Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Sesuv půdy zmuchlal koleje u Dalovic. Vlaky tudy týden neprojedou

Autor: ČTK - 
16. dubna 2018
17:31

Správa železniční dopravní cesty chce do týdne obnovit provoz alespoň na jedné koleji na trati Cheb - Klášterec nad Ohří u Dalovic, kde se v sobotu sesunul násep pod kolejemi. Předpokládá náklady v milionech korun. V pondělí začaly práce na stabilizaci sesunutého svahu.

 

V sobotu vznikla v úseku mezi Dalovicemi a Hájkem závada na trati. Traťmistr pro jistotu zastavil provoz nejprve na jedné a pak i na druhé koleji. Krátce nato se svah pod jednou kolejí sesunul a kolej zůstala zkroucená ve vzduchu.

„V současné době analyzujeme celý stav a hledáme důvod, proč se celý svah dal do pohybu,“ uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda Dodal, že se musí nejdříve rozhodnout o způsobu sanace nestabilního podloží a poté oprav jednotlivých částí svršku. Cílem bude v první řadě zprovoznit alespoň jednu kolej.

Příprava opravy a samotné práce na trati budou časově výrazně náročnější, náklady předpokládáme v desítkách milionů,“ řekla ČTK mluvčí SŽDC Kateřina Šubová

Na trati Cheb - Klášterec nad Ohří od soboty nejezdí vlaky kvůli sesuvu tzv. železničního spodku v úseku Hájek - Dalovice (na snímku z 15. dubna 2018). Traťmistr zjistil v místě ještě před sesuvem závadu, a proto se podařilo vlaky zastavit včas. Nahradila je autobusová doprava. Na trati Cheb - Klášterec nad Ohří od soboty nejezdí vlaky kvůli sesuvu tzv. železničního spodku v úseku Hájek - Dalovice (na snímku z 15. dubna 2018). Traťmistr zjistil v místě ještě před sesuvem závadu, a proto se podařilo vlaky zastavit včas. Nahradila je autobusová doprava. | ČTK

 Stane se to i jinde?

Podle ministra dopravy v demisi Dana Ťoka (za ANO) se zatím nebudou přijímat mimořádná opatření na jiných tratích. „Musíme zjistit, jestli je to věc naprosto unikátní, nebo je to věc, která se může stát i jinde. Pak to budeme kontrolovat, řekl dnes ministr ČTK na místě sesuvu.

Zobrazit celou diskusi