Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Domácí muffiny a pět „selfie“? Co stihlo za rok Centrum proti terorismu

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
17. dubna 2018
07:25

Přibližně dvacítka analytiků už více než rok hledá dezinformace na internetu a vymýšlí, jak ochránit Česko před terorismem. Podle oficiálního twitterového kanálu to vypadá, že lidé z Centra proti terorismu a hybridním hrozbám se víceméně jen fotí před bannerem se svým logem nebo lákají na chutné muffiny. Letos navíc neupozornili ani na jednu fake news. Jejich šéf ale říká, že práce je hlavně neveřejná. „Připravili jsme 200 analytických zpráv a 16 strategických materiálů,“ řekl v rozhovoru pro Blesk Zprávy Benedikt Vangeli.

Velké vášně budilo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) dlouho předtím, než vůbec vzniklo. Někteří kritici se obávali, že speciální tým působící pod hlavičkou ministerstva vnitra bude vypínat nebo cenzurovat internet nebo šířit propagandu. Nic takového se ale neděje a aktivity centra jsou po více než roce od zahájení fungování spíše neviditelné.

Například twitterový účet, na kterém chtělo CTHH vyvracet dezinformace a bojovat se šiřiteli falešných zpráv, se proměnil na nezáživný kanál plný fotek z různých konferencí, „selfie“ u loga a odkazů na knihy nebo zahraniční články. Podstatnou část obsahu tvoří také sdílení statusů ministerstva vnitra a třeba poslední příspěvek láká na domácí muffiny u stánku centra na veletrhu.

CTHH láká na kvíz a domácí muffin. CTHH láká na kvíz a domácí muffin. | Twitter CTHH

Vyvrátili 20 dezinformací, letos žádnou

Šéf centra Benedikt Vangeli v rozhovoru pro Blesk Zprávy přiznává, že v komunikaci s veřejností tým trochu zaspal. „Nikdy nebudeme cool, komunikace není prioritou. 90 procent toho, co děláme, je práce dovnitř,“ říká Vangeli. „Ale máme ambice to zlepšovat,“ dodává s tím, že centrum zatím reagovalo na přibližně 20 dezinformací.

Například v roce 2018 ale zatím neupozornilo na žádné fake news. Původně se přitom centrum chtělo věnovat systematické osvětě široké veřejnosti.

„Naše práce se těžko se čárkuje. Ale předložili jsme na vládu 16 zásadnějších materiálů, například koncepci ochrany měkkých cílů. Připravili jsme přes 200 analytických a monitorovacích zpráv pro naše partnery v bezpečnostní komunitě,“ vypočítává Vangeli roční snažení tohoto centra s tím, že jde hlavně o věci, které slouží státní sféře a lidem, kteří se zabývají třeba terorismem. A odmítá, že by šlo o nepotřebné spisy „do šuplíku“.

Analýzy se zabývají hlavně terorismem a dalšími riziky pro Česko. „Na terorismus se připravujeme, ale nejsou žádné konkrétní poznatky, že by teroristický útok hrozil. Jde hlavně o měkké cíle, tedy místa, kde se shromažďuje hodně lidí a nejsou dostatečně zabezpečené,“ říká Vangeli s tím, že jde o školy, obchodní centra nebo třeba koncerty. Další hrozby podle něj představují informační operace, které šíří i dezinformace, kybernetické úroky a radikalizace lidí podporovaná Ruskem nebo migraci.

„Nevím, kolik stojíme peněz“

V CTHH pracuje 20 lidí, většinou jde o bezpečnostní analytiky. Kolik ale jeho fungování státní kasu stojí, netuší ani sám Vangeli. „Rozpočet centra nelze vyjádřit. Ale v podstatě jde o náklady na mzdy, počítače, kanceláře, teplo, vodu. Nejsme zpravodajská služba, která má další náklady,“ uvedl.

Zobrazit celou diskusi