Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Nejsou lidi,“ a tak v Česku zaplní neatraktivní místa Filipínci a Mongolové

Autor: ČTK, Mii - 
10. dubna 2018
18:08

Hospodářská komora v úterý zahájila opatření, které má pomoci s řešením nedostatku pracovníků na českému trhu práce. Začne posuzovat žádosti firem o zaměstnance z Filipín a Mongolska, kteří by mohli zastoupit pozice, o které Češi nebo lidé z Evropské unie nemají zájem. Díky tomuto režimu by Česko mohlo přijmout až tisíc uchazečů. Jde asi o 85 lidí měsíčně z obou zemí, sdělila komora v úterý ČTK.

Nový program označovaný jako „Režim ostatní státy“ je určen jen přímým zaměstnavatelům působícím v ČR alespoň dva roky ve výrobě, službách nebo ve veřejném sektoru. Firmy musí zaměstnávat alespoň deset zaměstnanců, nesmí mít žádné závazky vůči státu a dlouhodobě nemají obsazené volné pracovní místo z českých zdrojů trhu práce.

V rámci projektu budou moct zaměstnavatelé podat také tzv. hromadnou žádost pro 30 a více uchazečů. Spolu s ní ale musí zaměstnavatel dodat čestné prohlášení, že bude spolupracovat s Centrem na podporu integrace cizinců v jeho kraji, čestné prohlášení o projednání svého záměru se zaměstnanci a vyjádření starosty či primátora obce, kde budou cizinci po příjezdu do ČR ubytováni.

O žádostech o zařazení do programu bude rozhodovat ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) na základě doporučení komory. Vláda chystala spuštění projektu k 1. květnu, Hospodářská komora tak nyní učinila s předstihem před plánovaným termínem. Komora zároveň připravuje službu, která by umožnila žádosti firem zpracovávat kompletně, stejně jako v režimu pro zaměstnávání pracovní síly z Ukrajiny.

Zahraniční pracovníci jsou krizové řešení

O pracovníky z Mongolska je podle komory zájem hlavně v masokombinátech. Mongolové jsou zvyklí pracovat s masem, od přírody jsou pastevci a práce s nožem jim je blízká. Je to specializovaná a těžká práce, kvůli čemuž jednak není o tuto práci mezi uchazeči na úřadech práce zájem, jednak je kvalifikovaní řezníci neradi zaučují, protože tito zaměstnanci brzy odejdou.

Mluvčí MPO Štěpánka Filipová upozornila, že v úterý se na ministerstvu konalo jednání Smíšeného výboru hospodářské spolupráce mezi Českou republikou a Mongolskem. „Obě strany se během zasedání snažily nalézt prostor v oblastech potenciální spolupráce a zároveň přinést návrhy pro zlepšování hospodářských vztahů mezi oběma zeměmi. Hodnota obchodní výměny od posledního zasedání Smíšeného výboru, které se konalo v září 2015 v Ulánbátaru, stagnuje a neodpovídá úrovni vztahů obou zemí ani možnostem, které se nabízejí,“ dodala.

Hospodářská komora upozornila, že pro zaměstnavatele je zaměstnávání kvalifikovaných cizinců s výučním listem krizové řešení nedostatku lidí ve výrobě. Firmám takový krok totiž přináší dodatečné náklady – například na vyhledání vhodných uchazečů v zahraničí, jejich dopravu, ubytování, zaškolení, překlady předpisů a pracovních postupů. Zaměstnavatelé musí nabídnout pracovníkům ze zahraničí stejné pracovní a mzdové podmínky jako u občana ČR.

Podle v úterý zveřejněných údajů klesla nezaměstnanost v Česku v březnu na 3,5 procenta. Úřady práce registrovaly 263 608 uchazečů o místo, nejméně od listopadu 1997. Současně evidovaly 253 522 nabídek volných pozic, o 14 268 více než v únoru. Meziročně se nabídka zvýšila o více než 100 000 míst. Firmy hledají hlavně zedníky, uklízečky, dělníky či řidiče.