Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Státní maturity startují slohem z češtiny. Na výběr je šest zadání

Autor: ČTK - 
11. dubna 2018
06:51

Slohem z češtiny ve středu začne jarní termín státních maturit. Letos k nim přijde 69 318 středoškoláků, což je zhruba o 500 méně než loni. Vyplývá to z údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které státní maturity organizuje. Zkouška z českého jazyka a literatury je povinná pro všechny. V prvním květnovém týdnu budou potom písemné zkoušky z ostatních předmětů a didaktické testy.

Stejně jako loni se písemná práce z češtiny bude hodnotit opět centrálně. Po kritice z minulosti omezilo letos ministerstvo seznam zadání, ze kterých si maturanti mohou vybírat, z deseti na šest.

Kantoři i studenti mají řadu výhrad i k samotnému centrálnímu hodnocení. Nelíbí se jim zejména posuzování slohových útvarů. Podle ministerstva je ale tento způsob známkování objektivnější, než když to dělali učitelé přímo ve školách.

Po slohové práci z češtiny budou mít maturanti podobně jako loni tři týdny na přípravu na další zkoušky. Didaktický test z matematiky a písemná práce z angličtiny nebo ruštiny se budou psát ve středu 2. května. 

Následující den budou na programu písemné práce z francouzštiny, němčiny a španělštiny s didaktickými testy z češtiny a ruštiny, 4. května pak didaktické testy z ostatních cizích jazyků. Společná část maturit skončí ve středu 9. května nepovinným obtížnějším testem z matematiky.

Zobrazit celou diskusi