Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Víte o zneužití osobních dat? Facebook vám zaplatí, když to nahlásíte

Autor: ČTK, Mii - 
10. dubna 2018
20:57

Facebook spustil program, v rámci kterého finančně odmění každého uživatele, který nahlásí zneužívání dat na této sociální síti. Výše odměny není nijak stanovena, Facebook ji posoudí podle závažnosti konkrétního případu, uvedla v úterý společnost. Sociální síť bonusový program oznámila v době, kdy šéfa firmy Marka Zuckerberga čekají dvě svědecká slyšení v americkém Kongresu o bezpečnosti uživatelských dat.

„Prověříme všechna oprávněná hlášení a co nejrychleji zakročíme, pokud skutečné ohrožení informací o lidech zjistíme. Pokud se potvrdí zneužívání dat, odpojíme problematickou aplikaci a v případě nutnosti podnikneme právní kroky proti společnosti, která data prodává či nakupuje,“ napsal na blogu Facebooku Collin Greene, který ve firmě odpovídá za bezpečnost.

Facebook tak podnikl další krok, aby zabránil zneužívání uživatelských dat skrze aplikace třetích stran, které využívají facebookovou platformu například pro kvízy, dotazníky či hry.

Green uvedl, že odměna za nahlášení případů zneužívání dat vychází ze stávajícího programu, který odměňuje lidi za objevení programátorských či systémových chyb. V rámci tohoto programu činila dosud nejvyšší vyplacená odměna 40 000 dolarů (820 000 korun).

Facebook v posledních týdnech čelí několika skandálům, neboť se ukázalo, že analytické společnosti mohly zneužít osobní údaje uživatelů. To je případ společnosti Cambridge Analytica, která získala přístup k až 87 milionům dat uživatelů a údaje pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Facebook sám navíc upozornil na možnost, že osobní údaje prakticky všech uživatelů sítě se mohly dostat do nepovolených rukou. Síť totiž umožňovala hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce je již zablokována.

Experti pochybují, že dojde ke zlepšení

Zuckerberg bude v úterý vypovídat na společné schůzi právního a obchodního výboru Senátu, ve středu pak ve výboru Sněmovny reprezentantů pro energetiku a obchod. V prohlášení, které sněmovna zveřejnila v pondělí, se Zuckerberg omluvil za to, že Facebook nedokázal ochránit soukromí uživatelů a že nebral dostatečně vážně problematiku nenávistných komentářů a ruské propagandy. Zároveň přislíbil, že firma se nově důrazně zaměří na bezpečnost uživatelů a jejich dat.

Experti nicméně pochybují, že Facebook podnikne nějakou zásadní změnu ve svém vztahu s uživateli, neboť informace o nich potřebuje, aby mohl prodávat cílenou reklamu, poznamenala agentura AP.

Facebook se pod tlakem skandálů zaměřil na lepší informování uživatelů. Od pondělí dostávají někteří lidé do schránek vyrozumění, že se mohli stát obětí v kauze Cambridge Analytica. „Zablokovali jsme stránku This is Your Digital Life, ke které se jeden z vašich přátel přihlásil,“ uvádí Facebook ve zprávě.

Aplikaci This is Your Digital Life (Tohle je tvůj digitální život) si se svým účtem propojilo asi 270 000 lidí. Aplikace díky tomu získala nejen jejich uživatelská data, ale i data jejich přátel. Celkem se aféra dotkla zhruba 87 milionů lidí.

Autorem aplikace je Alexander Kogan, který se k datům zmíněných 270 000 lidí a jejich přátel dostal ve shodě s tehdejšími podmínkami sítě. Údaje, které měly sloužit statistickým účelům, ale neoprávněně poskytl ke komerčnímu využití společnosti Cambridge Analytica.

Zuckerberg se za chyby facebooku omluvil v americkém Senátu

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se na dnešní společné schůzi právního a obchodního výboru Senátu Spojených států omluvil za to, že společnost nedokázala zajistit bezpečnost osobních dat uživatelů.

„Byla to má chyba, omlouvám se. Já jsem spustil facebook, já ho provozuji a já jsem odpovědný za to, co se zde děje,“ řekl senátorům.

Zuckerberg v úvodním projevu, který byl v předstihu zveřejněn již v pondělí, zdůraznil, že Facebook podniká řadu kroků, aby se podobný případ, jakým je skandál britské firmy Cambridge Analytica, již neopakoval. Firma Cambridge Analytica neoprávněně získala přístup až k 87 milionům dat uživatelů, údaje pak využila k podpoře volební kampaně prezidenta Donalda Trumpa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Eazy Shark ( 18. ledna 2019 22:00 )

Naše společnost dosáhla více než milion lidí po celém světě. My jsme považován za nejspolehlivější a nejuznávanější úvěrovou společnost, nabízející dlouhodobé a krátkodobé úvěry od 15 000,00 USD do 150 000 000,00 USD. Úvěry s úrokovou sazbou 2% bez skrytých poplatků. Můžete odeslat požadavek na výši půjčky, kterou chcete použít. Kontaktujte nás teď pro vaše naléhavé dlouhodobé půjčky a krátkodobé úvěry prostřednictvím (eazysharkloan247@gmail.com). Děkuji vám za Váš čas, tento postup je velmi snadný a jednoduchý. Vaše, Eazy Shark Loan

Zobrazit celou diskusi