Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hádka o domácí porody: „Co do toho kafráte? Roďte sama,“ útočí poslanec na asistentku Janu

Autor: ula - 
10. dubna 2018
15:00

Klíčová chvíle v životě dítěte a ženy v ideálním prostředí. Ale také miminka a matky, které skončily na hřbitově. I to jsou domácí porody, kolem kterých v Česku planou vášně. Otevřený dopis kvůli nim zaslala předním politikům porodní asistentka Jana Riedlová. Žádá v něm, aby asistentky získaly práva, na která dosud nedosáhnou. Její požadavek ale vybudil ostrou reakci poslance a člena sněmovního zdravotního výboru Milana Brázdila (ANO). Dlouholetý záchranář pro Blesk Zprávy potvrdil, že tvrdý vzkaz ženě je opravdu od něj.

Jana Riedlová ve svém otevřeném dopise mimo jiné uvádí: „Skutečný stav je takový, že Ministerstvo zdravotnictví odmítá poskytovat odbornou zdravotnickou péči ženám, které si svobodně a informovaně zvolí jako místo k porodu domácí prostředí .... Porodním asistentkám krajské úřady neudělují plnou registraci pro nestátní zdravotnické zařízení, omezují ji, takže porodní asistentky nemohou k porodům doma bez hrozící milionové pokuty jít a rodící ženě asistovat.“

Dále poukazuje na to, že ženy, které se rozhodnou pro domácí porod, často volí porod neasistovaný, nebo jen za přítomnosti duly, která nemá zdravotnické vzdělání.

„Není tedy schopna zhodnotit případnou krevní ztrátu, poskytnout novorozenci a matce první pomoc, neodkladnou resuscitaci, není schopna ošetřit a zašít porodní poranění, není schopna vyhodnotit rizika pro domácí porod,“ uvádí Riedlová v dopise.

Asistentka dodala, že ženy, které si přejí prodit své dítě v domácím prostředí nevymizí, pokud bude stát asistenci u domácích porodů potlačovat. „Legalizací asistence porodních asistentek u domácích porodů, nastavením jasných kritérií, vzděláváním komunitních porodních asistentek, se porody doma stanou bezpečnějšími, než za stávající situace,“ píše Riedlová.

Celé znění otevřeného dopisu najdete zde:

Poslanec a záchranář: Chci, aby děti nebyly obětí alternativních matek

Jana Riedlová zveřejnila na svém profilu i jednu z reakcí, kterou napsal poslanec a člen Výboru pro zdravotnictví Milan Brázdil (ANO).

„Vy si asi myslíte, že téma porodu je nějak vyjímečné, že.... No prostě není!!!! Miliony let tu ženské rodí děti a je to vlastně to nejlepší poslání. Co do toho kafráte. Co chcete. Poroďte Vy sama své dítě a buďte výbornou mamkou. Co vlastně chcete, co potřebujete. Nic!“ reagoval Brázdil na otevřený dopis.

Blesk Zprávy poslance zkontaktovaly, ten si za svou reakcí a zněním odpovědi stojí.

„Ano, odepsal jsem jí. Jsem jednoznačně proti domácím porodům, v dnešní době, kdy každý nový život a každé donošené dítě je zázrakem, jsem já jako lékař na straně dětí, ne matek. Dítě za to nemůže, že si matka zvolí nějakou alternativu a váznoucí porod pak to dítě poškodí. Chci, aby děti nebyly oběťmi alternativních maminek, ale aby přišly na svět tam, kde to odpovídá moderní medicíně,“ řekl Milan Brázdil, který pracuje 27 let u záchranné služby. 

Přiznává, že nikdy nebyl zavolán k alternativnímu domácímu porodu, ale byl u mnoha překotných porodů. „Ty pro mě byly dost těžké a byl jsem rád, že jsem to zvládnul a že dopadly dobře jak pro matku tak pro to dítě,“ dodal Brázdil.

Celá reakce poslance Brázdila zde:

jasnovidec01 ( 20. července 2018 13:18 )

FUJ !!!ta ženská s knírem je porodní asistentka ??pane bože ,se nedivím že pak jsou komplikace,ale teď vážně,ty ženský nemají rozum,stačí se podívat do statistiky co umřelo při domácím porodu dříve dětí doma ,v nemocnici jim a dětem můžou urychleně pomoct a rozhodujou vteřiny ,tak proč ty maminy tak riskujoua ,nosí mimčo 9 měsíců a pak se svěří do rukou šarlatánek .?

Krysinka ( 13. července 2018 10:29 )

Taky nechápu blbost matek, které rodí doma.Nechápu,kde berou ten klid,že zrovna jejich porod proběhne bez komplikací, bych to psychicky nevydržela tu nejistotu bez lékaře.Však ona to každá v porodnici snese,nikomu tam hlavu neutrhnou

salto ( 11. dubna 2018 09:03 )

Když se u domácího porodu vyskytnou nějaké komplikace, tak se volá záchranka a pokud to ani pak nedopadne dobře, tak se osočují záchranáři, že přišli pozdě, nedostatečně vybaveni atd. Nechápu matky, které takto hazardují se zdravím, potažmo životem svého dítěte...

matno ( 10. dubna 2018 22:19 )

To jste posbírala z Černé kroniky? Z mého širokého okolí nikomu při porodu dítě nezemřelo. Vím pouze o třech, které se (shodou okolností) narodily s několika srostlými prstíky na ruce.

matno ( 10. dubna 2018 22:10 )

Přesně tak. Jako matka tří dětí musím dát jednoznačně za pravdu panu Brázdilovi. Přesto, že první dvě děti se narodily bezproblémově, třetí, syn, by domácí porod nepřežil. A to jsem v těhotenství neměla žádné problémy. Člověk nikdy neví, co se kdy může zvrtnout. A co by dala za porod v nemocnici sestra mojí babičky, které ze čtyř dětí přežilo porod pouze to třetí.

Zobrazit celou diskusi