Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Manželka mě napadla, policie mi dala pouta.“ Martin přestal věřit ženám

Video se připravuje ...
Autor: David Budai, Andrea Ulagová - 
11. dubna 2018
05:02

„Přestal jsem věřit ženám a trvá to trochu i do dneška. Je to tam schované, je to věc, kterou člověk nikdy neodstraní,“ říká v rozhovoru pro Blesk Zprávy Martin, kterého týrala manželka a policie ji za to opakovaně vykázala z bytu. On sám ale celé roky ze vztahu, ve kterém trpěl, nedokázal odejít. O svém trápení otevřeně promluvil v televizním dokumentu, který ukazuje, že domácí násilí se netýká jen žen, ale i na první pohled silných a statných mužů.

„Jako chlap jsem nevěděl, jak to uchopit. Nemůžu se s ní prát, dal bych jí jednu ránu a bylo by to,“ vzpomíná Martin. Lidé by podle něj měli vědět, že domácí násilí se netýká jen žen, ale i mužů. I on se dlouho bál se komukoliv svěřit, protože měl obavu, že by mu nikdo nevěřil. „Já jsem kus chlapa a partnerka byla proti mně malinká a styděl jsem se komukoliv to říct.“

Policie šla automaticky po něm

Zpočátku mu nevěřila ani policie. „Když k nám domů přišla policie poprvé, poté co ji zavolala sousedka, tak jsem byl zpacifikovaný na zemi, než jsem se vůbec nedechl. Byl jsem od krve, protože mě partnerka řízla nožem, a než jsem to vysvětlil, tak jsem měl pouta,“ vzpomíná.

Podle Martina je důležité, aby se muži nebáli vyhledat pomoc. „Důležité je se nestydět a někomu to říct. Není to tak hrozné, jak to může vypadat. Je možné kontaktovat různé linky pro oběti domácího násilí. Čím je to déle, tím jsou následky horší,“ uvedl.

Aby podpořil muže, kteří mají podobnou zkušenost, otevřeně o svém pekle promluvil v dokumentu Z lásky nenávist 2. Natočila ho Česká televize a pojednává o domácím násilí na mužích. Jeho premiéru zhlédlo 323 tisíc lidí, dalších více než 40 tisíc diváků si pustilo záznam na internetu. Odezva byla podle televize převážně pozitivní a tvůrci nyní chystají volné pokrčování, které bude mapovat násilí na seniorech.

Týraná Daria: Věřte, že najdete někoho nového

Dokument viděla i Daria Čapková, která sama domácí násilí zažila. Její partner ji týral několik let a ona nedokázala odejít, přestože ji bil, trhal vlasy a urážel. Ve vyprávění mužů proto našla řadu podobností s tím, co ona zažívala.

„Bylo to pro mě silné, viděla jsem bolest těch mužů. Podobně jako já prožívali bezmoc a víru, že bude líp,“ řekla Daria pro Blesk Zprávy. Podle ní je nejnáročnější učinit rozhodnutí a trápení ukončit. „Je lepší odejít z nefunkčního vztahu a věřit, že si najdu dalšího partnera, se kterým zažiju spokojený život,“ dodala.

Na koho se obrátit? Příklady organizací věnujících se obětem domácího násilí:

Záznam dokumentu Z lásky nenávist 2 je možné zhlédnout na webu České televize. Podívejte se na ukázku:

Desterz ( 11. dubna 2018 17:59 )

2sores: Pokud jsem dobře četl, tak policejní psycholožka LČ naopak tvrdí, že statisticky každý dvacátý muž v ČR je týraný. Chlap máchne pěstí, a to je vidět. Ale společnost vůbec neřeší psychické týrání, ve kterém jsou naopak velmistry ženy. Psychický teror vidět není, a to se hodí, aby muži mohli být apriori stigmatizováni jako násilníci.

taupan ( 11. dubna 2018 17:09 )

Jsou narvané kikankama. Kterym tam dělame rozmnożovací servis.

sores ( 11. dubna 2018 09:48 )

Buďme spravedlivé, 1000x více nebo milionkrát je více mužských co mlátí,týrají a ubližují svým manželkám a neberou ohledy ani na jejich děti. Využívají svou fyzickou větší sílu vůči ženám, je to stejné jako by mlátila žena děcko, také ho přepere!! Azylové domy jsou narvané týraných žen mužskýma. Je to zbraň slabocha když uhodí ženu! Lepší je od takového-takové odejít pokud si člověk sebe váží!!!!

dietr ( 11. dubna 2018 08:51 )

Kdyby ji hned po svatbě zabil tak je dnes už z basy venku

Zobrazit celou diskusi