Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Generál Petr Pavel: Válka s Ruskem? Hrozivé důsledky. Musíme dělat ústupky

Autor: ula - 
12. dubna 2018
06:56

Armádní generál Petr Pavel (56) se propracoval k nejvyšší světové funkci, jaké kdy Čech dosáhl - je předsedou Vojenského výboru NATO. Časopisu Reflex poskytl rozhovor, kde se dotkl řady ožehavých témat, jako je studená válka, vztahy Ruska a NATO, a vyjádřil se ke snahám o vystoupení Česka z Evropské unie a NATO.

Podle Petra Pavla ještě nenastala studená válka, o které politici často hovoří.

„Jistá forma strategického soupeření, až konfrontace, ne ve smyslu vojenském, jen ideovém, ta probíhá. Já bych ten stav ale studenou válkou nenazval, protože má jinou formu,“ řekl v rozhovoru pro časopis Reflex držitel nejvyššího francouzského vyznamení neboli Řádu čestné legie.

„To, že tento stav nenazývám studenou válkou, ale novou formou soupeření, nevylučuje, že s Ruskem musíme mít nějaké vztahy. Nikdo si s Ruskem nepřeje otevřenou ozbrojenou konfrontaci,“ dodává generál.

Rusko označil za velmi asertivní v prosazování své zahraniční politiky a jejích cílů.

„Pokud bychom teoreticky uvažovali o konfliktu se zemí, jako je Rusko, pak důsledky by byly mnohonásobně těžší a dostat se z takového konfliktu mnohem složitější. Takže, cokoliv můžeme udělat, abychom konfliktu předešli, včetně toho, že to může v některých fázích vypadat jako ústupek silnějšímu, pak to udělejme,“ myslí si Pavel.

Rusko je jaderná velmoc

„Rusko je velká země s velkým vojenským potenciálem a mimořádnou schopností, pokud jde o jaderné zbraně. Nemůžeme vytvořit bariéru mezi námi a Ruskem. Jediná cesta, jak se vyhnout konfliktu a eskalaci napětí, je s Ruskem mluvit,“ řekl dále v rozhovoru Pavel.

Vystoupení z EU a NATO? Nezodpovědné návrhy

Návrhy, aby Česko vystoupilo z NATO nebo EU, považuje Petr Pavel za nezodpovědné a riskantní z hlediska suverenity a bezpečnosti naší země.

„V případě EU si snad každý umí spočítat, jak draze bychom na snahu vystoupit z ní doplatili a jak moc by se snížila naše životní úroveň i perspektiva prosperity do budoucna. Pokud jde o bezpečnost, pak fakt, že NATO je naší bezpečnostní garancí, nejvyšší, jakou jsme kdy měli, těžko někdo zpochybní. Jsem naprosto přesvědčen, že budoucnost České republiky je v EU a v NATO,“ říká předseda Vojenského výboru NATO.

Celý rozhovor najdete v časopisu Reflex

Zdeněk Kopečný ( 14. dubna 2018 10:46 )

Tady se měl spíše vytvořit koridor nezávislých států (nezúčastněných v blocích) od severu k jihu Evropy (od Finska po Bulharsko). Oddělil by Západ od Východu. SSSR rozpustil Varšavský pakt, což byl bezprecedentní čin; očekával, že NATO se nebude rozšiřovat na východ. To se nestalo, do NATO naopak vstoupily státy z rozpadlého sovětského bloku. O vstupu do NATO (závažný politický akt) se v ČR nekonalo referendum, natlačili nás do něj politici. Protože jsme členem NATO, tak nás Rusko považuje za potencionálního nepřítele. Tento stav nemůže přivodit nic dobrého. Rusko má tradiční obavy ze Západu; útoky na ně (Švédové, Napoleon, Hitler) přicházely odtamtud. Západ má naopak zažité antipatie k Rusku (viz angl. Wikipedia: Antirussian Sentiment). Nemusíme se milovat, ale snažme se spolu vycházet.

zvonik54 ( 13. dubna 2018 08:12 )

 V případě války, až zrádce generál Pavel nařídí: střel! Tak ji první ode mne dostane do palice, i když mě to bude stát život! - Tak má vůle. Ať raději zaleze do díry, zmetek jeden!

plebejec ( 12. dubna 2018 16:26 )

Komická loutka je tenhle vojín. Generálská hodnost je pořádně znehodnocená, když tenhle pridržsr.č jenkistánu dostal hodnost generála. Ať jde tenhle pseudohrdina do Holyvúúúdu hrát do amerických akčných sra.ek. Tam má možnost zvitězit nad Putinem. Zachránit svět.V skutečnosti by dostal do držky.

zkzkz ( 12. dubna 2018 16:23 )

zkzkz ( 12. dubna 2018 16:20 )

Zobrazit celou diskusi