Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Rušíte normální lidi!“ Obchody i kavárny odmítají rodiče s dětmi a kočárky

Autor: bud - 
20. dubna 2018
05:43

Maminky i tatínkové v Česku se setkávají s restriktivním přístupem obchodů, kaváren i dalších zařízení, které je nechtějí obsloužit, pokud mají u sebe dítě nebo kočárek. A to přesto, že taková praxe je diskriminační. Například Česká obchodní inspekce řešila v posledních dvou letech hned pět podnětů ohledně takových praktik, v reálu je ale podobných případů mnohem více.

Vyrazit někam s dítětětem (1,5) může být pro paní Jitku z Plzně problém. Ne všechna zařízení nebo obchody jsou totiž ochotny tolerovat přítomnost díděte. Jindy zase není možné dítě odložit.

Je to nejhorší věk dítěte, protože do dětských koutků berou od tří let. Ale vaše dítě nevezmou, i když je samostatné. Takže jako matka nikam nejdete, nebo ho musíte táhnout vždy sebou,“ zoufá si maminka s tím, že problémy jsou velmi často v kavárnách nebo restauracích. „Některé kavárny děti nechtějí. Hned mezi dveřmi vám řeknou na shledanou. Argumentují tím, že normální smrtelníci nemají klid,“ popsala.

„Někdy jsou špatně přístupné i MHD. Ne každý autobus je nízkopodlažní a maminky kolikrát vyhazují i z tramvají, protože tam kočárky zaberou více místa. Byla jsem svědkem toho, že řidič řekl: Ne, maminky nejedou,“ popsala paní Jitka v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Kočárky mají v menších obchodech problém

Velký problém představují pro řadu obchodníků kočárky. Nechtějí totiž rodiče s kočárky vůbec pouštět do prodejny. A to přesto, že takové jednání je v Česku diskriminační. „Obchodník nemůže zavést plošný zákaz vstupu s kočárky do obchodu. Plošný zákaz vstupu s kočárky do obchodu je možný pouze v případě, kdy by v prodejně vůbec nebyl možný bezpečný pohyb s kočárkem,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

V posledních dvou letech řešila inspekce pět stížností na zákaz kočárků v obchodech, což je v této souvislosti hodně. Reálně navíc taková praxe bude mnohem častější, protože rodiče se většinou na úřady obvykle neobracejí. A pokud ano, pak řízení trvá dlouhé měsíce i roky.

Zákaz, když je plno

Ombudsmanka Anna Šabatová například nedávno řešila případ večerky, jejíž provozovatelka odmítla ženě, aby do prodejny vstoupila s kočárkem. Zdůvodňovala to tím, že kočárek zabírá hodně prostoru a znemožňuje průchod nebo nakupování ostatních zákazníků.

Jenže ombudsmanka je přesvědčená, že takový postup není oprávněný. „Určitá úprava či omezení vstupu s kočárky do prodejny může být nezbytným prostředkem k zajištění bezpečnosti nakupujících jakožto legitimního cíle. Plošný zákaz vstupu s kočárky však není v daném případě přiměřeným prostředkem,“ uvedla Šabatová.

Nakonec večerka pravidla upravila a zákaz vstupu s kočárkem platí pouze tehdy, pokud je v prodejně více lidí. Takový postup už je podle Šabatové správný.

Dlouhodobě se nevolí rodičů setkává také velkoobchodní dům Makro, který zakazuje vstup dětem do výšky 140 centimetrů. Zažila to i paní Jitka, neputili ji totiž dovnitř s dítětem, které nesla v šátku. Prý z důvodu bezpečnosti.

„Vysvětlili mi, že je to nebezpečné, protože se tam pohybují vysokozdvižné vozíky a palety jsou na sobě, takže je nebezpečné se tam pohybovat s dítětem do tří let. Je jim jedno, jestli to dítě je v nosítku, nebo někde běhá,“ řekla Jitka v rozhovoru pro Blesk Zprávy. Pokusila se tento zákaz řešit i s vedením, ale neuspěla. Nakonec se věcí přestala zabývat.

Ombudsman: Je možné zřídit koutek

Podobnou zkušenost jako Jitka měla s obchodem Makro i další žena, která se v roce 2011 dokonce obrátila na kancelář ombudsmana. Tehdejší ombudsman Pavel Varvařovský konstatoval, že v tomto případě dochází k nepřímé diskriminaci na základě rodičovství.

Plošný zákaz vstupu nelze ospravedlnit bezpečností dětí, ačkoliv jde o cíl ve své podstatě legitimní. K jeho dosažení totiž mohou být užity jiné prostředky, které šetří zásadu rovného zacházení,“ uvedl tehdy v závěru svého šetření.

Konkrétně Makro, které se dlouhodobě vstupu dětí brání, argumentuje bezpečností. „Prodejny se vyznačují vysokou obrátkovostí velkého množství zboží, které se prodává ve velkých objemech – po kartonech, přepravkách a paletách. Zboží přijímáme od dodavatelů nejen v noci, ale i po celou dobu prodeje a okamžitě ho rozvážíme vysokozdvižnými vozíky do jednotlivých oddělení, kde jej zakládáme do prodejních regálů nebo celé palety skladujeme ve vyšších patrech regálů,“ uvádí společnost na svém webu a stejně argumentovala i v rámci šetření ombudsmana.

Paleta spadla na dítě

„Máme v živé paměti případ starý dva roky, který se stal v Itálii, kdy paleta se zbožím spadla na dětský kočárek, s fatálním důsledkem pro dítě. Žádnému takovému riziku nechceme a nemůžeme naše zákazníky a jejich děti vystavit,“ uvedla Romana Nydrle z komunikačního oddělení Marka. Dodala, že provoz s dětmi se v minulosti testoval, ale nedopadlo to dobře. „Regály byly nedoplněné, protože nebylo možno pustit na plochu vysokozdvižné vozíky. Byli jsme zavalení stížnostmi zákazníků,“ dodala.

Tam, kde to prostor prodejny dovolil, Makro vybudovalo dětské koutky. O děti pečuje personál, případně jde koutky bez hlídání. V prodejnách, kde takové prostory nejsou, se situace řeší. 

Pokuta za zákaz dětí v restauraci

Pozornost už dříve vzbudil i případ podnikatele z Mladé Boleslavi, který do své restaurace pomocí nápisu zakázal vstup dětem do šesti let. Bránil se tím, že děti svým hlukem ruší hosty v přilehlém hotelu, který také provozoval. Od ČOI v roce 2009 dostal za diskriminaci pokutu 10 tisíc korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

europa ( 23. září 2018 06:45 )

Kočárek do obchodu nepatří, a neukázněné děti do restaurací také ne. Kojení na veřejnosti je nechutné veřejné pohoršování. Kdyby po ulici chodila ženská s obnaženýma prsama, jistě by jí to neprošlo. Tak proč bychom měli tolerovat tu kojící? Ať si to dělá v soukromí. Ono stačí, že po ulicích promenují těhotné s obnaženými pupky. K zblití.

mysuleeva ( 23. dubna 2018 17:22 )

Kdyby se uměli chovat,tak mě nevadíale do hospod,barů a restaurací si myslím nepatří!!..Pokud jsou vychované,neřvou a nelítají jak pominutý po obchoďáku,tak je to v pohodě..Někdy je to řev,že bych dala na *** spíš mámě než dítěti..dítě dělá jen to,co mu rodiče dovolí!!a někdy je to na přeshubu!

forleni ( 21. dubna 2018 12:52 )

A co teprve kdyz zacnes matka v restauraci prebalovat posrane dite. Primo na stole kde se ji, a to jen proto ze restaurace nema prebalovaci pult na WC! Tak to je vazne sila...

forleni ( 21. dubna 2018 12:44 )

mali fakani do restaurace nepatri.At si ho matky nakrmi doma a pak jdou do parku. Do 15 let zakaz detem do restauraci. Delaji jenom kraval a bordel.

nick55 ( 21. dubna 2018 09:16 )

Kotatko89 - na kojení není nic špatného, pokud se tak děje v ústraní a ne ve společnosti cizích spolustolovníků. Je to natolik intimní chvíle mezi matkou a miminkem, že by si měla odsednout, pootočit se, překrýt decentně šátkem, plenou. Ale kojit 2,5 leté dítě, které běhá, mluví - takhle lidem na očích ?

Zobrazit celou diskusi