nelze použít jako důkaz. Soudkyně prohlásila, že jedná protizákonně a v rozporu s trestním řádem, což Černý odmítl. Míní, že sice nejdou použít jako důkaz, ale jsou založeny ve spisu, a tak z nich citovat může.

Podnikatelé Viktor Koláček a Petr Otava, kterým patřil Karbon Invest, prodali OKD po dvou měsících od nabytí státního podílu investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kacer56 ( 20. dubna 2018 18:53 )

Proč tam na lavici obžalovaných nesedí to Sobotkovo hovado. 100 mniliard v pr.deli a plešatej zubatej darebák se směje. Jako ministr finncí za nic nemůže, to někdo jinej,snad znalci. Pokud za nic nemůže, tak měl jít pást prasata, tam by nenapáchal státu takový škody. A takovejma hovadama je prolezlá celá ta socanská partaj.

sharp ( 20. dubna 2018 16:04 )

Za 1. Tento příspěvek není k tématu. Za 2. Není vhodné takto psát o významné české osobnosti, pronásledované fašisty i komunistickým režimem. Trochu úcty!!!

Zobrazit celou diskusi