Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Lékaři se bouří proti „dovozu“ doktorů z Ukrajiny. Nemají prý potřebné zkoušky

Autor: ČTK, mah - 
17. dubna 2018
07:50

Čeští lékaři se brání přijímání svých kolegů z Ukrajiny bez náležitých zkoušek. Jejich vynechání umožňuje výjimka, kterou může ukrajinským lékařům udělit ministerstvo zdravotnictví v rámci režimu Ukrajina. Ten spustilo ministerstvo průmyslu a obchodu ve snaze přivést do Česka kvalifikované pracovníky. Prezidenti stavovských komor proto budou v úterý jednat s premiérem v demisi Andrejem Babišem.

Komory kritizují i ministerstvo zdravotnictví, jednání s ním podle nich nikam nevedla. „Vzhledem k tomu, že se jedná o vládní projekt, jsou jakékoliv úpravy či dokonce jeho zastavení bezpodmínečně nutné projednat s premiérem,“ řekla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

Lékaři i lékárníci, kteří se ucházejí o zaměstnání v Česku, musí splňovat kvalifikační podmínky včetně zkoušky z jazyka a složit aprobační zkoušku. Podle komor projekt podmínky obchází. Ministerstvo namítá, že zdravotníci z Ukrajiny mohou být součástí řešení jejich nedostatku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

flora ( 17. dubna 2018 12:10 )

Končí, resp. svoji katiéru začínají v soukromých klinikách.To je přeci jasné. Ty rostou jak houby podešti a v každém oboru. Je to zlatý důl a postupně tam stejně přejdeme všichni.Protože ve státních zařízeních nic nejde,není o pacieneta ani zájem a na nic nejsou peníze. Na soukromé si plně vše zaplatíte, jestli vás opravdu vyléčí toť otázka, ale alespoń vás nechají o svém problému hovořit tak asi 3-5 minut. Během té doby nenápadně zjišťují, jak jste na tom finančně a kam až ve vašem případě lze zajít abyste byl pro jeich kliniku přínos, v lepším případě zlatý důl.

doktormediciny ( 17. dubna 2018 11:04 )

pOJISTOVNY Z PŮOCATKU FREGULOVALYMNOZSTVI ORDINACI.cAEM DOCHAZI K TOMU, ZR LIDE V ODLEHLYCVH CASTECH REPUBLIKY NEMAJI DOSTUPNOU PECI... tO S TIM PARALENEM JE ZASTUPNY ROBLEM

honza46 ( 17. dubna 2018 10:35 )

Zvýšit počet studentů je nesmysl, vystudují za peníze daňových poplatníků a pak zdrhnou do ciziny nebo si otevřou soukromé ordinace bez úhrady pojištoven. Je třeba uzákonit, aby každý absolvent odvedl povinně pracoval v ČR učitý počet let.

ad-ga ( 17. dubna 2018 10:13 )

jsem Češka, platím daně v čr a chci českého lékaře

bersimalinecka ( 17. dubna 2018 08:32 )

když VŠ vychrlí ročně 2 500 absolventů ,ptám se ,kde končí?????To není o tom že nemají uplatnění ale o tom že by se pacienti "rozhodili" a ubylo by jich v současných čekárnách.Plná nejlépe narvaná čekárna na to aby vám doporučil doktor Paralen.Jde o zisky .Není tedy zájem o nové ambulance

Zobrazit celou diskusi