Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

8 prasáren českých silnic: Tyto přestupky vidíme dnes a denně! Pokuty jsou ale spíš vzácné

  • Autor: Petr Slováček,P. Barták,csk - 
    12. 4. 2018
    06:11

    Mezi největší nešvary českých řidičů patří jak schválnosti, tak zlozvyky způsobené špatnými návyky. Podívali jsme se na ně podrobně.

    Nepoužívání blinkrů, příliš pomalá jízda, předjíždění v nepřehledném úseku – to jsou podle čtenářů motoristického časopisu Svět motorů tři nejčastější nešvary českých silnic poslední doby. Čechy vytáčí i telefonování za volantem nebo nesprávné používání připojovacího pruhu.

    Nejvíce lidi ale štve, že i když jsou »čuňárny« postižitelné a zákon na ně myslí, k postihům prakticky nedochází. Možná právě proto je výskyt nešvarů tak častý. Když totiž silniční piráty nechytí policie za ruku, jsou ostatní jen bezmocnými aktéry. A dopravní akce policie se na tyto problémy přímo nezaměřují. Mnohdy ani nemůžou.

  • 1.Nepoužívání blinkru

    Ilustrační foto. Ilustrační foto. | Archiv

    Auto před vámi sice zvolňuje, ale ani nebliká. Pojede dál rovně? Chce zahnout? Nevíte. A když ho začnete předjíždět, zákonem schválnosti začne odbočovat! Neblikání, nebo blikání na poslední chvíli je smrtelná past pro motorkáře a rychle jedoucí auta.

    ■ Tohle říká zákon: „Znamení o změně směru jízdy musí řidič dávat včas před započetím jízdního úkonu...“

    Jaké sankce hrozí? Pokuta 2000 Kč na místě, nebo 1500 až 2500 ve správním řízení.

  • 2.Příliš pomalá jízda

    Ilustrační foto. Ilustrační foto. | Archiv

    Občas narazíte na kolonu, kde špunt v provozu netvoří typický traktor nebo motorový vozík, ale normální auto. A v něm strnulý řidič, který co chvilku sleduje ukazatel tachometru, aby nepřekročil padesátku v obci. Přitom jede výrazně pomaleji.

    ■ Tohle říká zákon: „Řidič nesmí omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.“

    Jaké sankce hrozí? Pokuta 2000 Kč na místě, nebo 1500 až 2500 ve správním řízení.

  • 3.Agresivita za volantem

    Agresivita za volantem. Agresivita za volantem. | profimedia.cz

    Předjíždíte kolonu nákladních aut a najednou vám jedno z nich najede do cesty a nepustí vás. Nebo se na vás zezadu tlačí chlápek ve firemním autě a vyblikává, abyste mu uvolnili cestu. A když to neuděláte okamžitě, ještě vás za trest vybrzdí.

    ■ Tohle říká zákon: „Při účasti na provozu na pozemních komunikacích je každý povinen chovat se ohleduplně a ukázněně, aby svým jednáním neohrožoval život, zdraví nebo majetek jiných osob ani svůj vlastní.“

    Jaký trest hrozí? Bloková pokuta do 2000 Kč, nebo správní řízení.

  • 4.Předjíždění v nepřehledném úseku

    Ilustrační foto. Ilustrační foto. | Profimedia

    Blížíte se k horizontu, prudké zatáčce v lese nebo mezi křovisky a znenadání se v protisměru objeví další auto. K zabránění ve střetu zbývají jen zlomky vteřin. Tyhle situace zavánějí hřbitovem nebo doživotními následky.

    ■ Tohle říká zákon: „Řidič nesmí předjíždět, nemá-li před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí...“

    Jaké sankce hrozí? Nelze řešit na místě. Ve správním řízení 5000 až 10 000 Kč, 7 trestných bodů a zákaz řízení na 6 až 12 měsíců.

  • 5.Telefonování v kolonách

    Ilustrační foto. Ilustrační foto. | profimedia.cz

    Dálnice stojí a auta jen líně popojíždějí. Řada řidičů je plně zaujatých vypisováním zprávy, kontrolou e-mailové schránky či telefonováním. Už tak chabá plynulost pohybu kolony ještě více vázne. Roste nervozita, agresivita, ale i ochota vecpat se do volného prostoru před stojící vozy.

    ■ Tohle říká zákon: „Řidič nesmí při jízdě vozidlem držet v ruce nebo jiným způsobem telefonní přístroj nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení.“

    Jaké sankce hrozí? Bloková pokuta 1000 Kč, nebo 1500 až 2500 Kč ve správním řízení. K tomu 2 body.

  • 6.Rychlé připojování

    Ilustrační foto. Ilustrační foto. | Archiv

    V dlouhém připojovacím pruhu je na plynulé zaplutí do dálničního provozu spousta času. Přesto se sem řidiči snaží vecpat hned po příjezdu z vedlejší komunikace. V dálničním pruhu jedoucí motoristé tak musí buď přibrzdit, nebo rovnou přejet do rychlejšího pruhu. Ohrožení, nebo alespoň omezení jak z učebnice autoškoly.

    ■ Tohle říká zákon: „Při zařazování z připojovacího pruhu do průběžného pruhu řidič nesmí ohrozit řidiče jedoucí v průběžném pruhu.“

    Jaké sankce hrozí? Pokuta 2000 Kč, ve správním řízení 1500 až 2500 Kč. Pět bodů za ohrožení jiného řidiče při přejíždění s vozidlem z jednoho jízdního pruhu do druhého.

  • 7.Otáčení, couvání v kolonách

    Ilustrační foto. Ilustrační foto. | Profimedia.cz

    Blížíte se k záplavě blikajících světel značících nebezpečí na dálnici, a jedno z nich se dokonce přibližuje? Je to šofér, který chce couváním či otočením poblíž sjezdu na dálnici utéci riziku dlouhého zdržení. Jednoznačně jeden z nejnebezpečnějších řidičských zlozvyků.

    ■ Tohle říká zákon: „Řidiči je na dálnici zakázáno otáčení, couvání a vjíždění na střední dělicí pás včetně míst, kde je pás přerušen.“

    Jaké sankce hrozí? Nelze řešit na místě. Ve správním řízení hrozí řidiči pokuta od 5000 do 10 000 Kč, zákaz činnosti na 6 až 12 měsíců a 7 bodů.

  • 8.Používání sociálních sítí

    Ilustrační foto. Ilustrační foto. | Tonda Tran

    Neustálá kontrola notifikací na sociálních sítí během řízení je v poslední době čím dál větším a nebezpečným fenoménem. 36% procent českých řídičů přiznalo, že na Facebooku, Instagramu apod. tráví čas i za volantem. Řidič tím ztrácí pozornost a každý další "lajk" se může šeredně vymstít.

    ■ Zákon na tuto situaci nahlíží stejným způsobem jako na telefonování.

    Jaké sankce hrozí? Za tento přestupek hrozí bloková pokuta 1000 Kč, nebo 1500 až 2500 Kč ve správním řízení a 2 body.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bizon_pepa ( 12. dubna 2018 14:33 )

Pravé , ze vubec netusis o cem mluvis. Chování na silnicích je odrazem chování společnosti. Takřka vubec to s policajty nesouvisí.

karlos107 ( 12. dubna 2018 10:52 )

Suma sumárum, co na to policajti? NIC. Dál jsou pozašívaní na pumpách atd. za paušální jistý plat. Drbani, kterým se nechce dělat.

barracuda.sro ( 12. dubna 2018 07:09 )

Za nepoužívání směrovek bych všechny nakopal do p.r.d.e.l.e !! Nerozumím, proč tu páčku ,kterou má řidič u očí nepoužívá a není jich málo !!!. A o používání telefonu za jízdy to by bylo na román.Nepozornost , vyjetí ze svého pruhu atd , atd ...

karlos107 ( 12. dubna 2018 06:40 )

Přidal bych - nedání přednosti v jízdě. Kdejaký retard vletí z vedlejší silnice, ulice, na hlavní, těsně před jedoucí auto jedoucí po hlavní silnici. Prostě české prasata !!!!

zlymikes ( 12. dubna 2018 06:36 )

Dnes když člověk vidí u silnice poliše,tak jdou zpravidla opřeni o svoji káru a jistí to. Občas se najde iniciativní novic ,ale jinak paušální plat je jistý tak i tak. A vím o čem mluvím.

Zobrazit celou diskusi