Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pšeničné pečivo způsobuje závislost, varuje expert. Každý Čech ho ročně sní 48 kilo

Autor: David Vaníček - 
19. dubna 2018
13:23

Milujete k snídani kaiserku namazanou máslem, nebo dokonce dvě? A co rohlík s marmeládou k odpolední svačině? A večer k salátu sem tam nějakou pšeničnou bulku? Češi pšeničné pečivo milují, přestože jeho spotřeba mírně klesá. Každý z nás v průměru sní 48 kilo tohoto pečiva. Výživový expert Petr Fořt ale varuje, že trávením pšenice vzniká v mozku závislost.

Fořt v rozhovoru pro časopis TÉMA upozornil na to, že tzv. bílé pečivo rozhodně nepatří mezi vhodné potraviny pro masovou konzumaci tak, jak to ale Češi milují. A především pšeničné výrobky obsahující lepek označil za zrádnější. „Trávením pšenice totiž vznikají krátké řetězce aminokyselin, takzvané peptidy, které způsobují závislost. Působí na mozek jako návyková látka,“ řekl Fořt.

Přirovnal to mimo jiné k cukru, na němž je mozek podle experta také skutečně závislý. A přidal proto ještě varování před snídaňovými cereáliemi. „Obsahují hodně lepku, škrobu a cukru, ale často i hodně nevhodných druhů a forem tuků. Ještě horší jsou varianty, které jsou pečené (označení Granola). Zajímavé je, že také tepelně zpracovaný tuk má na mozek podobný efekt jako cukr, i když se jedná o jiný mechanismus vlivu,“ říká RNDr. Petr Fořt.

Jako ideální pečivo proto po osobní zkušenosti doporučuje podomácku upečený chléb. Spíše z kvásku než z kvasnic, ideálně s podílem celozrnné mouky. A varuje před směsí bílé mouky s aditivy – zlepšovači chuti, konzervanty a barvivy, což je podle Fořta případ některých tzv. pekařských směsí.

Video  Výživová expertka: Pečivo nevynechávejte, lepek zdravým lidem neškodí.  - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

Před desetiletím snědl každý Čech ročně 50,3 kg chleba, v následujících letech se spotřeba snížila na hodnotu okolo 40 kg na hlavu. Pšeničné pečivo prožilo boom kolem kolem roku 2011, kdy spotřeba činila i 57,2 kg na hlavu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ladybug ( 22. dubna 2018 06:36 )

Kanadan: pane krajane, jestli je pečivo barvené, stačí přečíst ingrediens.

djaba ( 19. dubna 2018 09:56 )

 Pšeničné pečivo jíme všichni od narození ,mnozí z nás i před 2.sv. válkou .Moje devadesátiletá tchýně je tedy toxík .

Kanadan ( 18. dubna 2018 18:20 )

No, jediné co mne opravdu zajímalo bylo to - jak poznám jestli je pečivo barvené, nebo opravdu "tmavé". Za skoro 10 minut jsem se to nedozvěděl

Zobrazit celou diskusi